Aleviliğin örgütlenme sorunları masaya yatırıldı

Aleviliğin örgütlenme sorunları masaya yatırıldı

Aleviliğin örgütlenme sorunları masaya yatırıldı Haber Merkezi - Samandağ Kalkındırma Derneği organize ettiği geleneksel Temmuz Kültür-...

A+A-

Aleviliğin örgütlenme sorunları masaya yatırıldı Aleviliğin örgütlenme sorunları masaya yatırıldı

Haber Merkezi - Samandağ Kalkındırma Derneği organize ettiği geleneksel Temmuz Kültür- Sanat festivali kapsamında “Aleviliğin Örgütlenme Sorunları” adlı bir panel düzenledi.

Ahmet Kaya Düğün Salonunda gerçekleşen panele konumacı olarak Ulvi Der- Dernek Başkanı Zülfikar Çiftçi ve Alevi Bektaşı Federasyon Başkanı Ali Bakız katıldı.

Süleyman Sayar yönettiği panelde ilk sözü alan Ulvi Der- Dernek Başkanı Zülfikar Çiftçi Aleviliğin Örgütlenme Sorunları ile ilgili değerlendirme yaparak şunları söyledi: Geçmişte yaşanan katliamlar nedeniyle kimliğimizi saklama ihtiyacı duymuşuz. 80 yıllık cumhuriyet tarihinde geçmişimize örf ve adetlerimize yapmaya çalıştık ve yapmaya çalışırken bir sürü baskı gördük. Ana dilimizi çocuklarımıza öğretelim. Devlete karşı kanunlara karşı bir duruşumuz yok. Biz Aleviler hayatımız boyunca barış içinde yaşadık. İnancımızı serbestçe yaşamak istiyoruz.

İnanç özgürlüğü insanların temel hak ve özgürlüklerindedir. Dolaysıyla biz Türkiye’nin onurlu vatandaşları olarak kendi inancımızı devletin şemsiyesi altında serbest ve güven içinde yaşamak istiyoruz. Daha önce kötü bir olay yaşadık daha önce cumhuriyet tarihinde 80 yıldır bize kimse karışmadı. Modern çağda ve açılımdan bahsedilen bu günlerde bu sıkıntıları yaşadık. Suçumuz çocuklarımıza Alevi kültürünü ve Ehli Beyt kültürünü öğretmekti. Kendi çocuklarımıza kendi inançlarımızı öğretmek bir suç olmaması lazım" şeklinde konuştu.

"Alevilik bir örgüttür"

Daha sonra konuşan Alevi Bektaşı Federasyon Başkanı Ali Bakız: “Alevilik bir örgüttür. Alevilik her türlü zorluğa ve baskılara rağmen bu günlere gelmiştir. Aleviler kentlerde en büyük silahın örgütlenme olduğunu öğrendiler. Sivas katliamı, Maraş katliamı ve diğer yapılan katliamlar Alevileri örgütlenmeği öğretti. Aleviler islamın özüdür. Alevi felsefesi hoşgörülüdür. Tarih boyunca Anadolu’da yaşanan alevi katliamları Alevileri dağ başına deniz kenarına ormanlara ve ordudan uzak kendilerini gizlemişerdir” dedi.

Anta Haber Ajansı - Murat Altunöz - 13 Temmuz 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.