Aleviliği Öğretmek Bardakoğlu'nun Haddini Aşar

Aleviliği Öğretmek Bardakoğlu'nun Haddini Aşar

Aleviliği Öğretmek Bardakoğlu'nun Haddini Aşar Pir Sultan Kültür Derneği Namaz Kılmayan Bir Gencin Başına Geleceklerin Anlatıldığı,...

A+A-

Aleviliği Öğretmek Bardakoğlu'nun Haddini AşarAleviliği Öğretmek Bardakoğlu'nun Haddini Aşar
 
Pir Sultan Kültür Derneği Namaz Kılmayan Bir Gencin Başına Geleceklerin Anlatıldığı, Ölüm Konulu Şiddet İçeren Bir Filmin İzletilmesinin Eğitimdeki Gericileşmenin Vahim Bir Örneği Olduğunu Söyledi.

 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Gaziantep'teki Hasan Ali Yücel Lisesi'nde öğrencilere, namaz kılmayan bir gencin başına geleceklerin anlatıldığı, Azrail ve ölüm konulu şiddet içeren bir filmin izletilmesinin eğitimdeki gericileşmenin vahim bir örneği olduğunu söyledi.
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin 10. Olağan Genel Kurulu'nda seçilen yönetim kurulu, görev dağılımını yaptı. 19 Nisan Cumartesi günü yapılan toplantıda Fevzi Gümüş Genel Başkanlığa, Kemal Bülbül Genel Sekreterliğe, Kelime Ata Eğitim ve Örgütlenme Sekreterliğine, Selfet Yıldız Saymanlığa, Elif Kaya Demokratik Kitle Örgütleri Sekreterliğine seçildi. Feti Bölügiray Kültür- sanat, Hasan Yağız Hukuk, Cemal Şahin Basın- Yayın, Umut Yaşar Göç ise Halkla İlişkiler Sekreteri oldu.

-KİMSE ALEVİLİĞİ BİZE ÖĞRETMESİN-

Görev dağılımından sonra açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, emperyalizmin küresel çıkarlarını korumak amacıyla yürürlüğe konulan Ilımlı İslam Projesi'nin taşeronluğunu Türkiye'de AKP'nin üstlendiğini ileri sürdü. AKP'nin Türkiye'de özgürlükleri türban özgürlüklerine indirgediğini, sadece kendine Müslüman davrandığını belirten Gümüş, sistemin Alevileri asimile politikalarının mevcut durumda AKP'de cismanileştiğini söyledi.

İktidarın Alevi açılımı adı altında Aleviliği ve Alevileri asimile etme politikalarını hızlandırdığını kaydeden Gümüş, okullarda, üniversitelerde Alevi ve demokratik öğrencilere baskının arttığını vurguladı. Eğitimin yobazlaştırıldığını, dinselleştirildiğini, bunun en son örneğinin Gaziantep'teki Hasan Ali Yücel Lisesi'nde öğrencilere, namaz kılmayan bir gencin başına geleceklerin anlatıldığı, Azrail ve ölüm konulu şiddet içeren bir filmin izletilmesi olduğunu belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın devlette gerici kadrolaşmanın odağı haline geldiğini ileri süren Gümüş, DİB Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun Cemevleri'nin ibadet yeri statüsüne alınmasına karşı çıkmasına tepki gösterdi. Gümüş, şunları söyledi:

"Bardakoğlu, Cemevleri'nin caminin devamı olduğunu açıklamıştı. Yine aynı kurum yöneticileri, Cemevleri'ni cümbüşevi olarak tanımlamıştı. Daha birkaç gün önce Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı, Alevilerin asırlardan beri yürüttüğü cem ibadetini folklor olarak tanımlamaktadır. Ne Bayraklı ne Bardakoğlu ne de başkaları hurafelerle dolu kafalarıyla Alevilere Aleviliği öğretmeye kalkışmasınlar. Bu, onların haddini aşar. Biz Aleviliğimizi Bardakoğlu'ndan ya da Bayraklı'dan öğrenecek değiliz. Tek tipçi anlayış istediği kadar ret ve inkar yolunu seçsin. Cemevleri bizim gerçeğimizdir ve gün gelecek bu gerçekliği herkes kabul etmek zorunda kalacaktır."

-PİR SULTAN'IN YOLUNDAYIZ-

Gümüş, yeni yönetimin de Pir Sultan'ın tarihsel kişiliğinden hareketle, Pir Sultan'ın ışıklı yolunda Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin 20 yıllık mücadele birikimini ve pratiğini kendisine rehber ederek, kadrolarını değerlendirerek yoluna devam edeceğini söyledi. Asimilasyon politikalarına karşı, kararlı bir duruş sergileneceğini ifade eden Gümüş, derneğin Türkiye'deki tüm demokrat yurttaşların kendilerini içinde hissedebileceği şekilde çalışma ve yapılanma içine gireceğini anlattı.

"PSAKD, demokratik işleyişiyle, kadrolarıyla, birikimiyle, bilinciyle, mücadele pratiği ve gelenekleriyle, demokratik kitle örgütleriyle kurduğu yoldaşça, musahipçe ilişkilerle Alevi hareketinin pusulası, lokomotifi, amiral gemisi konumunda bulunuyor" diyen Gümüş, şunları söyledi:

Zorunlu din derslerinin ve laikliğe aykırı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, Cemevleri'nin ibadet yeri olarak kabul edilmesi, Sivas katliamını gerçekleştiren karanlık güçlerin deşifre edilmesi, Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi, bir arada yaşama kültürünün geliştirilmesi, eşit, özgür, barış ve kardeşliğin hakim olduğu, sömürünün kalktığı bir Türkiye ve dünyanın kurulması için Alevi hareketinin kurumlarıyla, demokrasi ve emek cephesiyle ittifak içinde olacağız. Bu dönemde öncelikle derneğimizi ekonomik yönden güçlendirecek projeler geliştirirken, dışa dönük bir mücadeleyi esas alacağız. Pir Sultan'ı ve Pir Sultan'ın tarihsel kişiliğinden hareketle derneğimize uluslararası bir açılım getireceğiz. Bu dönemde bilimsel toplantı ve yayınlara ağırlık verilecek, araştırmalar teşvik edilecek, eğitim ve örgütlenme hızlandırılacaktır."

(ANKA)  - GERÇEK GÜNDEM - 20 Nisan 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.