ALEVİONLİNE Haberi Ses Getirdi : Zaman'ın hayali Alevi derneği

ALEVİONLİNE Haberi Ses Getirdi : Zaman'ın hayali Alevi derneği

Zaman'ın hayali Alevi derneğiAlevilerin internet siteleri Zaman'ı "hayali Alevi dernekleri üretmek''le suçladı.GERÇEK...

A+A-

ALEVİONLİNE Haberi Ses Getirdi : Zaman'ın hayali Alevi derneğiZaman'ın hayali Alevi derneği

Alevilerin internet siteleri Zaman'ı "hayali Alevi dernekleri üretmek''le suçladı.

GERÇEK GÜNDEM / Alevilerin internet siteleri Zaman Gazetesini "hayali alevi dernekleri üreterek türbana destek verdiler" haberleri üretmekle suçluyor.

Alevionline sitesi de bir araştırma yaparak Zaman Gazetesinin verdiği alevi derneklerini İçişleri Bakanlığı içinde araştırdıkarını ancak bu derneklerin hepsinin hayali çıktığını ve böyle dernekler bulunmadığını ileri sürdü.

Sık sık Hürriyet Gazetesini türban ile ilgili yalan haberler üretmekle suçlayan Zaman Gazetesi'nin bu suçlamalara yanıtı ne olacağı merakla bekleniyor. İşte Alevionline sitesinde yayınlanan haber...

Zaman'ın Hayali "Alevi" Dernekleri

"Alevi derneklerinden başörtüsüne destek" haberine konu olan dernekleri, Alevionline araştırdı. Zaman gazetesinin varolduğunu iddia ettiği Alevi derneklerinin izine İçişleri Bakanlığı'nın kayıtlarında rastlayamadık. Bakın Zaman nasıl, İçişleri Bakanlığı'ndan bile habersiz, kendi kendine "Alevi" derneği kurmuş.

Zaman'ın "Alevilerden Başörtüsüne Destek" Balonu haberinde ayrıntılarını vermiştik. Zaman gazetesi, "50 Alevi derneği başörtüsüne destek etkinliği yapmaya hazırlanıyor" diye haber yapmıştı. Sözüm ona bu derneklerden 10 tanesi de MHP'yi ziyaret ederek çalışmalarına başlamıştı. Hangi "Alevi" dernekleriydi bunlar?

Hasandede Türkmen-Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir,

Antalya Finike Alevi Türkmen Derneği Başkanı Cüneyt Gürbudak,

Çorum Bozköy Alevi Derneği Başkanı Faruk Uçan,

Çorum Alaca Hamdi Köyü Alevi Derneği Başkanı Mehmet Şahin,

Sivas Divriği Alacadağ Alevi Derneği Başkanı Ali Vural,

Kırıkkale Hamzalı Alevi Derneği Başkanı İsmail Şimşek,

Haydar Sultan Derneği Başkanı Tamer Öznuk,

Kırıkkale Federasyon Başkanı Hüseyin Yakut,

Çankırı Şabanözü Alevi Derneği Başkanı Akif Karsavuran,

Samsun Vezirköprü Alevi Derneği Başkanı Satılmış Akyüz

Antalya Finike Alevi Türkmen Derneği

İçişleri Bakanlığı kayıtlarına göre, bu isimde bir dernek varolmadığı gibi, adında "Finike" ve "Alevi" kelimeleri geçen "bir tane bile" dernek bulunmuyor.

Çorum Bozköy Alevi Derneği

İçişleri Bakanlığı kayıtlarına göre bu isimde bir dernek yok. Olmadığı gibi içinde "Çorum" ve "Bozköy" kelimeleri yeralan hiçbir dernek yok. Ayrıca içerisinde "Bozköy" ve "Alevi" kelimeleri birlikte yeralan hiçbir dernek de yok. Alakalı tek dernek, Ankara Keçiören'de yeralan Kırıkkale İli Delice İlçesi Bozköy Köylüleri Sosyal Yardımlaşma Kültür ve Dayanışma Derneği. Derneğin ismini tam olarak Google'a yazıp aradığınızda "0" sonuçla karşılaşıyorsunuz. Tıklayarak deneyin.

Çorum Alaca Hamdi Köyü Alevi Derneği

İçişleri Bakanlığı kayıtlarında bu isimde bir dernek de bulunmuyor. İsminde "Hamdi Köyü" ve "Alevi" ibaresi yeralan herhangi bir dernek de bulunmuyor. Alakalı tek sonuç Ankara Altındağ'da bulunan ÇORUM İLİ HAMDİ KÖYÜ YARDIMLAŞMA DAYANIŞMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ. Ne tesadüf ki bu dernek hakkında da Google'da 1 adet bile sonuç çıkmıyor. Tıklayın, deneyin.

