Aleviliği bitirme eylem planı

Aleviliği bitirme eylem planı

Aleviliği bitirme eylem planıCemevlerinin hukuki statüsünün belirlenmesi için hafta başında Ankara'da yapılan çalıştayda,...

A+A-

Aleviliği bitirme eylem planıAleviliği bitirme eylem planı

Cemevlerinin hukuki statüsünün belirlenmesi için hafta başında Ankara'da yapılan çalıştayda, önemli prensip kararları alındı. Toplantıya katılan Alevi hukukçular ve teoloji uzmanlarından oluşan komisyon, cemevlerinin 'İnanç ve Erkan Merkezi', Alevi dedelerinin de 'İnanç Önderi' olarak tanımlanması konusunda görüş birliğine vardı.

Cemevleri ve Alevi dedelerinin hukuki statüsüne ilişkin taslak formül şöyle:

- Cemevleri hukuki bir statüye kavuşturularak 'İnanç ve Erkan Merkezi' adını alacaklar. Alevi dedeleri ise 'İnanç Önderi' olarak tanımlanacak.

- Cemevleri Başbakanlık'a bağlı bir genel müdürlük veya Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı yeni bir daire statüsüne kavuşacak.

- Ülke genelindeki cemevlerinin yakıt, kira, elektrik ve su gibi giderleri, genel müdürlük veya daire başkanlığı olarak görev yapacak İnanç ve Erkan Merkezi tarafından karşılanacak.

'ÇATI KURULACAK'

Mevzuat çalışmaları sürerken, ülke genelindeki Alevi dernek ve federasyonlarını tek çatı altında toplayacak ve Diyanet Vakfı gibi çalışacak kapsamlı bir Alevi Vakfı da kurulacak. Alevi açılımını yürüten Devlet Bakanlığı'nın desteği ile kurulacak vakıf, özerk yapıda, 'Çatı vakfı' görevi üstlenecek. Alevi Vakfı'nın giderleri, kamu kaynaklarınca karşılanacak.

Alevi Vakfı, merkez ve şubelerden oluşacak. Vakıf, altı aylık seminerler düzenleyecek ve bu seminerlere katılacak Alevi dedelerine 'İnanç Önderi' sertifikası verilecek. Sertifika alan dedeler, 'İnanç Önderi' olarak cemevlerine atanıp, kamudan maaş alacaklar.

'SÜNNİLEŞTİRME PROJESİ'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkan Fevzi Gümüş: "Bu girişim Alevileri devletleştirmeye yöneliktir. Bu çok tehlikelidir. Bu proje Aleviliği öldürme yok etme projesidir. AKP hükümetinin Alevilerin Cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik talebini görmezden gelerek Cemevlerini devlete bağlamaya çalışmaktadır. Bizim Cemevleri güvenceye alınsın diye bir talebimiz var ama bu oraların ibadethane olarak kabul edilmesi gerçeğini perdelemez. Hükümet Cemevinin ibadethane olduğu gerçeğini gizlemek için takiye yapıyor. Dedeleri inanç önderi yapan onların bağımsız düşünme ve davranma yetenekleridir. Ama hükümet unutmasın ki bu projeyi Alevi toplumu kabul etmez. Aleviler AKP'nin Aleviler kendisine yamama çabasına toplumsal tepkisini de koyar."

Alevi Enstitüsü Başkanı Cengiz Güleç: "Aleviler açısından bakılınca ciddi bir tehlike var. Bu Alevilerin sunnileşmesidir. Örtük, yumuşak bir asimilasyondur. Gelenekte inanç önderi ve bu öğretiyi taşıyor dedelerin kurumsallaşması bunu yaratır. Cemevlerinin ibadethane olarak tanınması gerekiyor. Bütün inanç kurumlarının ibadethanelerine maddi yardım gerekli. Eğer Alevilerin gerçekten mağduriyetlerini anladıklarını göstermek istiyorlarsa tarihsel travmalarına bir empati yapsınlar. Maraş davasının karanlık yönleri halen devam ediyor. İnsan hakları bağlamında demokratik talepler var. Bunlara ilgisiz kalıpta Alevileri devlete bağlamak çözüm değildir. Bu bir siyasi taktiktir. Alevi inancına saygı duymak değildir."

BirGün - 27 Şubat 2011

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.