Aleviler'in muharrem orucu 9 Ocak'ta başlıyor

Aleviler'in muharrem orucu 9 Ocak'ta başlıyor

Aleviler'in muharrem orucu 9 Ocak'ta başlıyorAleviler’in Muharrem Orucu, 9 Ocak Çarşamba günü başlıyor. Muharrem Orucu, 12...

A+A-

Aleviler'in muharrem orucu 9 Ocak'ta başlıyorAleviler'in muharrem orucu 9 Ocak'ta başlıyor

Aleviler’in Muharrem Orucu, 9 Ocak Çarşamba günü başlıyor. Muharrem Orucu, 12 gün tutulacak ve aşure dağıtılması ile son bulacak. Bu yıl ilk kez toplu iftar yemeği verilecek ve yemeğe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Erdoğan’ın katılacağı iftar yemeği, 11 Ocak’ta Ankara Bilkent Otel’de gerçekleştirilecek.

Yemeğe tepki gösteren bazı Alevi dernekleri hafta içinde bir basın toplantısı yaparak, iftar yemeğine katılacak olan Alevileri “düşkün” ilan etmeye hazırlanıyor. Yine bazı Alevi gruplarının ise iftar yemeğinin verileceği aynı gün, Bilkent Otel’in dışında protesto gösterisi yapması bekleniyor.

Muharrem Orucu, 9 Ocak Çarşamba günü başlayacak. Aleviler ilk kez bir Muharrem orucuna siyasi tartışmaların gölgesinde girecek.

Aleviler’in, Kerbela’da öldürülen Hz. Hüseyin ve arkadaşları anısına tuttukları “matem orucu” olarak da bilinen Muharrem orucu 9 Ocak Çarşamba günü başlayacak.

Muharrem Orucu’nun başlamasıyla ilgili bir açıklama yapan Alevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, Alevilerin, “Yezit karşısında direnci adına tüm haksızlıları Kerbela bilerek insana nerede bir baskı ve zulüm yapılıyorsa onu kendilerine yapılmış sayarak, Muharrem ayında bu durumu daha derin bir biçimde içselleştirmek amacıyla Muharrem Orucu tutuyorlar” dedi.

Alevilerin oruç tuttukları 12 gün boyunca “insanın insana yaptığı zulüm son bulsun” diye tüm dünyasal zevklerden uzak durmaya çalıştığını” ifade eden Yıldırım, “Bu nedenledir ki Muharrem Orucu’nun tutuluş biçimi de orucun açılma usulü de orucun amacına uygun biçimde gerçekleşiyor. Gösterişten uzak ve içtenlikli” dedi.

Muharrem Orucu’nda 12 gün boyunca su içilmediğini hatırlatan Yıldırım, akşam yemeğinden sonra da sahura kalkılmadığını ifade etti. Yıldırım, oruç açım zamanında iftar sofrası benzeri “ziyafet sofraları, gösterişli, ihtişamlı yemek düzeni, şaşalı kalabalıkların” orucun amacına tümüyle aykırı düştüğünü vurguladı.

Muharrem Orucu’nun yüzyıllardır tutulduğunu anımsatan Yıldırım, Alevilerin de oruç tuttuklarının bilinmesini de istemediğini kaydetti.

Ali Yıldırım açıklamasında şunları kaydetti:

“Biz Aleviler olarak, Muharrem Orucu nedeniyle iftar çadırı istemiyoruz. Mesai saatlerinin oruç açım zamanına göre düzenlenmesini istemiyoruz. Çalışma koşullarının oruca göre düzenlenmesini istemiyoruz. İnsanlarımız dilenci yerine konularak Muharrem paketi gibi bir şey dağıtılsın istemiyoruz.”

ERDOĞAN’IN KATILACAĞI İFTAR TARTIŞILIYOR

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun organize ettiği ve 11 Ocak’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleştirilecek iftar yemeğine ilişkin tartışmalar sürüyor. Yemeğe tepki gösteren bazı Alevi dernekleri hafta içinde bir basın toplantısı yaparak, davete katılacak olan Alevileri “düşkün” ilan edecek. Yine bazı Alevi gruplarının da iftar yemeğinin verileceği aynı gün Bilkent Otel’de protesto gösterisi yapması bekleniyor.

ANKA - 8sutun.com - 7 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.