Alevilerin "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" Toplantısı

Alevilerin "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" Toplantısı

Alevilerin "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" ToplantısıAleviler, Didim'de bir toplantıda bir araya geldi.Alevi Bektaşi Federasyonu'nun...

A+A-

Alevilerin "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" ToplantısıAlevilerin "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" Toplantısı

Aleviler, Didim'de bir toplantıda bir araya geldi.

Alevi Bektaşi Federasyonu'nun 29 Mart 2009 yerel seçimlerinden sonra siyasal sürecin değerlendirilmesi ve sol-sosyal demokrat bir toplumsal muhalefet oluşturmak amacıyla ülke genelinde 25 ayrı bölgede yapacağı "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" konulu taslak çalışmasının ikinci toplantısı Didim'de yapıldı.

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıya Alevi Bektaşi Kültür Merkezi Örgütleme Genel Sekreteri ve Kızılırmak Yerel Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Özarslan, Pir Sultan Abdal Derneği ve Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi İshak Kocabıyık ve Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneği Başkanı Yusuf Doğan konuşmacı olarak katıldı.

Toplantıda ilk konuşan Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneği Başkanı Yusuf Doğan, böyle bir toplantının ikincisinin Didim'de yapılmasının önemli olduğunu söylerken "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" taslağının toplumun her katmanından kişilerin görüşleri ele alınarak yapılacağını dile getirdi.

Pir Sultan Abdal Derneği ve Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi İshak Kocabıyık ise Alevilere yapılan ayırımcılığa karşı olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Bize yapılan haksızlığa, ayrımcılığa ve Alevilere karşı yürütülen yanlış politikaların kaldırılması için tepki gösterdik. Siyaset her zaman partiler ve örgütlenmeler aracılığıyla yapılmaz. Bizim talepler ortada. Nedir bunlar? Eşit yurttaşlık istiyoruz, Zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istiyoruz, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın lağvedilmesini istiyoruz. Cem evlerinin yasal olmasını istiyoruz. Bunların yapılması için yüz binlerle Ankara'da haykırdık."

Kocabıyık konuşmasında dile getirilen talepleri kendi içlerinde tartıştıklarını da söylerken sözlerine şöyle devam etti: "12 Nisan'da Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu'nda bir metin hazırladık ve bu metni 'Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz' konulu taslakta dile getirdik. Biz bu taslak için 25 toplantı yaparak halkın görüşlerini dile getireceğiz."

Alevi Bektaşi Kültür Merkezi Örgütleme Genel Sekreteri ve Kızılırmak Yerel Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Özarslan ise "Biz yıllardır Yezidisi, Süryanisi, Alevisi ve herkesimdekiler gerçekte yöneten değil yönetilendik. Biz hazırladığımız metin kapsamında çalışmaları yürütüyoruz. Artık ülkenin yönetiminde yer almak istiyoruz. Şu an ülkemizde yoğun bir siyasi kirlilik var. Siyasi erk'i elinde bulunduranlar kendileri dışındakileri sindirmeye çalışıyorlar" dedi.

Toplantı, soru cevap ve katılımcıların görüşlerinin bildirimiyle sona erdi.

Aydın Mücadele Gazetesi (İHA) - 25 Ağustos 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.