Alevilik Danimarka da Resmen Tanındı

Alevilik Danimarka da Resmen Tanındı

Alevilik Danimarka’da inanç toplumu olarak resmen tanındı.DABF Basın açıklamasıDanimarka Alevi Birlikleri Federasyonu’nu olarak, uzun...

A+A-

Alevilik Danimarka’da Resmen TanındıAlevilik Danimarka’da inanç toplumu olarak resmen tanındı.

DABF Basın açıklaması

Danimarka Alevi Birlikleri Federasyonu’nu olarak, uzun bir uğraş sonucu, hazırladığımız belgelerle, 10 Mart 2006 tarihinde, kurumumuz ve Aleviliğin kendine özgü bir inanç toplumu olarak tanınması istemiyle Danimarka makamlarına başvuruda bulunduk. Başvurumuz ilgili makamlarca incelendi ve tüm şartları yerine getirmemiz dolayısıyla, 25 Ekim 2007’de resmi onay belgemizi aldık..  Bu gurur ve sevincimizi tüm dostlarla paylaşıyor, bu çalışmamıza katkı sunan tüm dostlara ve üyelerimize teşekkür ediyoruz.. Resmen tanınmamızın, Danimarka inanç, sosyal ve kültür yaşamına olumlu katkılar sunmasını umut ediyoruz...Yüzyıllardır tarihin süzgecinden, birçok inancın özünden, kendine özgü yorum, inanç ve ibadetleri ile süzülüp gelen, Hünkar Bektaş Velinin kırklar kazanında kaynayıp kurumsallaşan, Alevi-Bektaşi inanç ve öğretimizin, Danimarka’da resmen tanınmış olmasının gurur ve mutluluğu içindeyiz.. Danimarka’da resmen tanınmamızın, Alevi-Bektaşi inanç ve öğretimizin, halen tanınıp yasal güvence altına alınmadığı, yoğun baskı ve asimilasyon altında olduğu, anayurdu Türkiye’ye de olumlu etki yapmasını, Aleviliğin ve üst kurumu Türkiye Alevi-Bektaşi Federasyonumuzun en kısa zamanda, Türkiye’de resmi makamlarca tanınıp yasal güvence altına alınmasını, bu mutluluğu Türkiye’de ki canlarımızın da yaşamasını bekliyoruz.

Resmen tanınmış inanç toplumu olarak, Danimarka yasaları uyarınca:

1- İnanç kişi ve kurumlarımıza  yapılacak maddi manevi saldırı hakaretlere kaşı yasal koruma/ güvence altına alınmış olduk.

2- Resmi geçerliliği olan nikah evlendirme yetkisine sahip oluyoruz.

3- Yurtdışından getireceğimiz inanç önderlerimize oturma çalışma izini alabiliyoruz.

4- Halk mezarlıklarında ayrı bölüm veya kendi mezarlığımızı açma olanağımız oluyor.

5- İnanç kurumumuza yapılan bazı kişisel veya kurumsal (işyerleri) yardım ve bağışlarını vergiden düşebilecek.

6- İnanç kurumu olarak mülk, vakıf, fon ve gelir vergilerinden muaf tutuluyoruz. 

7- Yeni çıkarılacak bazı kanunlarda görüş belirtme, hakkına sahip oluyoruz..

8- Bazı sosyal, kültürel faaliyetlerimize kültür bakanlığı spot toto fonundan yardım alma olanağımız olacak.. 

Danimarka’da yaşıyor, çalışıyor vergi veriyoruz, çoğumuz artık Danimarka vatandaşıyız, Danimarka’da yasaların tanıdığı maddi manevi haklardan, diğer inançlar gibi eşitçe yararlanmak bizimde doğal hakkımızdır..  Önümüzdeki dönemde bakacağız, toplumumuzdan gelen istek ve ihtiyaca göre elde ettiğimiz bu haklardan gerekli sorumlulukları yerine getirerek yararlanıp, toplumumuza ve insanlığa hizmet etmeye çalışacağız..

Alevi inancı ve toplumu olarak bugüne kadar inancımızı yaşayıp yaşatma, Danimarka toplumuna uyum sağlama konusunda bir sorun veya çelişki ile karşılaşmadık. Alevi inancı yapısı gereği kişisel veya topluluk olarak, öyle günlük veya yoğun dini ibadetleri olan bir inanç değildir.. Günlük soysal kültürel eğitsel yaşam, kamil bilgin olgun insan olmaya çalışmak inancımızın bir parçasıdır.. İnancımız gereği insanı ve canlıları kutsal varlık olarak görüyor, her türlü şiddet terör ve savaşa karşıyız.. Alevi toplumu olarak misyonerci değiliz, inancımızı Danimarka’ya dünyaya yayma gibi bir çabamız yok. Alevi toplumu olarak en geniş laiklikten, inanç faaliyetlerinin kamu alanından çıkarılıp mümkün olduğu kadar, özel şahsi plana çekilmesinden yanayız..  Amacımız inandığımız gibi inancımızı yaşayıp, yaşatmaktır.. Bu güne kadar kendimize reva görmediğimizi kimseye reva görmedik.. Aleviler olarak, insanlık için iyi olan her şeyi paylaşmaya ve ezmeden ezilmeden, ‘’dünyada cennet’’ insanca, barış içinde mutlu yaşamak için üzerimize düşeni, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.. 

Danimarka’da inanç toplumu olarak kabul edilmemiz dolayısı ile 17 Kasım 2007, saat 13.00’te Slagelse AKM Derneğimizin ev sahipliğinde, Nørrevangsskolen Rosenkildevej 88, 4200 Slagelse adresinde, kısa bir basın toplantısı ve resepsiyon düzenliyoruz.. İlgi duyan tüm Danimarka,Türk basını ve başvurumuza katkı sunan dostları aramızda görmekten mutluluk duyarız..

(Alevilik ve federasyonumuz hakkında ayrıntılı bilgiyi  www.alevi.dk  internet sitemizde bulabilirsiniz.)

Saygı ve sevgilerimizle

DABF Adına Genel Sekreter

Aslan Erkan

15.11.2007

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy31714 = 'dabf' + '@';

addy31714 = addy31714 + 'alevi' + '.' + 'dk';

var addy_text31714 = 'dabf' + '@' + 'alevi' + '.' + 'dk';

( '' );

31714 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.