"Alevilik Cemevinde Öğrenilir; Cemevleri Yasal Değil, Din Dersi Zorunlu!"

"Alevilik Cemevinde Öğrenilir; Cemevleri Yasal Değil, Din Dersi Zorunlu!"

"Alevilik Cemevinde Öğrenilir; Cemevleri Yasal Değil, Din Dersi Zorunlu!" Devlet Bakanı Çelik’in, "Alevi çocukları din...

A+A-

"Alevilik Cemevinde Öğrenilir; Cemevleri Yasal Değil, Din Dersi Zorunlu!""Alevilik Cemevinde Öğrenilir; Cemevleri Yasal Değil, Din Dersi Zorunlu!"

Devlet Bakanı Çelik’in, "Alevi çocukları din eğitimini cemevlerinde alsın" deyip, bunu sonradan tekzip etmesine ABF başkanı Balkız'dan etpki. "Alevi çocuklar Alevilikle ilgili temel bilgileri önce evde sonra cemevinde alır."

"AKP, Alevi açılımı konusunda ne yapacağını bilemez halde!"

Hükümetin geçtiğimiz haziranda, "demokratik açılım" kapsamında başlattığı Alevi çalıştaylarına katılmayan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) bu sözlerle eleştiriyor.

Çalıştayları koordine eden Devlet Bakanı Faruk Çelik'in, "Alevi çocukları din eğitimini cemevlerinde alsın" sözleri okullarda verilen zorunlu din dersleri ve cemevlerinin yasal statüsünü yeniden gündeme getirdi. Bakan Çelik, "Çarpıtıldı" diyerek sözlerini ertesi gün tekzip etti.

Anayasa değişikliği isteniyor

Balkız, bianet'e, Anayasa'da gerekli değişiklikler yapılmadan "Alevi açılımı"ndan söz edilemeyeceğini söyledi:

"Alevi çocukları Alevilikle ilgili temel bilgileri, ev içinde kendi büyüklerinden öğrenir, bu eğitim cemevlerinde devam eder. Ama AKP, Diyanetin baskısıyla cemevlerine yasal statü vermekten kaçınıyor. AKP, Anayasa taslağına bu konudaki yapılmasını istediğimiz değişiklikleri alamadı."

Balkız, okullarda verilen din derslerinin "zorunlu" olduğunu hükme bağlayan Anayasa'nın 24. maddesiyle ilgili anayasa taslağında değişikliğe gidilmemesi konusunda ise şunları söyledi:

"Hükümet taslakta bu maddeye hiç girmedi. Anayasa tartışmalarına katılan CHP ve MHP'nin de konuya dair bir görüşü yok. Görünüyor ki bu üç parti, 'dokunulmazlık', 'seçim barajı' gibi konularda olduğu gibi bu 24. maddede de mutabıklar. Belli ki 12 Eylül Anayasası'nın bu maddelerinden memnunlar. Diyanet İşleri Başkanlığı da 12 Eylül'ün getirdiği bir kurum olmasına rağmen, bu konuda bizim önerilerimiz yönünde adım atılmıyor."

"Yemekler magazinsel"

"Geldiğimiz noktada AKP'nin açılım konusunda verebileceği hiçbir şeyin olmadığı anlaşılmıştır" diyen Balkız, bu akşam Devlet Bakanı Çelik'in İstanbul Rixos Otel'de vereceği yemeğe katılmayacağını da söyledi.

"AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, Bakan Çelik'in davetini bana iletti. Teşekkür ederek davete icabet etmeyeceğimizi söyledik. Çalıştay sürecinin başladığı bir yıl oldu, yedi oturum yapıldı; dört, beş kez yemek yendi. İlk çalıştay dışında hiçbir toplantı ve yemeğe katılmadık; iş ve sonuç bekledik. Otellerde verilen yemekler magazinsel nitelik taşımaya başladı. Oysa bizim sorunlarımız ciddi sorunlardır, ciddi mesai gerektirir."

Alevi Bektaşi Federasyonu, hükümete sunduğu anayasa değişikliği raporunda cemevlerinin yasal statüye kazandırılmasını; din derslerinin seçmeli olup, nota tabi olmamasını, dersin Alevilikle ilgili bölümlerinin ise Alevi öğretmenler tarafından hazırlanıp, Alevi öğretmenlerce okutulmasını istemişti. (SP)

Semra PELEK 

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy35198 = 'semrapelek' + '@';

addy35198 = addy35198 + 'bianet' + '.' + 'org';

var addy_text35198 = 'semrapelek' + '@' + 'bianet' + '.' + 'org';

( '' );

35198 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


İstanbul, - BİA Haber Merkezi,08 Nisan 2010, Perşembe

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.