Alevileri yok etmek istiyorlar

Alevileri yok etmek istiyorlar

Alevileri yok etmek istiyorlar3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk hakkında hazırlanan iddianamede, Berk'in suç hanesinde "Alevi köylerine...

A+A-

Alevileri yok etmek istiyorlarAlevileri yok etmek istiyorlar

3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk hakkında hazırlanan iddianamede, Berk'in suç hanesinde "Alevi köylerine okul yaptırdığı, hizmet götürdüğü" ifadelerinin yer almasına Alevi kurumlarının tepkisi sürüyor.

İstanbul- Alevilerin devlet kademelerinden tasfiye edilmek istendiğine ve son dönemde Alevilerin “darbeci” olarak gösterilmek istendiğine dikkat çekildi.

Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) Başkanı Doğan Bermek, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) kararları ardından yaşanan süreçte ortaya atılan “Yargı Alevilerin elinde” tartışmalarını anımsatarak, “Bir yandan yargı Alevilerin elinde, bunlar darbeci deniliyor. Diğer taraftan ise yargı Alevi köylerine okul yaptırın diyen bir generali suçlu gösteriyor. Kim Alevi, kim darbeci belli değil. Bu iddialar ilkel ve rahatsız edici” dedi.

‘Siyasi iktidar köyleri dışlıyor’

Anadolu’daki Alevi köylerinin siyasi iktidara oy çıkmaz düşüncesiyle dışlandığını da vurgulayan Bermek, “Son dönemde Alevilikle darbecilik bağdaştırılmak isteniyor. Aleviler bugüne dek en ağır tahriklere mağruz kalmalarına karşın ne darbeye ne de silaha sarılmışlardır. Bu iddiaları ortaya atan insanlar Alevilerin tutumunu hukuk dışına çıkararak, Alevileri yok etmek istiyorlar” görüşünü dile getirdi. AVF Genel Sekreteri Muhittin Çalağan ise, “Aleviler bu ülkenin asıl unsurlarıdır. Bu ülkenin çocukları en zor koşullarda yaşarken eğitimleri için okul yaptırılmasını takdirle karşılıyorum. Eğer bu suçsa, biz de Alevi köylerine okul yaptırarak ve bu mücadeleyi vererek suç işlemeye devam edeceğiz” dedi.

Devlet kademelerinden tasfiye

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı avukat İsmail Metin, Türkiye’de Alevilerin devlet kademesinden tasfiye edilmek istendiğini belirterek “Özellikle ordu ve yargı içindeki Aleviler devlet kurumlarındaki görevlerinden alınmak isteniyor. Bu nedenle bu tarz iddialar gündeme getiriliyor” dedi. Metin, Alevi köylerine cami yapıldığı zaman bunun suç olmadığını, okul yaptırıldığında suç sayılmasını eleştirdi.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Alevilerin toplumda geri bırakılması gereken, bürokrasi ve devlet yönetiminde görev almaması gereken gruplar olarak görüldüğünü belirterek, “Aleviler, toplumda potansiyel suçlu, Alevi köylerine okul yaptırarak, insanların gelişmesini sağlamak da suç unsuru olarak gösteriliyor” dedi.

Kartal Cemevi Vakfı Genel Sekreteri İsmail Saçlı, “Çok büyük bir ayıp. Hizmetin Alevisi Sünnisi mi olur? Burada kesinlikle art niyet var” görüşünü dile getirerek, AKP iktidanının bir yandan Alevi Açılımı’nı gündeme getirirken bir yandan da bu tür olaylarda artış yaşandığına dikkat çekti.

Cumhuriyet - 7 Mart 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.