Alevilerin Muharrem orucu başladı

Alevilerin Muharrem orucu başladı

Alevilerin Muharrem orucu başladıAlevilerin Muharrem orucu bugün başladı. Muharrem ayında tutulan aslında bir “yas orucu”. Aleviler, Hazreti...

A+A-

KERBELAAlevilerin Muharrem orucu başladı

Alevilerin Muharrem orucu bugün başladı. Muharrem ayında tutulan aslında bir “yas orucu”. Aleviler, Hazreti Muhammed’in torunu Hazreti Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesi anısına oruç tutuyorlar.

İSTANBUL - İstanbul Kartal ve Karacaahmet Cemevi dedeleri de, Başbakan’ın iftarına katılamama kararında.

Karacaahmet Cemevi Dedesi Muharrem Ercan, Muharrem orucunu “Et ve suyla barışık değiliz muharrem ayında. Çünkü et kesiliyor ve kan akıyor. Orada Kerbela İmam Hüseyin’in kanının aktığını gönderme var. Su da içmiyoruz, Kerbela’da İmam Hüseyin susuz şehit olduğundan.” sözleriyle anlatıyor.

12 gün boyunca su ihtiyacı başka sulu gıdalardan alınıyor. Her türlü dünya zevkinden uzak duruluyor. Gün batımının ardından açılan oruç için sofra da mütevazı olmak zorunda. Muharrem orucunda sahuraysa kalkılmıyor.

Kartal Cemevi Dedesi Mehmet Özdurmaz ve Karacaahmet Dedesi Muharrem Ercan da davetli olduğu halde Başbakan’ın katıldığı iftara gitmiyor. Sebebiyse verilecek iftarın yas mantığıyla çelişmesi. Ercan yemek hakkında “Öyle bir şeye katılmamız yanlış olur. Hele bir de ben dedeyim. Dede olarak katıldığım zaman topluma cevap veremem. Bize sorarlar; senin şatafatlı yerde ne işin var?” diyor.

NTV - 10 Ocak 2008 Perşembe

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.