Alevilerin tepkisi sürüyor

Alevilerin tepkisi sürüyor

Alevilerin tepkisi sürüyorMehmet Ali Erbil'in televizyon programındaki sözlerine tepkiler devam ediyor.Alevilik Araştırma, Dökümantasyon...

A+A-

Alevilerin tepkisi sürüyorAlevilerin tepkisi sürüyor

Mehmet Ali Erbil'in televizyon programındaki sözlerine tepkiler devam ediyor.

Alevilik Araştırma, Dökümantasyon ve Uygulama Enstitüsü, Mehmet Ali Erbil'in bir televizyon programında ''ulusal bir skandala imza atmanın ötesinde, bir siyasal topluluk olarak Türkiye toplumunun, Alevilere dönük yaklaşımını bir kez daha bütün açıklığıyla sergilediğini'' ileri sürdü.

Enstitüden yapılan açıklamada, Mehmet Ali Erbil'in dün televizyon programında bir inanç kesimine yönelik sözlerine tepki gösterildi.

Erbil'in, programın ardından bir başka televizyon kanalında çocukluğundan hatırladığı bu ifadenin anlamını bilmediğini belirterek, özür dilediği hatırlatılan açıklamada, sorunun özürle geçiştirilemeyecek boyutta olduğu ifade edildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

''Erbil, ulusal bir skandala imza atmanın ötesinde, bir siyasal topluluk olarak Türkiye toplumunun Alevilere dönük yaklaşımını bir kez daha bütün açıklığıyla sergiledi. Sorun Mehmet Ali Erbil'in 'cehaleti' olmadığı gibi Erbil'in 'kişisel çocukluğu' da değildir. Mehmet Ali Erbil, Türkiye toplumunun ortak ürünüdür.''

-ADANA'DA PROTESTO

Mehmet Ali Erbil, Adana Alevi Birliği üyesi bir grup tarafından protesto edildi.

İnönü Parkı'nda toplanan Adana Alevi Birliği üyeleri, taşıdıkları pankartlar ile bir yayın kuruluşuna kadar kadar yürüdü.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Adana Şube Başkanı Miktad Öztürk, burada grup adına yaptığı açıklamada, Erbil'in sözlerinin, Alevileri ve 'insanım' diyen herkesi derinden üzdüğünü, kardeşlik duygularını zaafa uğrattığını söyledi.

Gerçek Gündem - A.A. - 7 Ekim 2010

Alevilerin Erbil'e öfkesi mahkemeye taşınıyor
 
Alevi dernekleri ve yazarlar, Erbil'e sert tepki gösterdi. Sunucu aynı gece telefonla katıldığı bir programda Alevi vatandaşlardan özür diledi. Ama tepkileri dinmek bilmiyor. Yayıncı kuruluş ise dün öğlen saatlerinde "... Kasıtlı ya da kasıtsız vatandaşlarımızı rencide eden hiçbir ifadeyi müsamaha ile karşılamamız mümkün değildir" diyerek 'Çarkıfelek'i yayından kaldırdıklarını açıkladı.

Bu gelişmelere karşın Alevi dernek ve kuruluşlarının tepkileri artarak sürdü. İşte tepkiler...

* Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Sivas Şubesi Başkanı Cahit Albayrak: Alevi felsefesinde Alevilik ve toplumun değerlerine aykırı hareket edenler 'düşkün' ilan edilir. Ancak toplum bu tür programları izlemeyerek Erbil'i 'düşkün' ilan etmeli. Erbil'in sunduğu program, sadece Aleviler için değil Türk toplumunun genel ahlakına da uygun değil.

* Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız: Erbil ya 'ben cahilim' desin ya da ekranı bırakıp Kıbrıs kumarhanelerine gitsin.

* Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Mikdat Öztürk: Biz Aleviler bu zihniyeti, bu örümcek kafayı iyi tanırız. Her türlü ahlaksızlığı, madrabazlığı, hokkabazlığı, reyting adına meslek edinen bu zavallılar geçmişte olduğu gibi modern çağda da yineliyor ve büyütüyorlar.

* EDP Genel Başkanı Ziya Halis: Yurttaşları Alevi toplumuna düşman etmek, Alevi toplumunu dışlamak için resmi ideolojinin desteği ile yürütülen karalama ve rencide etme politikalarının sonucu olan 'mum söndü' iftirasının halen sürüyor olmasının, bu politikaların toplumun genel kesiminin genlerine işlediğini gösterdiğini ifade etti. Kendisini kınadığımızı söylemek isteriz.

* Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özel: 20 milyon Alevi vatandaşını incitmeye, hakaret etmeye ne kimsenin hakkı vardır, ne de haddi. Erbil'in sözleriyle ilgili yasal yollara başvuracağız.

Turk Tıme - 09.10.10

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.