‘Alevilerin Hakk’a yürümesi saz ve nefesle olmalıdır’

‘Alevilerin Hakk’a yürümesi saz ve nefesle olmalıdır’

Kureyşan Ocağı evladı Kazım Açıktepe, Alevi inancında “İnanç yaşanandır. Yaşadığımız şekilde Hakk’a yürümemiz gerekiyor. Ancak inancımızda olmayan erkanlar yapılıyor” dedi.

A+A-

Alevi inancında Hakk’a uğurlama erkanına ilişkin değerlendirmeler yapan Kureyşan Ocağı evladı Kazım Açıktepe, Alevi inancının, sevgi, muhabbet ve rızalık üzerine oluştuğunu belirterek, şunları dile getirdi:

“Alevilik ikrarlı canlar topluluğunun inancıdır. İnancımızda Hakk’a yürüme erkanı da üç hizmetimiz vardır. Bunlardan birincisi rızalık hizmetidir. İkinci hizmetimiz Hakk meydanı birleme. Hakk meydanında gönüllerimizi birliği gülbenk veririz. Üçüncü hizmetimiz ise sırlamadır. Yani canın bedeninin toprakla buluşmasıdır Aşık Veysel “topraktadır cümle beden nefsini öldür ölmeden” diyerek yolumuzdaki arınmanın önemini belirtmiştir. İnancımızda ölüm yoktur devriye vardır. “Ölürse ten ölür canlar ölesi değil” demiş Derviş Yunus. İnancımız Hakk ve Hakikat yolunda erenler meydanında, Pir divanında özünü Hakk’a teslim ederek darda durmayı gerektirir. Bu nedenle inancımızda Hakk’a yürümeden nefsi öldürürüz Hakk meydanında.”

“HAKK’A YÜRÜME ERKANI DA SAZLA, NEFESLE CANI UĞURLAMA İNANCIMIZIN GEREĞİ OLMALI”

“İnancımız bağlama ve Aşık-ı Sadıklarımızın nefesleriyle bugüne taşınmıştır. Yolumuzun, erkanımızın kuralları nefeslerimizde dile getirilmektedir” diyen Açıktepe, “Aynı zamanda acıyı kederi de dile getirir. O nedenle cem en kutsal olan erkanlarımızdan biridir. Hakk’a yürüme erkanı da sazla, nefesle canı uğurlama inancımızın gereği olmalı. İnancımızda darda indirme erkanı vardır. Hakk’a yürüdükten sonra bu da son gördüğü görgü ceminden sonra Hakk’a yürüdüğü güne kadar olan süre içerisinde ola ki birinin gönlünü kırmıştır veya herhangi bir müşkülü olmuştur, o canlardan rızalık alınması için darda indirme erkanı yapılır” dedi.

 

“YAŞADIĞIMIZ ŞEKİLDE HAKK’A YÜRÜMENİZ GEREKİYOR”

Açıktepe, Pirlerin “Aslına ermektir hüner beş vakitle avunmayız” dediğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Özellikle yaşanandır. Yaşadığımız şekilde Hakk’a yürümeniz gerekiyor. Ancak gördüğümüz kadarıyla yaşamımız farklı ama Hakk’a yürüdüğümüzde birkaç saat içerisinde farklı bir şekilde Hakk’a yürüme erkanı yapılıyor. İnancımızda iki kutsal meydanımız vardır. Biri cem rrkanındaki meydan Hakk ve Hakikat yolunda erenler meydanında Pir divanında dara durduğumuz meydandır. İkincisi ise yine Hakk’a yürüyen canla Hakk ve Hakikat meydanında erenler meydanında Pir divanında durduğumuz dardır. Dar Alevi inancında döktüğünü doldurma, düşürdüğünü kaldırma, ağlattığını güldürme, haklının hakkını teslim etmek için özünü Hakk’a teslim ederek durulan bir duruştur. Cemde neyi yapıyorsa Hakk’a yürüme erkanlarında da onu yapmalıyız. Bilgeler her kuş kendi dilinde öter her ot kendi kökünden biter diyerek bize yol göstermiştir.”

Diren KESER/MERSİN

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler