Alevilerin, "Birlik Lokması" etkinliği yarın yapılıyor

Alevilerin, "Birlik Lokması" etkinliği yarın yapılıyor

Alevilerin, "Birlik Lokması" etkinliği yarın yapılıyor BUGÜN PANEL, YARIN ETKİNLİK... Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü...

A+A-

Alevilerin, "Birlik Lokması" etkinliği yarın yapılıyorAlevilerin, "Birlik Lokması" etkinliği yarın yapılıyor
 
BUGÜN PANEL, YARIN ETKİNLİK...

Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği Gençlik Komisyonu, bugün Mağusa'da "Alevilikte Birlik" konulu bir panel gerçekleştiriyor. Mağusa Belediyesi konferans salonunda yapılacak panelde, Alevilerin inanç önderlerinden Dede Naci Dedeoğlu ve Karip Bozkurt birer konuşma yapacak. Panel, saat 15.30'da başlayacak. Dernek ayrıca yarın, saat 11.30'da Lefkoşa Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda geleneksel 12. Abdal Musa Birlik Lokması etkinliğini gerçekleştirecek.

Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği, bugün Mağusa'da "Alevilikte Birlik" konulu bir panel gerçekleştiriyor.

Dernek ayrıca, yarın Lefkoşa Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda geleneksel "12. Abdal Musa Birlik Lokması" etkinliğini yapacak.

Alevi geleneklerinin gerçekleştirileceği etkinliğe, türkülerin yanı sıra Alevi-Bektaşi inancının temeli olan "Semah" ibadetinden sunumlar ve Göçmenköy Taşkınköy Folklor ekibinin gösterileri de renk katacak.

Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği Başkanı Özdemir Gül, yarınki etkinliğe Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, TC Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, Antalya-Erzincan-Fırat Havzası Dernekleri Başkanı Müslüm Koçnebioğlu, Almanya Sosyal Demokrat Partisinden Münih Belediye Başkanı ve Almanya Belediyeler Birliği Başkanı Cristiane Ude, Münih Belediye Encümeni Yaşar Fincan, Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Ozan Ceyhun ve Yol TV İcra Kurulu Başkanı Haydar Aygören'in katılacağını belirtti.

Gül, her iki etkinliğe de tüm halkın davetli olduğunu duyurdu.

Mağusa'da bugün "Alevilikte Birlik" konulu panel

Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği Gençlik Komisyonu, bugün Mağusa'da "Alevilik'te Birlik" konulu bir panel gerçekleştiriyor.

Mağusa Belediyesi konferans salonunda yapılacak panelde, Alevilerin inanç önderlerinden Dede Naci Dedeoğlu ve Karip Bozkurt birer konuşma yapacak.

Panel, saat 15.30'da başlayacak.

Yarın "Birlik Lokması" geleneği

Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği Başkanı Özdemir Gül, yarın saat 11.30'da Lefkoşa Atatürk Spor Salonu'nda devlet ve hükümet yetkililerinin yanı sıra üyeler ve konukların da katılımıyla geleneksel "12. Abdal Musa Birlik Lokması" etkinliğini gerçekleştireceklerini söyledi.

Türkiye'den ülkemize gelen Aynur Haşhaş ve Cengiz Özkan isimli sanatçıların da etkinlikte türküler seslendireceğini kaydeden Gül, derneğin semai ekibinin "Semah" icraatının yanı sıra etkinliğe destek amaçlı Göçmenköy Taşkınköy Folklor ekibinin de gösteriler sunacağını ifade etti.

Gül, Alevi-Bektaşi inanç ve öğretisinde büyük mutasavvıf (sofi) Hacı Bektaş-i Veli'nin akrabası ve Horosan erenleri arasında büyük bir yeri bulunan Abdal Musa anısına her yıl yapılması gereken "Birlik Lokması" geleneğini yerine getirileceğini kaydetti.

Söz konusu geleneğin de yarınki etkinlikte gerçekleştirileceğini belirten Gül, hazırlıklarının derneğin Kadın ve Gençlik Komisyonu tarafından yapıldığını söyledi.

Gül, Birlik Lokması geleneğine göre, etkinlikte konuklara lokma, et ve bulgur pilavı dağıtılacağını ifade etti.

Gül, Birlik Lokması'nın amacının da "Dün olduğu gibi bugün de Anadolu erenlerinin manevi şemsiyeleri altında birlik ve beraberliği sağlamak" olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Birlik olunca sorunlar çözülecek, toplumda barış ve hoşgörü ile sevgi egemen olacaktır. Birlik olunca dargınlar, küskünler barıştırılacaktır. Anadolu Alevi-Bektaşisi, kendi içinde bugüne kadar sorunlarını hallederek gelmiştir. Kişi barış içerisinde, kimseyi kırmadan, gönül incitmeden, kırdığı ve incittiği varsa düzelterek, bütün fiillerinden sorumlu olarak yaşamalıdır. Bunun içinden birlik olup gönüller fethedilmelidir. Kişiler arası barış olursa topluma da barış ve sevgi hakim olur. Bu bilinçle yaşamlarını sürdüren Alevi-Bektaşiler, yüzyıllardır inanç önderleri olan dedelerin huzurunda birlik ve beraberlik içinde hakkaniyet esasları dahilinde sorunlarını çözmüşlerdir. Herkesin birbirinden razı olduğu, hoşnut olduğu, sevdiği, saydığı, incitmediği bir toplum özlemiyle".

kibrisgazetesi.com - 18 Ekim 2008 / Cumartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.