'AleviRAPOR' yayına başladı

'AleviRAPOR' yayına başladı

'AleviRAPOR' yayına başladıAlevi Bektaşi Federasyonu (ABF), “AleviRAPOR” adıyla yayınlanacak üç aylık bültenle, ayrımcılığa...

A+A-

'AleviRAPOR' yayına başladı'AleviRAPOR' yayına başladı

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), “AleviRAPOR” adıyla yayınlanacak üç aylık bültenle, ayrımcılığa uğrayan Alevilerin maruz kaldıkları sorunların daha iyi aktarılmasını amaçlıyor. ABF Genel Başkanı Selahattin Özel dün Mülkiyeliler Birliğinde ‘AleviRAPOR’u tanıttı. Tanıtım toplantısına ABF’ye bağlı Alevi örgütlerinin yöneticileri, İnsan Hakları Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Emek Partisi Ankara İl Başkanı İlke Işık Sağdıç, Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Başkanı Yavuz Demirkol da katılarak destek verdi.

Özel, Alevilerin kendilerini özgür ve eşit bir şekilde ifade edebilmeleri ve ayrımcılığa uğramamak için yıllardır mücadele verdiklerini belirterek, Türkiye’de demokrasinin gelişmesi, gerçek anlamda laiklik uygulamasının hayata geçmesi için mücadele ettiklerini vurguladı. Özel, “Eğer Türkiye’de gerçek anlamda demokrasinin yerleşememiş olması nedenlerinden birisi de başta Aleviler olmak üzere farklı inanç ve kültürlerin önüne konan sistematik engellerdir” dedi. Yıllardır Aleviliğin asimile edilmesi gereken bir inanç olarak görüldüğünün altını çizen Özel, Alevilerin genellikle güvenlik konsepti içinde görüldüğünü kaydetti.

Alevilerin haklarının Türkiye’de sürekli tartışılmasını da eleştiren Özel, Aleviliğin bir inanç olarak kabul edilmediğini, ret ve inkar politikalarıyla yok edilmek istendiğini vurguladı.

‘aleviRAPOR’ HANGİ İHTİYAÇTAN DOĞDU?

Özel, aleviRAPOR’un yayınlanma gerekçesini de şöyle açıkladı: “Bugüne kadar uğramış olduğumuz ayrımcılıklar, üzerimizde kurulan baskı politikaları, hakkımızda oluşturulan önyargı örnekleri daha önce sistematik bir değerlendirmeye tabi tutulmamıştı. Bugün hak ihlallerini, kin ve nefret söylemlerini düzenli şekilde kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı doğmuştur.”

Özel, Türkiye’nin en ücra köşesinde bile olsa kendilerine bildirilen ihlalleri takip edeceklerini ve kamuoyuna yansıtacaklarını dile getirdi.

‘aleviRAPOR’UN İLK SAYISI ÇIKTI

Hak ihlallerine yönelik olarak yayına başlayan ‘aleviRAPOR’un ilk sayısında “Aleviler cemaatin hedefinde” başlığı öne çıktı. Haberde Fethullah Gülen cemaatine ait Feza Gazeteciliğin İngilizce yayını “Turkish Review” adlı dergide, “Alevilerin Türkiye’de baskıcı rejimin yaşatıcı gücü” olduğuna dönük kara propaganda yapıldığı belirtildi.

Yeni Akit gazetesinde yer alan bir habere de yer verilen bültende, Alevilerin CHP üzerinden suçlandığı belirtildi. Bir başka haberde ise seçim meydanlarında Başbakan Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu Alevi olması üzerinden hedefe koyarak Alevilik inancını aşağıladığı vurgulandı.

Madımak katliamı davasında Alevilerin adalet duygusunun bir kez daha incindiğinin vurgulandığı bir haber de bültende yer aldı.

Bültenin arka sayfasında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin bazı maddelerinin yayınlanması dikkati çekti.

Ankara/ EVRENSEL - Suat İnal - 22.07.2011

Aleviler raporlarla hak arayacak

ABF Genel Başkanı Özel, ‘3 ayda bir hazırlanacak ‘aleviRAPOR’la ihlaller kamuoyuyla paylaşılacak’ dedi

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun (ABF) öncülüğünde, pek çok Alevi örgütünün desteğiyle Alevilerin yaşadığı sorunları anlatmak amacıyla üç ayda bir “aleviRAPOR” başlıklı bir çalışma hazırlanacak.

Raporun ilk sayısında, “Aleviler cemaatin hedefinde”, “Melih Gökçek’ten Alevilere nikâh aşağılaması”, “Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliğini hedefe koydu” başlıklı yazılar yer alıyor.

ABF Genel Başkanı Selahattin Özel, dün Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlediği basın toplantısında, Alevilerin kendilerini özgürce ifade edebilmeleri, kimliklerine uygun yaşamaları ve Aleviliklerinden dolayı ayrımcılığa uğramamaları için yıllardır mücadele verdiklerini söyledi.

“Türkiye’de hem birey hem topluluk hakları ihlal edilen, özel sektörde veya kamuda açık bir ayrımcılığa uğrayan Alevilerin maruz kaldığı sorunların çözümü için demokratik bir mücadele veren ABF olarak yeni bir uygulama başlattıklarını” anlatan Özel, “Bugüne kadar, uğramış olduğumuz ayrımcılıklar, ülkemizdeki kurulan baskı politikaları, hakkımızda oluşturulan önyargı örnekleri sistematik bir değerlendirmeye tabi tutulmamıştı. Ancak geldiğimiz noktada hak ihlallerini, kin ve nefret söylemlerini düzenli şekilde kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı ortaya çıkmıştır” diye konuştu. “Aleviliğin sapkın bir inanç olduğu tezi işlendi” diyen Özel, “Alevilerin orduyu ve yargıyı ele geçirdikleri, derin devlet yapılanmalarının kadrolarını oluşturduğu gibi hiçbir mantık ve akılla açıklanmayacak saçma sapan düşünceler, bu siyasal boyutun çarpıcı örnekleridir. ABF, bu nedenlerle Alevilerin hak ihlallerini izlemeye aldı ve Alevi raporu yayımladı. 3 ayda bir hazırlayacağımız raporla, Alevilerin ülkemizde karşılaştıkları eşitsiz ilişkileri ortaya koyacağız ve bu eşitsizliğin nasıl köklü bir zihniyetin ürünü olduğunu, sistematikleştiğini iktidar ilişkilerinden beslenerek güç aldığını gözler önüne sereceğiz” dedi.

‘Rapor üç dilde’ Özel, raporun, İngilizce, Almanca ve Fransızcaya da çevrilerek, insan hakları alanında faaliyet gösteren kişi ve kurumlara, Avrupa Parlamentosu’nun milletvekillerine, büyükelçiliklere ve toplumun kanaat önderlerine göndereceklerini belirterek Türkiye’nin en ücra köşesinde bile olsa kendilerine bildirilen ihlalleri takip edeceklerini ve kamuoyuna yansıtacaklarını kaydetti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da “ABF’nin böyle bir rapor hazırlamasının Türkiye adına utanç verici olduğunu” vurguladı. Türkdoğan, “Böyle bir çağda Alevilere yönelik ayrımcılık, hak ihlalleri görülüyorsa bu Türkiye’nin utancıdır. Türkiye’nin de bu utançtan bir an önce kurtarılması gerekir” diye konuştu.

Türkdoğan, Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu ile ilgili yasanın talep ettikleri şekilde TBMM’ye sevk edilmesi ve “nefret suçları yasasının” da bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi.

(Cumhuriyet) - 23.07.2011

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.