Alevilerle devletin sancılı buluşması

Alevilerle devletin sancılı buluşması

Alevilerle devletin sancılı buluşmasıDevlet ile Alevi örgütleri, dün Ankara’da başlayan çalıştayda bir araya geldi.Alevilerin...

A+A-

Alevilerle devletin sancılı buluşmasıAlevilerle devletin sancılı buluşması

Devlet ile Alevi örgütleri, dün Ankara’da başlayan çalıştayda bir araya geldi.Alevilerin sorun ve beklentilerini anlattığı çalıştay bugün de sürecek.

'Alevi Çalıştayı'nda Bakan Çelik çözüm sözü verdi. Doğan çalıştaydan çözüm beklemediğini söylerken 'cemevlerine yasal statü' ve 'Madımak' dışında ortak noktada buluşamadı

ANKARA - Devlet ile Alevilerin ilk buluşmasında ‘temsiliyet’ tartışması yaşanırken, Alevi örgütleri ilk ağızdan sorun ve beklentilerini anlattı.

Ankara’da düzenlenen ‘Alevi Çalıştayı’na Alevi postnişini Veliyettin Ulusoy, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Metin Tarhan, Alevi dedeleri Binali Doğan, Kurtcebe Noyan ve bazı dernek yöneticileri katıldı. Bakan Faruk Çelik, bazı muhalif Alevi grupları “Hamın pişmesine katkı sağlamayanlar pişmişe ham ekmekten geri durmamışlardır. Tüm bunlar, Alevi topluluğumuzun bazı kesimlerinde kendini ötekileştirme ve mahrumiyet psikolojisiyle bütünleşme gibi olumsuzluklara yol açmıştır” diye eleştirdikten sonra şunları söyledi:

“Alevilerin sorunları vardır ancak bu sorunlar insan hakları ve demokrasi perspektifinden ele alındığında çözüme daha açık olma şansı elde edeceğiz.  Hükümet olarak Alevi kardeşlerimizin sorunları ve talepleri konusunda ihmalkâr yaklaşımları kesinlikle benimsemiyoruz. Alevi topluluğunu göz ardı eden politik yönelimler kadar sorunlarını ve taleplerini istismar eden yaklaşımlar da tehlikelidir. Hükümet olarak sağlam ve tam okunabilir bir Alevi fotoğrafına ulaşmak istiyoruz. Biz samimiyiz, herkesi de çözümün ortağı olarak görmek istiyoruz.”

Çalıştay Moderatörü Necdet Subaşı, somut çözümler hakkında konuşmak gerektiğini söylerken, AKP milletvekili Reha Çamuroğlu, “Aslında biz bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilk defa adlarını koyarak Alevi vatandaşların sorunlarını dinledi. Bu çok önemli” diye konuştu.

ABF Başkanı Ali Balkız,Bu sürece mutlu başlamadık ama mutlu bitmesini, iyi bitmesini istiyoruz. Çok da ümitvar olmadığımızı, şu ana kadarki süreçten gördük ve anladık. İstemlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz ve isteklerimizin arkasında olacağız” dedi.

Cem Vakfı Başkanı Doğan, çalıştaydan çözüm beklemediğini, Çelik’e bir daha böyle bir toplantıya katılmayacağını söylediğini anlattı.

Toplantıya katılan Alevi temsilcileri cemevlerine yasal statü verilmesi, Madımak Oteli’nin müze yapılması dışında ortak bir söylem ortaya koyamadı. Katılımcıların bir bölümü Alevi köylerine cami yapılmasına karşı çıktı. Alevilerin anlaşamadığı konuların başında zorunlu din dersi geldi. Cem Vakfı Başkanı Doğan derslerde Aleviliğin okutulmasını isterken, Alevi Bektaşi Federasyonu’nun başı çektiği grup derslerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Bazı örgütler ise dersin seçmeli olmasını istedi.

Çalıştayda Çorum Hitit Üniversitesi öğretim üyesi, İlahiyatçı Osman Eğri’nin bulunması tepkiye yol açtı. Bazı Alevi temsilcileri, birçok Alevi örgütünün çalıştaya davet edilmediğini, ancak bir ilahiyatçnın davet edildiğini söyleyerek tepki gösterdi. Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği ise basın açıklaması yaparak Aleviliğin gizli kapılar ardında tartışılamayacağını savundu ve çalıştayın halka açılmasını istedi.

FOTOĞRAF: ALTAN BURGUCU
RADİKAL - BEHZAT MİSER - 04.06.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.