Alevilerin 'tekke' kavgası

Alevilerin 'tekke' kavgası

Alevilerin 'tekke' kavgası500 yıllık tarihi türbe, “miras” için mahkemelik oldu.Alevilik inancının önemli temsilcilerinden...

A+A-

HUBYAR SULTANAlevilerin 'tekke' kavgası

500 yıllık tarihi türbe, “miras” için mahkemelik oldu.

Alevilik inancının önemli temsilcilerinden Hubyar Sultan'ın Tekkesi, Alevileri birbirine düşürdü. 500 yıllık tarihi türbe, “miras” tartışmaları nedeniyle mahkemelik oldu.

Daha önce, “marka” tartışmalarıyla sık sık gündeme gelen Alevi inanç önderlerinden Hubyar Sultan’ın türbesinin de içinde bulunduğu Hubyar Tekkesi bu kez “miras” tartışmaları nedeniyle gündemde. Tekkenin, yıllardır koruyuculuğunu yapan Temel ailesi, tekkenin de içinde bulunduğu araziyi “aile mezarlığı” diyerek kendi üstlerine kaydettirme girişimi Hubyarlıların tepkisini çekti ve konu mahkemeye taşındı. Hubyarlıları karşı karşıya getiren olay şöyle gelişti:

Tekkenin koruyucusu Temel ailesi ile Hubyarlıları birbirine düşüren kavga iki yıl öncesine dayanıyor. Temel ailesinin büyüğü Mustafa Temel'e göre, Sultan Abdülaziz, tekkenin beratını 1872'de büyük dedesi Şeyh Hıdır'a vererek, “koruyucu” ilan etti. Temel ailesi de bu beraata dayanarak, tekkede hak iddia etmeye başladı.

Aynı zamanda Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu yöneticisi de olan araştırmacı Hıdır Temel, “Osmanlı beratına” dayanarak Almus Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak, “türbenin kendilerine tapu edilmesini” istedi. Köy Muhtarlığını mahkemeye veren Temel, dava dilekçesinde “Hubyar Türbesi” yerine “Bu alan bizim aile mezarlığımız. Adımıza tapu edilsin” ifadesini kullandı.

Yargı aşaması sürerken, Hubyar Muhtarı Ahmet Coşkun Tokat Valiliği'ne bir yazı yazdı ve tekkenin “anıtsal varlık” ilan edilmesini sağladı. Mahkemeden çıkacak karar şimdiden merak konusu oldu. Temel ailesi geçen yıl da “Hubyar” adının marka olarak tescili için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurmuş, Enstitü “Hubyar Sultan topluma mal olmuş sosyal bir olgu” gerekçesiyle bu talebi iki kez reddetmişti.

-İNANÇ AĞALIĞI İSTEMİYORUZ-

Hubyar Kültür Vakfı Başkanı Cemal Coşkun, Türkiye’de 1950’lı yıllarda “inanç ağalığı” anlayışının baş gösterdiğini belirterek, “1950’li yıllardan itibaren Anadolu’da toprak ağalığının yükselişiyle birlikte Hubyar Köyü özelinde de inanç ağalığı yükselir hal almıştır” dedi.

Tüm Hubyarlılar’ın Hubyar Sultan’ın torunu olduğunu ifade eden Coşkun, “Hubyar Türbesi de Anadolu’da bulunan diğer Türbeler gibi adına ve aslına yakışır türde yönetilmeli, restore edilmelidir. Her Hubyarlı Hubyar Sultan’ın torunudur. Hepsi Hubyar Türbesi üzerinde eşit, manevi, kamusal haklara sahiptir. Hiç kimsenin Hubyar’a ‘mal’ deme hakkı yoktur” dedi.

ANKA - GERÇEK GÜNDEM - 13 Ocak 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.