Seyid Ali Akyol

Seyid Ali Akyol

Alevilikte inanç olgusu

A+A-

İnanç, insan toplululluklarının insan toplum ve doğa ilişkilerine yukledikleri anlamı ve bu anlamlandırmanı tarihsel süreç içerisinde, sosyal yaşamda yaratığı algı ve kültürel birikimdir.
İnsan toplumu ve doğadaki bütün canlıları değerli anlamlı ve önemli gören görmesi gereken doğal toplum inançları dünyanın farklı kıtalarkinda farklı coğrafyalarda farklı isim ve rütüellerle kendini ifade eder anlamlı kılar Alevilikte bu inanclardan biridir

ALEVİLİK kendine özgün insan ve doğa anlayışı doğayı koruma, kutsalını sahipleme, doğada üçlü olarak var olan bitki insan ve hayvanı önemseme var olan canlı yaşamı koruma ve kollama kırmama incitmeme gibi rütüelleri olan bir doğal toplum inancıdır. Alevilikte insan olmanın güzelliği anlatılır bu güzelliği Alevi pirler kolektif bir yaşam sürdürmenin toplumun birbirinden kopuk yaşamamasının bir gereği olarak  üstlendikleri rol gereği sırtlarında aldıkları tasıdıkları heybeleriyle ve bu heybelerin  içerisindeki insan sevgisini, hayvan ve doğa sevgisini, hoşgörüyü, hakkı hakikatı, sormayı sorgulamayı, barışı, barıştırmayı, helalalik ve rızalığı cemi cematı yaradılış hikayelerini, kısaca doğru gerekli ve insanı bütün güzellikleri bereberlerinde götürmek süretiyle insana yakışan her bilgiyi kültürü insanı kamil olma olgunluğunu topluma taşımış ve olgunluğa ulaşmalarını sağlamıştır. Bütün bu güzellikler bu inanç sisteminde daima işlenmiştir. Bu bilgi ve bilinç düzeyinde, bağlamında geleceğe yön vermiştir Alevi inanç olgusu, belli aşamalarda geçtikten sonra, tanrı varlığını kendi varlığında eritmiştir. Alevi inanç olgusu içerisinde, başka anlatımla, bilincimizin bilincinde farkindalığımızı arttırmışsak, düşünen insan olma kavram gücüne ulaşa bilmişiz demektir.
Alevilikte inanç olgusu insanı anlamlı ve mutlu bir hayatta götüren yoldur. Bu inanç olgusu bir keşif oluşudur, bu keşif herşeyden önce, kendisiyle çevresiyle doğayla evrenle barışık bir şekilde yaşamayı esas alınarak yaşama bilincine ulaşılmalıdır. Kavga yerine kardeşliği, bencillik yerine paylaşımı, düşmanlık yerine dostluğu, ayrımcılık yerine birlikteliği, barışı esas almalıdır.
Alevî inanç olgusu bu inanç kavramı sorar sorgular ve kendisinin içinde olmadığı herhangi bir şey de, geriye bir şeyin kalmadığını görür dolayısıyla yeryüzünün, yaşam dediğimiz bu olağanüstü dinamiğinin anlamı ne değer kazanması, insanın varlığıyla  gerceklesmistir. AŞK İLE
 SEYİT ALI AKYOL

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.