ALEVİLİK'TE KADIN!

ALEVİLİK'TE KADIN!

Alevi YOL inancında meydana gelen sapmalarla KADIN ikincil bir pozisyona itilmiştir. Bunun en acı yanı ALEVİ Pirlerinin sessizliğidir. Oysa Alevilikte Kadın inancın olmazsa olmazıdır..!

A+A-

"Erkek dişi sorulmaz, muhabbetin dilinde,
Hak’kın yarattığı her şey yerli yerinde.
Bizim nazarımızda, kadın erkek farkı yok,
Noksanlıkla eksiklik, senin görüşlerinde."

- Pir Bektaşi Veli


Hemen hemen her Alevi yöneticisinin ezbere bildiği, Hünkar'ın Alevilikte KADIN'ın nasıl algılanması gerektiğine dair bu nasihatı yüzyıllar önce tanımlanmıştır. 

Hatta dahası da var!

Hititler 4000 Yıl önce Kadın-Erkek eşitliğini, sembollerine çift başlı kartal olarak geçmişler, miras hukuku ile Kadın-Erkek hakkı gözetmişlerdir.

Anadolu coğrafyasının en eski inancı, semavi dinlerin binlerce yıl öncesi, Alevi isminin henüz kullanılmadığı dönemlerde YOL sürenlerin en önemli farkındalığı Kadın-Erkek eşitliğidir. 

Günümüzde ise erkekleşen zihniyetle beraber (maalesef buna Alevi Kadını da dahildir) erilleşmiştir. Yani Alevi Kadın kimlik bunalımı yaşamaktadır. Haklı haksız sebeplerle, Dünya Egemen sisteminin ve içinde yaşadığı Coğrafyanın İslamcı, bağnaz davranışlardan ciddi yansımalar yaşamaktadır. Bu nedenlerin çokluğu ve baskısı Alevi Kadın Hareketinin gelişmesini engellemektedir. 

Alevi YOL inancında meydana gelen sapmalarla KADIN ikincil bir pozisyona itilmiştir. Bunun en acı yanı ALEVİ Pirlerinin sessizliğidir. Oysa Alevilikte Kadın inancın olmazsa olmazıdır..!

İnancın öznesi ve farklılığının diğer inanç ve dinlerden ayrılan en önemli özelliğidir. Yani Alevilikte Kadın ikincil ise ALEVİLİK aslında yoktur..!

Aleviyim demekle, Alevi Örgütü olmakla Alevi olunmaz..!! 
Alevilik yaşanıyor ise Aleviler vardır.!!

Alevi KADINLARIN güçlü istikrarlı, tutarlı şekilde kendilerini ikincil gören, zihniyetle mücadelesini yükseltmeleri gerekmektedir. Bir olmak, iri olmak diri olmak bu mealde anlamını bulacaktır.

Kadın kimliğinin farkına varmış KADIN bu baskıcı sistemlerin korkulu rüyasıdır. O nedenle Alevilik doğru şekilde yaşanacaksa, ki öyle yapılmalıdır. KADIN Her yerde eşit yetki sahibi olmalıdır. Ana Posta oturamaz..!! diyen gerici bağnaz zihniyetin ALEVİLİK'le alakası yoktur..!!

Muhabettle gönüller birliğine..
Aşk ile 

Beyhan ipek 
18.08.2019

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum