Alevilerin sorunlarına çözüm arayışında, Türk-İslam ideolojisinden vazgeçilmeli

Alevilerin sorunlarına çözüm arayışında, Türk-İslam ideolojisinden vazgeçilmeli

Alevilerin sorunlarına çözüm arayışında, Türk-İslam ideolojisinden vazgeçilmeliTBMM Genel Kurulu'nda, Dış Ticaret Müsteşarlığı,...

A+A-

Alevilerin sorunlarına çözüm arayışında, Türk-İslam ideolojisinden vazgeçilmeliAlevilerin sorunlarına çözüm arayışında, Türk-İslam ideolojisinden vazgeçilmeli

TBMM Genel Kurulu'nda, Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Devlet Personel Başkanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2009 yılı bütçelerinin görüşülmesine devam ediliyor.

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesi üzerinde görüşlerini dile getirdi;

"Farklı inanç grubuna oy kaygısıyla yaklaşılıyor"

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis de, iktidar ve muhalefetin farklı inanç grubundaki insanların sorunlarına oy kaygısıyla yaklaştığını belirterek, "Alevilerin sorunlarına çözüm arayışında, Türk-İslam ideolojisinden vazgeçilmeli" dedi.

DTP'li Halis, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesi üzerinde görüşlerini dile getirirken, laikliğin, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren sorunlu bir alan olduğunu belirterek, "Laikliği dinsizlik ile din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması olarak görenler arasındaki tartışma yıllardır sürüp gidiyor. Diyanet, farklı inanç gruplarına eşit mesafede olamamıştır" dedi.

Dini inancını yaşama alanlarına hakim kılmak isteyen bazı kesimlerin, yönetim anlayışından da güç bularak farklı inanç kesimlerine baskı ve saldırıda bulunduğunu ifade eden Halis, bunun örneklerinin her gün yaşandığını vurguladı.

"Türkiye'de farklı inanç ve etnik kökene sahip insanların farklı muamelelere tabi tutulduğunu" söyleyen Halis, Alevilerin yaşadığı sorunlara hem iktidar hem de muhalefetin oy kaygısıyla yaklaştığını, geçmişte de gündeme gelen açılımların bir türlü hayata geçirilemediğini kaydetti.

Alevi sorununa samimi olarak yaklaşılması halinde çözüm bulunabileceğini, bu yöndeki beklenti ve taleplerin karşılanamayacak nitelikte olmadığını ifade eden Halis, "Alevilik üzerine yapılan teolojik tartışmalar, İslam içiliği ve dışılığı; o inanç sahiplerine hakarettir. Çözüm arayışında, Türk-İslam ideolojisinden vazgeçilmeli. Sorunun çözümü için öncelikle o sorunun adı konulmalı. Konu, toplumsal demokratik hak olarak görülmeli. Meclis'te tüm partilerin katılımıyla bir araştırma komisyonu kurulmalı" dedi.

Halis, 9 Kasım'da Ankara'da düzenlenen mitingle ilgili olarak Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu'nun "Bunlar uç fikirlerdir, itibar etmiyoruz" dediğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise Alevilerin büyük bölümünü temsil edenler yerine Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ile görüşmesini eleştirerek, "yüzde 100 Alevi oylarıyla seçilen bir milletvekili olarak istenmesi halinde sorunun çözülebileceğine inandığını" vurguladı.

KENTHABER.COM - 18 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.