Alevilik de devlete bağlanıyor

Alevilik de devlete bağlanıyor

Alevilik de devlete bağlanıyorAKP ve Çamuroğlu, Alevi inancını da devlete tabi hale getirecek uygulamalar peşinde. AKP, Alevilerin taleplerini kendine...

A+A-

Alevilik de devlete bağlanıyorAlevilik de devlete bağlanıyor

AKP ve Çamuroğlu, Alevi inancını da devlete tabi hale getirecek uygulamalar peşinde. AKP, Alevilerin taleplerini kendine göre yorumlayarak gerçekleştireceği düzenlemelerle, hem Alevi kitleleri hem de AB'yi "memnun etmeyi" planlıyor.

soL (HABER MERKEZİ) 9 Kasım'da Ankara'da çeşitli Alevi dernekleri öncülüğünde düzenlenen "Eşit Yurttaşlık" mitinginin ardından hükümet adına konuşan Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, mitingde dile getirilen taleplerin "aşırı olduğu" yorumunda bulunmuştu. Ancak, AB ilerleme raporlarında Alevilikle ilgili olumlu adımlar atılmadığı yönünde eleştirilere yer verilmesi sonucu, Başbakan Erdoğan, bu konuda çalışma yürütmek üzere AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'na talimat verdi.

AKP bir taşla iki kuş vurmak istiyor

Bu adımın atılmasında, yerel seçimlerin yaklaşmasıyla beraber, başta CHP ve MHP olmak üzere çeşitli siyasi partilerin Alevi kitlesiyle temasa geçme çabalarının da etkisi olduğu düşünülüyor. AKP, hükümet olmanın verdiği avantajla, diğer partilerin önüne geçerek, talepleri kendine göre yorumlayıp birkaç değişiklik gerçekleştirmeyi, hem Alevi kitleleri hem de AB'yi memnun etmeyi planlıyor.

2007 genel seçiminin ardından da, AKP, Çamuroğlu'ndan benzer bir çalışma yapması talebinde bulunmuştu. O dönemki çalışmanın AKP'ye açılan kapatma davası nedeniyle sekteye uğradığını ileri süren Çamuroğlu, şimdi Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ile yeniden bir çalışma başlattıklarını açıkladı.

Değerlendirmeye alınan taleplerin başında "cem evlerine yasal statü kazandırılması"nın geldiğini, ancak Anayasa'da tekke ve zaviyeleri yasaklayan düzenlemenin istenen değişikliklerin yapılmasına engel olabileceğini söyleyen Çamuroğlu, ilk etapta cem evlerinin elektrik ve su giderlerinin devlet tarafından karşılanmasının ve Alevi dedelerine maaş bağlanmasının gündeme gelebileceğini söyledi. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları uyarınca, "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" derslerinin müfredatının değiştirilebileceği belirtiliyor. Öğrencilere tüm dinler ve felsefeler öğretilecek; namaz kılmayı öğrenmek, sure ezberlemek isteyenler için ise ayrıca seçmeli din dersi konulacak.

Alevilik de devlete bağlanacak!

Çamuroğlu, iki yılda konuyla ilgili bütün sorunları çözmeyi hedeflediklerini, Aleviliği "İslam dışı görmeyen" yeni bir örgütlenmeye de gidebileceklerini söyledi. Aleviliğin mutlaka devlette temsil edilmesi gerektiğini ifade eden Çamuroğlu, "Türkiye'de Alevilikle ilgili bir kuruma ihtiyaç var. Şu anda netleşmiş bir şey yok. Çözüm metodlarını araştırıyoruz" dedi.

Alevi derneklerinin öne çıkardığı talep, Diyanet İşleri'nin feshedilmesi yoluyla laikliğe aykırı olan mevcut durumun ortadan kaldırılmasıyken, hükümet, Alevi inancını da devlete tabi hale getirecek uygulamalar peşinde. Alevilikle ilgili kurumun, Diyanet İşleri Genel Müdürlüğü'ne bağlanmak yerine, Kültür Bakanlığı'na bağlı ayrı bir "genel müdürlük" olarak planlanması düşünülüyor. Hükümet, "Başka dini gruplara emsal teşkil edebileceği ve değişik ibadethane isteklerinin gelebileceği" gerekçesiyle Alevi açılımının Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla 'kültürel açılım' olarak uygulanmasını planlıyor.

"Bazı Alevi sivil toplum kuruluşları" ile diyalog

Ankara ve İstanbul'da dergah büyüklüğünde iki cem evi açılması planlanırken, Alevi toplumu ile hükümet arasındaki ilişkileri yürütmek üzere 40 kişilik bir kurul oluşturulması da öngörülüyor. Hükümetin, 2008 yılı Ocak ya da Şubat ayında Ankara'da geniş katılımlı bir Alevi Kongresi düzenlemesi bekleniyor. Buraya katılacak örgütlerle, AKP'ye karşı olan Alevi örgütlerine alternatif yeni bir federasyon örgütlenmesine gidilebileceği kaydediliyor.

Alevi sivil toplum kuruluşlarıyla diyalog çalışmalarını Said Yazıcıoğlu ve Reha Çamuroğlu yürütecek. Hükümet, tüm Alevi kuruluşlarıyla görüşüleceğini ve olabilecek en geniş mutabakatla hareket edileceğini ileri sürüyor. Ancak, daha önce Başbakan'ın düzenlediği "Alevi yemeği"nde olduğu gibi diyalogun "bazı Alevi sivil toplum kuruluşları" ile sınırlı kalması bekleniyor.

Erdoğan'dan sipariş üzerine "Muharrem" jesti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Çamuroğlu'nun önerisi üzerine, bir "uzlaşma adımı" olarak Muharrem ayında Alevilerle birlikte iftar yapacağı belirtildi. Muharrem ayında bakanların ve üst düzey bürokratların katılacağı bin kişilik bir iftar yemeği düzenleneceği ifade edilirken, yemekte Başbakan Erdoğan'ın Kerbela Şehitleri anısına "fatiha" okuyacağı söyleniyor.

SOL.ORG.TR - 23 Kasım 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.