Alevilerin ırkçı ve gerici partilere verecek oyları yok

Alevilerin ırkçı ve gerici partilere verecek oyları yok

Alevilerin ırkçı ve gerici partilere verecek oyları yokKayseri Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Rüstem GÜMÜŞ...

A+A-

Alevilerin ırkçı ve gerici partilere verecek oyları yokAlevilerin ırkçı ve gerici partilere verecek oyları yok

Kayseri Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Rüstem GÜMÜŞ yaklaşan yerel seçimler öncesi, Alevilerin seçimlere ilişkin düşünce ve beklentilerini düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Kayseri Pir Sultan Abdal Derneği adına yapılan açıklamayı aktarıyoruz

* Alevilerin ırkçı ve gerici partilere verecek oyları yoktur

* Aleviler hiçbir partinin arka bahçesi olarak görülemez. Aleviler gerçek anlamda laikliğin, emeğin, demokrasinin, barışın, aydınlığın savunucusudur.

* Alevilerin satılık bir tek oyu yok

Kriz ve Ergenekon tartışmaları içinde yeni bir seçim dönemine daha yaklaşmaktayız. Seçimden seçime hatırlanan biz Aleviler için bu seçim dönemi de seçimlik oy kaygılarıyla sınırlı geçmektedir.  9 Kasım’da Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz Büyük Alevi Yürüyüşünde Aleviler olarak taleplerimizi yüzbinlerle dillendirdik. Alevileri ve taleplerimizi yok sayan hiçbir kurumun,  kuruluşun, partinin Aleviler adına siyaset yapma devrinin bittiğini dillendirdik. Alevi örgütlerini ve yıllardır mücadele ettikleri, uğruna bedel ödemekten sakınmadıkları taleplerini dikkate almayanlar ne yazık ki bu seçim döneminde de oy avcılığına çıkmışlardır.

Geçmiş sicilleri Aleviler açısından sabıkalı olan bazı partilerin çeşitli Alevi örgütleriyle girdikleri ilişkiler bizler açısından kesinlikle kabul edilemez. 111 kişinin öldürüldüğü 1978 Maraş olaylarının katliam olmadığını iddia eden ve ellerinde Alevilerin kanı olan partilerin, geçmişi unuturcasına, hiçbir şey olmamış gibi Alevilerden oy istemeleri ve bazı Alevi derneklerinin buna alet olmaları yüreklerimizi sızlatmaktadır. Bilinmelidir ki 72 millete bir bakan, yeryüzünde yaşayan bütün ırkları, inançları, toplumları eşit gören Alevilerin ırkçı ve gerici partilere verecek oyları yoktur.

Hükümet partisi olan AKP’nin açılımları da seçime yönelik ve samimiyetten yoksundur. AKP şimdiye kadar kendi istediği  çizgide bir Alevilik anlayışı geliştirmek istemiş ve Alevi örgütlerini bölme üzerinden, taleplerimize kulak tıkayarak oy avcılığı yapmaktadır. Alevilerin yoğun bir şekilde yaşadığı Tunceli’yi fethedilecek bir kale gibi görerek yaklaşan seçimlerle beraber beyaz eşya dağıtımına başlaması, 35 insanımızın yanarak hayatını kaybettiği Madımak otelinin altındaki kebapçının yine seçim arefesinde boşaltılması oy hesaplarını açığa vuruyor. Şirin gözükme adına taleplerimizin içinin boşaltılarak bizlere lütuf gibi sunulmasına sıcak bakamayız.  Dün Alevilerin taleplerine “uç talep” diyenlerin bugün samimi olduklarına inanmamız beklenemez.

Aleviler, kendilerine şirin gözüküp, onları anladıklarını, sorunlarını çözeceklerini vaat eden, ancak seçim sonrası çabucak unutan siyasi partilerin samimiyetsiz tutumlarının farkındadır. Irkçı  gerici partilerle kolkola giren, çıkar için yanlarında durmaktan sakınca görmeyenler Alevilerin temsilcisi olamazlar.

İnançların siyasete alet edilmesi doğru değildir. Aleviler olarak Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasını isterken belediyeler eliyle Kuran Kurslarının açılmak istenmesini laiklik açısından sorunlu görmekteyiz. Gerçek laik toplumlarda devlet din ve inançlara müdahale etmemeli ve farklı inançlara eşit mesafede olmalıdır. 

Kendi talepleri için mücadele eden Aleviler hiçbir partinin arka bahçesi olarak görülemez. Aleviler gerçek anlamda laikliğin, emeğin, demokrasinin, barışın, aydınlığın savunucusudur. Hükümetin ısrarla yok saydığı, işçi ve emekçileri derinden etkileyen kriz Alevi- Sunni ayrımı yapmadan tüm toplumu etkilemiştir. Yaşanan tüm olumsuzluklardan etkilenen Alevi-Sunni, Türk-Kürt demeden tüm ezilen kesimlerin sorunlar temelinde bir araya gelmeleri gerekiyor. Alevilerin Sunni halkla bir problemi yoktur. Barış içinde aynı kaderi paylaşarak yaşamak, saygı göstermek ve saygı görmek haklarıdır. Aleviler, kimsenin bir başkasının dinine müdahale etmeyeceği; devletin bütün din ve inançlara ve bu arada inançsızlara karşı eşit mesafede duracağı; herkesin kendi inancına uygun ritüelleri güvenli bir biçimde ve özgürce yerine getirebileceği bir ortamı istiyor.

Biz Kayseri Pir sultan Abdal Derneği olarak diyoruz ki satacak bir tek oyumuz bile yok. Peki Aleviler bu seçimlerde neler yapacaklar?

Alevilerin temel sorunlarına,

* Aleviliğin yok sayılmasına ve asimile edilmesine karşı duracak

Gerçek laikliği getirecek

* Zorunlu din derslerini kaldıracak

* Devlet politikası olan, Alevi köylerine cami yapılmasına karşı duracak

* Madımak’ın müze olmasını sağlayacak

Cemevlerini resmi ibadet yeri kabul edecek

Yoksulluğu azaltacak

demokrasi, insan hakları ve barışı savunacak,

Bir arada kardeşçe yaşamayı savunacak partiler yol arkadaşlarımız olacaklardır.

RÜSTEM GÜMÜŞ
Dernek Başkanı

KAYSERİ PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

Cumhuriyet Mahallesi Aytar Sokak Gençoğlu işhanı Kat: 4 ( Cumhuriyet İş Merkezi arkası )
MELİKGAZİ - KAYSERİ  Telefon / Fax :( 352 ) 222 27 16

KAYNAK : Alevihaber.com - 16 Şubat 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.