Alevilik Alman üniversitesinde okutulacak

Alevilik Alman üniversitesinde okutulacak

Alevilik Alman üniversitesinde okutulacakAlmanya'da bir ilk : Alevilik üniversitedeAlmanya'da ilk kez Alevilik üniversitede okutulmaya başlanacak....

A+A-

Alevilik Alman üniversitesinde okutulacakAlevilik Alman üniversitesinde okutulacak

Almanya'da bir ilk : Alevilik üniversitede

Almanya'da ilk kez Alevilik üniversitede okutulmaya başlanacak. Alevilik, Frankfurt Üniversitesi Protestanlık Kürsüsü nde yaz sömestresinde blok seminer halinde verilecek. Bu gelişme,  üniversite Alevilik kürsüsünün ilk adımı olarak yorumlandı

Frankfurt Goethe Üniversitesi'nde Aleviliğin ders olarak okutulmaya başlanacağı açıklandı. Frankfurt Üniversitesi'deki Alevilik dersini, öğretim görevlileri Dr Hüseyin Akpınar ile Anna Neubauer'in yaz sömestresinde  blok seminer halinde verecekleri kaydedildi.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Yönetim Kurulu üyeliği ve bilim araştırma sorumluğunu da yürüten Dr. Hüseyin Akpınar, dersin yakında kurulması planlanan Alevilik kürsüsün ilk basamağı olduğunu vurguladı. Dr. Akpınar, bu yeni girişimle Almanya'da altı eyalette ilköğretim okullarındaki Alevilik derslerine öğretmen yetiştirmeyi amaçlandıklarını da kaydetti. Alevilik tarihinde bir ilki gerçekleşdiklerinin altını çizen Dr. Hüseyin Akpınar şunları söyledi: "Bilindiği gibi 2006 yılında Aleviliğin kendine özgü bir inanç, AABF'nin de bu inancı temsil eden kurum olduğuna karar verildi. Bunun üzerine altı eyaletteki okullarda Alevilik not ortalamasına ve sınıf geçmeyi etkileyen bir ders olarak verilmeye başlandı. Bu derslere velisinden yazılı izin alan her öğrenci katılabiliyor. Öğretmen olarak da şimdiye kadar Alevi kökenli olanlar veya Aleviliği iyi bilen öğretmenler tercih ediliyordu. Frankfurt Üniversitesi' Protebtanlık Kürsüsü ndeki projeyi de bu derslere giren öğretmenlerin eğitimi için başlattık. Ayrıca pedagoji, ilahiyat, sosyoloji gibi farklı alanlarda eğitim gören öğrenciler de bu dersi alabilecek. Derslerde ağırlık olarak Alevilik tarihi, felsefesi, öğretisi ile rütelleri işlenecek."

Alevilik dersi yaygınlaşacak

Frankfurt Üniversitesi'nedeki Alevilik dersinin diğer Alman üniversiteleri için de örnek olacağını kaydeden Dr. Hüseyin Akpınar, diğer kentlerdeki üniversitelerle görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Girişimin Aleviliğin akademik işlenişi açısından çığır açacağını ileri süren Dr Akpınar sözlerini şöyle tamamladı: "Derslere Alevilik kürsüsünün ilk adımı da diyebiliriz. Aleviler yeni yeni kendi resimlerini tanımaya başlıyorlar. Farklı inançtaki bir çok insani unsuru kendi bünyelerinde birarada barındıklarını görüyorlar ve şaşırıyorlar. İnançlarını daha çok sahipleniyorlar. Üniversitelerde Alevilik  'Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır' sözü dikkate alınarak bilimsel açıdan değerlendirilecek. Üniversiteye giren Aleviliğe anı zamanda çağın gereklerini yerine getirme fırsatı verilmiş olunuyor.  'Çocuklarımıza Aleviliği öğretemiyoruz' kaygısı da ortadan kalkacak. Almanya Alevileri için bir ilki gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz" dedi.

Kazım Doğan - Frankfurt /Milliyet - 26 Şubat 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.