Alevilerin Mitingi AKP Politikalarına Karşı Umut Oldu

Alevilerin Mitingi AKP Politikalarına Karşı Umut Oldu

Alevilerin Mitingi AKP Politikalarına Karşı Umut OlduAleviler açısından kanaat önderi sayılan isimlerden Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali...

A+A-

Alevilerin Mitingi AKP Politikalarına Karşı Umut OlduAlevilerin Mitingi AKP Politikalarına Karşı Umut Oldu

Aleviler açısından kanaat önderi sayılan isimlerden Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve Alevilik üzerine araştırmalarıyla bilinen yazar Erdoğan Aydın, geçtiğimiz pazar günü yapılan eşit yurttaşlık mitingini gazetemize değerlendirdi.

Erdoğan Aydın :

Kadıköy'de gördüğüm en büyük miting: Her şeyden önce Kadıköy de şimdiye kadar yapılan mitinglerden en büyüğü olması anlamında çok değerli bir mitingdi. Bugüne kadar hiçbir mitingde bu denli çok yoksul, işçi ve emekçi insanın toplandığına 96 1 Mayıs dahil olmak üzere hiç rastlamadım.

Çok geniş bir yelpaze: Bir diğer gözlemim de ilk defa Kürtlerden kemalistlere, sosyalistlerden Alevilere varan çok geniş bir yelpazenin bir araya gelmiş olmasıydı.  Bu büyük enerjinin solun tüm renkleri yanı sıra ezilenlerin tüm renklerini içeren bir siyasi merkez altında toplanmasına ihtiyacımız var.

Cumhuriyet Mitingi'ne gidenler bu mitinge katıldı: Dünkü miting son seçimler de dahil olmak üzere genel anlamda CHP'ye oy veren bir kitlenin artık bu partinin etki alanından dışarı çıktığını ve sadece Cumhuriyete yedeklettirilen bir kitlenin Cumhuriyetin tek tipçi tek kimlikçi zihniyetinden çıkıp, farklı yurttaşların farklı kimliklerin eşit haklı olduğu çok kimlikli çok kültürlü demokratik bir Türkiye talebini dillendirmesi anlamında da çok devrimci bir değer taşımaktadır.

Liberal, islamcı ve milliyetçi çizgiye alternatif yaratılmalı: Bu potansiyeli aynı zamanda şu anda mevcut olan milliyetçi ulusalcı ve İslamcı, liberal iki büyük kanadın yanı sıra üçüncü bir siyasal alana akıtma feraseti gösterilebilirse Türkiye’nin önümüzdeki dönemi çok aydınlık olacaktır.

Aleviler AKP'ye güvenmiyor: Mitingde aynı zamanda AKP’nin 'Alevi Açılımı'nın ve Alevi Çalıştayı'nın yürütmekte olduğu faaliyetlere çarşı güvensizliği çok net ortaya koydu. Bilindiği gibi AKP,  Alevi Çalıştayları'nın Alevi önderlerinden çok diyanet imamlarını İslamcı profesörleri esas alan bir çizgide ki dünkü miting AKP'nin samimiyetsiz davranışın da sorgulanması anlamını taşıyor.

ABF Başkanı Ali Balkız :

‘Çözüm sokakta’

ABF Başkanı Ali Balkız: 9 kasım 2008, 8 kasım 2009 Türkiye demokrasi ve laiklik tarihinde çok önemli iki gün oldu. Alevilerin kendi tarihinde ise hiç yaşamamış oldukları bir başarının adı ve tarihi oldu. Aleviler haklarını sokakta, çözebileceklerinin ayrımına vardılar. Kimse onlara bir şey vermeyecek, ne alırlarsa kendileri alacak.

Bu bilince ve örgütlülük düzeyine ulaşmak aleviler açısından çok önemliydi. Bu mitingin bu kadar kalabalık olmasının bir başka nedeni de gerçekten AKP nin bu “açılım açılım” deyipte bir sakız çiğnemekten başka somuta dair hiçbir adım atmamış oluşunun yarattığı hayal kırıklığıdır. Ve AKP'yi sarsma ihtiyacıdır. 

Mitingin önemli noktası, hak arayan diğer kesimleri olumlu anlamda etkilemesidir.

Bu kesimler yanyana gelerek taleplerini dile getirdiler.Alevi hareketi artık solun değişik kesim ve fraksiyonlarını, değişik eğilimlerini ve inançları birleştiren konumda bir harekettir. Bunu da başaran Alevi Bektaşi Federasyonu oldu.

Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş :

‘BU ENERJİ DEMOKRASİYE AKITILMALI’

Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş: Kapsayıcı bir miting oldu: Alevi örgütleri, Alevilerin kendi taleplerine ve değerlerine sahip çıktığını bir kez daha gösterdi. Alevi örgütleri Türkiye'deki tüm siyasi grupları, Kürtleri, Türkleri, Sünnileri kapsayacak evrensel bir bakış açısına sahiptirler. Bu bütünlüğün bu birlikteliğin mutlaka Türkiye’deki toplumsal muhalefetin, solun güçlendirilmesine kanalize edilmesi lazım. Türkiye’nin demokratikleştirilmesine aktarılması lazım. Bunun da Alevi örgütlerinin önderliğiyle iyi bir şekilde yapıldığını düşünüyorum. Bu enerjinin mutlaka Türkiye’nin daha eşit, daha özgür, daha demokratik daha kardeşlik içinde yaşayacağı bir geleceğe aktarılması siyasetten tercüme edilmesi gerekiyor. Özgür, eşit ve aydınlık Türkiye özleminin yansımasıdır. Merkezinde alevi taleplerini koyan bir miting olsa da daha eşit daha özgür daha aydınlık bir Türkiye özlemini içerdiğini gördük. Geçen yıl ki miting biraz daha tesadüfi biraz daha konjonktürel olduğu söyleniyordu. Bunun böyle olmadığı bu mitingde görülmüş oldu.

BİRGÜN - Meltem Mercan - 10 Kasım 2009

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.