Alevilerle İlgili Diyanet Önerisi

Alevilerle İlgili Diyanet Önerisi

ALEVİLERLE İLGİLİ DİYANET ÖNERİSİAlevi kurumları bakanlığa bağlansınÇamuroğlu, "Diyanet, Alevilik kurumunun devlet bakanlığına bağlanmasını...

A+A-

Alevilerle İlgili Diyanet ÖnerisiALEVİLERLE İLGİLİ DİYANET ÖNERİSİ
Alevi kurumları bakanlığa bağlansın

Çamuroğlu, "Diyanet, Alevilik kurumunun devlet bakanlığına bağlanmasını istiyor" dedi

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, AKP'ye, Alevilere kendi bünyelerinde bir statü verilmesinin söz konusu olamayacağını, ancak, ilgili devlet bakanlığına bağlanabileceği görüşünü ilettiği ortaya çıktı.

AKP'nin Alevi kökenli milletvekilleri Reha Çamuroğlu ile İbrahim Yiğit, geçen hafta, AKP Genel Merkezi'nde Dış İlişkiler Koordinasyon Kurulu üyeleri dahil, 20'ye yakın parti yöneticisi ve milletvekiline "Alevilik" konulu bir brifing verdi.

Çamuroğlu, Aleviliğe bir kurumsal statü kazandırılması için Diyanet bünyesinde bir birim kurulması gerektiğine işaret ederken, "Diyanet yetkilileriyle de görüştüm. Yeni açılım konusunda onlar farklı düşünüyor. 'Bir müessese, bir kurum olarak düşünülüyorsa, bu bize bağlı olmasın, ilgili devlet bakanlığına ve başka bir yere bağlı olsun' diyorlar. Bakanlık bünyesinde bir genel müdürlük veya daire başkanlığı da olabilir" dedi.

Bazı AKP'li milletvekilleri, cemevlerine "ibadethane" statüsünün verilmesinin, "Tekkeler de bu kapsama alınsın" talebine yol açacağı endişesini dile getirdi. Çamuroğlu da "Cemevleri konusu ile tekkeler konusu farklı. Sünni akımlar ibadethanelerini camilerde yapar. Böyle bir tehlike görmüyorum" diye konuştu.

Diyanet sıcak değil

Yiğit, toplantıda konuşulanları doğrularken, "Diyanet, anayasal sıkıntılar nedeniyle bünyesinde böyle bir birim kurulmasına sıcak bakmıyor. Bizim de isteğimiz, ilgili devlet bakanlığına bağlı bir birim olabilir" dedi.

ÖNDER YILMAZ Ankara
MİLLİYET - 2 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.