Alevileri yok sayan çalıştay

Alevileri yok sayan çalıştay

Alevileri yok sayan çalıştayALEVİ ÖRĞÜTLERİNİ YOK SAYAN ÇALIŞTAY BAŞLADIKızılcahamam’da 3 gün sürecek 7. Alevi...

A+A-

Alevileri yok sayan çalıştay
Alevileri yok sayan çalıştay

ALEVİ ÖRĞÜTLERİNİ YOK SAYAN ÇALIŞTAY BAŞLADI

Kızılcahamam’da 3 gün sürecek 7. Alevi Alevi örgütü olan Çalıştayı’na, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile Alevi Kültür Dernekleri’nin çağrılmamasını protesto ederek katılmadı. Çalıştay’a, çağrılmayan örgütler arasında Alevi Federasyonu, Şahkulu Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Hayokder, Akkav gibi kurumlarda var. Çalıştay’ın bir diğer tartışma konusu da belirlenen gündem maddesi oldu. “Aleviliğin Felsefi Çerçevesi, kimlik beyan ve sorunları” başlıklı gündem maddesi tepki çekti.

Demokratik açılım sürecinin bir ayağını oluşturan Alevilerin sorunlarını dinleme ve çözüm getirmeye yönelik “Alevi Çalıştayı”nın son toplantısı Ankara’da başladı. Üç gün sürecek olan toplantının gündem maddesi ve davetli listesi Alevi kesimde tartışmalara neden oldu. AKP’ye karşı duruşlarıyla tanınan örgüt, inanç önderi, siyasetçi, bilim adamı ve yazarların çağrılmadığı çalıştayda Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri ve İslamcı medyadan yazarların çağrılması, listenin hükümet ve Cem Vakfı tarafından hazırlandığı iddiaları ortaya atıldı.

Çalıştay’ın bir diğer tartışma konusu da belirlenen gündem maddesi oldu. “Aleviliğin Felsefi Çerçevesi, kimlik beyan ve sorunları” başlıklı gündem maddesi tepki çekti. Aleviliğin tanımını yapmanın bu Çalıştay’ın işi olamayacağı görüşünü öne süren Sanatçı Arif Sağ, CHP eski Milletvekili Ali Rıza Gülçiçek ve 2 Temmuz Vakfı Genel Başkanı Murtaza Demir, bu gündem maddesinin değiştirilmesi gerektiğini, aksi halde toplantıyı terk etme kararı aldı. Birinci oturumda tepkilerini ileten üç temsilciye, Cem Vakfı Genel Başkanı Prof.Dr. İzzettin Doğan, “Ben burdayım ya, çerçeveyi çizerim, merak etmeyin” şeklinde yanıt verdi. Ancak toplantı sırasında gündem maddesi üzerinde konuşma yapan olmayınca, gündem kendiliğinden değişmiş oldu.

Davet edilenler arasında medyadan tek bir Alevinin olmaması da dikkat çekti. Hüseyin Hatemi, Ali Bulaç ve Fehmi Koru gibi İslamcı kanattan yazarların çağrıldığı Çalıştay’da merkez medyadan bir tek Oral Çalışlar davet edildi.

Kızılcahamam’da dün başlayan Çalıştay’a, çağrılmayan örgütler arasında Alevi Federasyonu, Şahkulu Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Hayokder, Akkav gibi kurumlar çağrılmadı. Alevi Federasyonu’nun “Neden çağrılmadık” sorusu üzerine bir gün kala Federasyon davet edildi. Ancak bu kez de Alevi Federasyonu, davete katılmayacağını açıkladı. Çağrı aldığı halde Çalıştay’ı protesto eden bir başka örgüt de Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı oldu. Çalıştay’a AKP içinden de protesto geldi. AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu da çağrıldığı halde Çalıştay’a katılmayacağını duyurdu. Çamuroğlu yaptığı açıklamada, “Süreçten dışlandım. Alevisiz, Alevi Açılımı’na devam etsinler” dedi.

Cumhuriyet - 29 Ocak 2010 Cuma

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.