Sivas Divriği Alacadağ Alevi Derneği

İçişleri Bakanlığı'nın kayıtlarında isminde "Alacadağ" ibaresi geçen tek dernek, FİNİKE ALACADAĞ KÖYÜ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ. Tesadüf ki Google'da bu derneğin ismini yazınca da 1 sonuç bile çıkmıyor. Buyrun, bunu da deneyin.

Kırıkkale Hamzalı Alevi Derneği

İçişleri Bakanlığı'nın kayıtlarında bu isimde bir dernek de yeralmıyor. Kayıtlarda isminde "Alevi" ve "Hamzalı" ibareleri geçen 1 adet bile dernek yok. "Hamzalı" kelimesi içeren 25 dernekten sadece bir tanesi Kırıkkale'de bulunuyor. HAMZALI ORTA OKULU YAPTIRMA YAŞATMA VE ÖĞRENCİ KORUMA DERNEĞİ. Ankara Altındağ'da bulunan HAMZALI BELDESİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ adıyla bir dernek var. Google ise yine böyle bir dernekten haberdar değil. Deneyin.

Haydar Sultan Derneği

İçişleri Bakanlığı kayıtlarına göre isminde "Haydar Sultan", "Haydarsultan" gibi kelimeler geçen hiçbir dernek bulunmadığı gibi, "Haydar" ve "Sultan" kelimeleri geçen hiçbir dernek de bulunmuyor. Bunun yanında isminde "Haydar" ve "Alevi" kelimeleri birarada olan hiçbir dernek de yok.

Çankırı Şabanözü Alevi Derneği

Böyle bir dernek ismi İçişleri Bakanlığı kayıtlarında yeralmadığı gibi, isminde "Şabanözü" ve "Alevi" kelimeleri birarada yeralan hiçbir Alevi derneği bulunmuyor.

Samsun Vezirköprü Alevi Derneği

İsminde "Vezirköprü" ve "Alevi" kelimelerini içeren herhangi bir dernek İçişleri Bakanlığı kayıtlarında yok.

Hasandede Türkmen-Bektaşi Derneği

Haberde, ismi "doğruya yakın" olarak yazılmış belki de tek dernek bu. İçişleri Bakanlığı kayıtlarına göre Ankara-Çankaya'da "HASANDEDE TÜRKMEN VE BEKTAŞİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ" ismiyle bir dernek bulunuyor. Kuruluşu, faaliyetleri, kaç üyesi olduğu, kapsamı belli değil. Faaliyetini Google'a sormak için tıklayın. Google size net bir cevap verecektir.

Sonuç:

Sonuç olarak Zaman gazetesi, "hayali" dernekler kuruyor. Varolan derneklere "hayali" isimler ve "misyonlar" yüklüyor. Gazetenin sıraladığı isimlerin hiçbiri gerçek isim değil. Çoğunun varolduğu bile şüpheli. Varolanların isminde de "Alevi" ibaresi geçmiyor. İddia ediyoruz. Zaman gazetesinin haberinde geçen dernekler "yok".

Zaman gazetesi, bilinçli olarak birkaç köy derneğinin ismini "manipüle" edip, tamamen olmayan bir şeye dayalı haber yapıyor. Bulduğu bir-iki tane köy derneğinin isimlerinde kendince oynamalar yapıp, haberini "Alevi derneklerinden başörtüsüne destek" haline getirmek için "manipülasyon" yapıyor. Zaman'ın bahsettiği şekilde Türkiye'de Alevi derneği bulunmuyor. Türkiye'de hemen her köyün en az bir adet derneği var. Çoğu köyde birden fazla. Türkiye'de bir dernek kurmak için 7 kurucu bulmanız ve bu 7 kişinin nüfus cüzdanı fotokopisini mülki idare amirine teslim etmeniz yeterli olmakta.

Zaman "hayali" dernekler üzerinden "hayali" haberler yapıyor. Eline gelen haberlerde "oynamalar" yaparak toplumu yanıltmaya çalışıyor.

Verilerimiz

http://dernekler.icisleri.gov.tr/Dernekler/Kurum/DernekAdiArama.aspx adresindeki İçişleri Bakanlığı verilerine dayanmaktadır. Ve Zaman'ın nasıl dernek isimlerinde oynamalar yaparak, "hayali" haber yaptığını isteyen herkes bu adresten inceleyebilir.

GERÇEK GÜNDEM - Alevionline  - 04 Mart 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.