Aleviliğin dünü bugünü yarını tartışıldı

Aleviliğin dünü bugünü yarını tartışıldı

Aleviliğin dünü bugünü yarını tartışıldıAleviliğin dünü, bugünü ve yarınının tartışıldığı panelde konuşan...

A+A-

Aleviliğin dünü bugünü yarını tartışıldıAleviliğin dünü bugünü yarını tartışıldı

Aleviliğin dünü, bugünü ve yarınının tartışıldığı panelde konuşan Ozan Dertli Divani, insanı gönlünün merkezine koyan Alevilerin şimdilerde sisteme bağlı hale geldiğini söyledi.

Devrimci Alevi Komitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde 'Aleviliğin dünü, bugünü, yarını' başlıklı bir panel düzenledi. Panele yazar Esat Korkmaz, Ozan Dertli Divani'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Panelde konuşan Esat Korkmaz, Alevilik inanç ve ibadet sistemleri üzerine konuştu. Korkmaz, 'Alevilik bulunduğu coğrafyada baskıcı devletlerin, sistemlerin ve sınıf ayrımlarının olmadığı alan yaratmanın adıdır' dedi.

Panelde konuşan Ozan Dertli Divani ise geçmiş yüzyıllardan bugüne Alevi inancında ozanların, pirlerin önemli bir noktayı oluşturduğuna dikkat çekti. Divani 'Biz Aleviler, dün bütün milletlere eşit gözle bakan, sınıf ayrımı yapmayan, kimsenin hakkını almayan, gönül merkezine insanı koyanların temsilcileri idik. Ama bugün Pir Sultan Abdal, Kaygusuz Abdal gibi önemli pirlerin 500 yıl gerisindeyiz. Çünkü bugün Aleviler, sipariş üzerine eserler üretiyor. Devlet partilerine yakın durmaya çalışıyor. Darbecilere şiirler yazan Aleviler bile oldu. Sisteme bağlı hale gelmişlerdir' dedi. Tarih boyunca aşıkları, ozanları ile sistemin tüm haksızlıklarına karşı direnen Alevileri bugün devletin kendi çıkarları doğrultusunda birileri aracılığı ile şekillendirmeye çalıştığını belirten Divani, 'Bu şekillendirmeler 20 yıl önce başladı. Buna aracılık eden kişiler var. Devlet epeyce yol aldı. Bizler bunları göz ardı edersek, bizim geleceğimiz vahimdir' diye konuştu.

Panel, Dertli Divani'nin söylediği Alevi deyişleri ile son buldu.

İSTANBUL - DİHA - 6 Nisan 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.