Alevilerin arsa istemine ret

Alevilerin arsa istemine ret

Alevilerin arsa istemine retCemevi başvurularına, aralarında İstanbul Büyükşehir’in de bulunduğu 28 belediyeden olumlu yanıt gelmedi HBVAKV...

A+A-

Alevilerin arsa istemine retAlevilerin arsa istemine ret

Cemevi başvurularına, aralarında İstanbul Büyükşehir’in de bulunduğu 28 belediyeden olumlu yanıt gelmedi

HBVAKV İstanbul Merkez Şube Başkanı Kamil Aykanat, aralarında CHP’li belediyelerin de bulunduğu birçok belediye başkanının arsa talebini yer olmadığı gerekçesiyle geri çevirdiğini belirtti. Aykanat, “Halkın önüne çıktıkları zaman söz veren belediye başkanları, resmi yazışmalarda arsa olmadığını söylüyorlar. Belediyeler yerel seçim öncesinde sınavı geçememiştir” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın, Alevilerin cemevi istemi karşısında “Şahsıma ulaşmış bir talep yok. Anayasa ve yasalar içerisinde yapılabilecek bir şey varsa bunun için gerekli adımları atarız” sözü üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi dahil birçok belediyeye başvurarak cemevi için arsa isteyen Alevi kuruluşlarının istemi reddedildi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Merkezi ve İstanbul Merkez Şubesi, Eyüp, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Fatih, Eminönü, Zeytinburnu, Bakırköy, Beyoğlu, Kâğıthane, Bayrampaşa, Küçükçekmece, Güngören, Beşiktaş, Tuzla, Şile ve Adalar olmak üzere 28 il ve ilçe belediye başkanlarına yazılı başvuruda bulunarak cemevi yapımı için arsa istemini dile getirdi.

‘BELEDİYELER SINAVI GEÇEMEDİ’

CHP’li belediyelerin de aralarında bulunduğu belediye başkanları HBVAKV’nin dilekçesine olumlu yanıt vermedi.

HBVAKV İstanbul Merkez Şube Başkanı Kamil Aykanat, aralarında CHP’li belediyelerin de bulunduğu birçok belediye başkanının arsa talebini yer olmadığı gerekçesiyle geri çevirdiğini belirtti. Aykanat, Alevileri yok sayan anlayışa karşı gerekirse kendi paralarıyla cemevi açacaklarını söyledi.

Aykanat, “Halkın önüne çıktıkları zaman söz veren belediye başkanları, resmi yazışmalarda arsa olmadığını söylüyorlar. Önce içlerindeki bu çelişkiyi çözmeleri gerekiyor. Belediyeler yerel seçim öncesinde sınavı geçememiştir” dedi.

‘BARDAKOĞLU GERİLİM YARATIYOR’

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nun, “Cemevlerinin ibadet yeri statüsüne alınması Alevileri Müslümanlıktan koparır” yönündeki sözlerini anımsatan Aykanat, şöyle devam etti:

Bazı belediye başkanlarının bölgelerinde arsa yeri olsa bile bu açıklamanın ardından geri adım attığını düşünüyoruz. Diyanet İşleri Başkanı’nın cemevlerini camilere alternatif olarak göstermesi çok tehlikeli bir yaklaşım. Camiler nasıl Sünni yurttaşların ibadet yerleri ise cemevleri de Alevi yurttaşların ibadet yeridir.

Başbakan Erdoğan’ın Avrupa’da yaşayan yurttaşlarımıza asimilasyon değil entegrasyon önerisinde bulunduğunu anımsatan Aykanat, ancak Türkiye’deki yaklaşık 20 milyon Alevinin de kendi ülkesinde asimile edilme politikası ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

‘AİHM SON ÇARE’

Aykanat, “Alevi yurttaşlarımızın hakları yok sayılamaz. Haklı taleplerimizi hep kendi içimizde çözmeye çalıştık. Ülkemizi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) yargılatıp mahkûm ettirmek istemiyoruz. Belediye başkanlarına bir kez daha sesleniyoruz; kararlarınızı yeniden gözden geçirin. Bizleri yok sayarsanız en son çare olan AİHM’ye gideceğiz” diye konuştu.

Belediyeleri kararlarını yeniden gözden geçirmeye çağıran Aykanat, son çare olarak AİHM’ye gideceklerini söyledi.
 
ALİ AÇAR / Cumhuriyet -  22 Mayıs 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.