Alevilik Rızalık Yoludur, Para Yolu Değil

Alevilik Rızalık Yoludur, Para Yolu Değil

Alevilik Rızalık Yoludur, Para Yolu Değil2. Alevi Dedeleri İstişare Toplantısı'nda AKP iktidarının Alevi açılımını değerlendiren yüzlerce...

A+A-

Alevilik Rızalık Yoludur, Para Yolu DeğilAlevilik Rızalık Yoludur, Para Yolu Değil

2. Alevi Dedeleri İstişare Toplantısı'nda AKP iktidarının Alevi açılımını değerlendiren yüzlerce Alevi dedesi ve kurumu, dedelere ve zakirlere maaş bağlanmasını kesin bir dille reddetti. Aleviliğin razılık ve hak geleneğinde paranın yeri olmadığını ifade eden  dedeler, Alevi inançları ve adetleri  konusunda hiçbir gücün kendilerine geri adım attıramayacağını vurguladı.

Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAV) Okmeydanı Cemevi’nde buluşan yüzlerce Alevi dedesi ve kurumu AKP"nin Alevi açılımı konusundaki samimiyetini sorguladı. HBVAV Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Aykanat, HBVAV Genel Merkezi Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı İkinci Başkanı ve Can Yayınların kurucusu Adil Ali Atalay"ın, demokratik kitle örgütlerinin ve 8 yüze yakın Alevi dedesinin katıldığı “İl Alevi Dede ve İstişare” ikinci toplantısında hep bir ağızdan Alevi dedelerine maaş bağlanması reddedildi.

Cemevlerine verilecek bedava elektrik ve su  yerine cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşması isteyen Alevi dedeleri ve kurumları, 37 aydının yakılarak katledildiği Madımak Oteli’nin müze olması talebini ısrarla tekrarlandı. HBVAV Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Aykanat, Alevi açılımını Alevilerin yapacağını belirterek, hükümet yanlısı Alevi açılımlarını kabul etmeyeceklerini vurguladı. Aleviliğin para ile satın alınamayacağını vurgulayan Aykanat, Alevi dedelerini maaşa bağlayarak devlet memuru haline getirmek isteyen zihniyete tepki gösterdi.

ZEYNEP KURAY - BİRGÜN - 08 Aralık 2008

Alevi dedeleri: Başbakan tüm temsilcilerle görüşmeli

Mersin’de düzenlenen 3. Alevi Dedeleri İstişare Toplantısı’ndan “İç işlerimize karışmayın” mesajı çıktı. “Biz başkalarının işlerine karışmıyoruz. Bizim de iç işlerimize karışılmasını istemiyoruz” denildi

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, “İçişlerimize karışmayın” çağrısı yaptı. Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil de hükümetin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Alevilerin bütün kesimleriyle görüşmesi gerektiğini söyledi.

Mersin’de düzenlenen 3. Alevi Dedeleri İstişare Toplantısı’nda konuşan Geçmez, şunları söyledi:

“Din ve inanç gibi hassas konular, her toplumun kendi iç işleridir. Biz Alevi toplumu olarak, iç işlerimize karışılmasını istemiyoruz. Başka toplumların iç işlerine de karışmak istemiyoruz. Sünniler kendi imamlarıyla, Hıristiyanlar kendi papaz ve rahipleriyle, Yahudiler kendi hahamlarıyla kendi ihtiyaçlarını karşılasın ve sorunlarını çözsün.”

Geçmez, Alevi haklarını talep ederken başkalarının haklarının önüne geçmediklerini, buna karşılık hükümetlerin ‘şeyhülislamlık’, ‘kadılık’ yaparak Alevi toplumuna inançlarını tarif ettiğini söyledi.

‘Herkesle görüşmeli’

Özdil de Başbakan’ın Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan ile önceki gün yaptığı görüşmeyi hatırlatarak, “Başbakan Alevileri temsil eden herkesle görüşmeli” dedi.

MİLLİYET - MERSİN DHA - 08 Aralık 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.