Alevilerin sorunları için Meclis araştırması istemi

Alevilerin sorunları için Meclis araştırması istemi

Alevilerin sorunları için Meclis araştırması istemi “EŞİT YURTTAŞLIK” talebiyle Ankara’da büyük bir miting düzenleyen...

A+A-

Alevilerin sorunları için Meclis araştırması istemi Alevilerin sorunları için Meclis araştırması istemi

“EŞİT YURTTAŞLIK” talebiyle Ankara’da büyük bir miting düzenleyen ve seslerini yükselten Alevilerin sorunları Meclis’e taşındı.

EŞİT YURTTAŞLIK” talebiyle Ankara’da büyük bir miting düzenleyen ve seslerini yükselten Alevilerin sorunları Meclis’e taşındı. DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Anayasa’nın 98 ve içtüzüğün 104 ve 105. maddelerine istinaden, Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Halis, dün Meclis Başkanlığı’na verdiği Meclis araştırması açılmasını istediği önergede, Alevilerin sorunlarının tespit edilmesini ve “eşit yurttaşlık” temelinde çözülmesini istedi.

SADECİ İNANÇ DEĞİL

Alevilik sorunu, salt inanç boyutuyla ele alınacak teolojik bir sorun değildir” diyen ve öncelikle sorunun adının konulmasını isteyen Halis, sorunun demokrasi, toplumsal, hukuksal, demokratik hak ve haklar sorunu olduğunu dile getirdi. Çözüm için de Alevi inanç ve kurum önderleriyle görüşülmesini şart koşan Halis, “Çözüm aranırken, oy kaygısı yerine toplumsal demokrasi kaygısı ön plana çıkarılmalı” dedi.

ALEVİLERİN TALEPLERİ

Aleviler üzerindeki Türk-İslam ideolojisinden vazgeçilmesini de isteyen Halis, bundan vazgeçilmedikçe, kimden gelirse gelsin, Alevi açılımlarının hedefinin asimilasyonda, inkarda ısrar olacağının altını çizdi. Bunun da yakın zamana kadar katledilen Alevilerin yerine Aleviliğin katledilmesi anlamına geleceğini dile getiren Halis, Alevilerin öneri ve taleplerinin demokrasi iddiasında olan hiçbir iktidarın reddedebileceği talepler olmadığını da hatırlattı.

Halis, Alevilerin taleplerini, “cemevleri’nin ibadethane olarak yasal statüye kavuşturulması, mevcut din eğitiminin zorunlu olmaktan çıkarılması, Alevi inancı ve kültürü üzerindeki doğrudan ya da dolaylı asimilasyon ve baskıcı, kısıtlayıcı uygulamaların son bulması, Alevi köylerine ve diğer yerleşkelerine cami yaptırmaktan vazgeçilmesi, Hacı Bektaşi Veli Dergahı’nın ibadet merkezi olarak açılması” olarak sıraladı. Ayrıca tüm kitapların, Alevileri aşağılayan, karalayan tanım, ibare ve imgelerden arındırılması; Madımak Oteli’nin ibret ve utanç müzesi yapılarak, tarihle yüzleşmenin kapılarının aralanması, devlet kontrolündeki Alevi anlayışından vazgeçilmesi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması gibi taleplere de yer veren Halis, Meclis araştırması açılmasını ve komisyon kurulmasını istedi. (ANKARA)

EVRENSEL - 23 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.