Alevisiz Alevi iftarı?

Alevisiz Alevi iftarı?

Alevisiz Alevi iftarı? Alevilerin tuttukları ‘matem orucu’nun iftarı, dondurmalı kazandibinin yenildiği ziyafetedönüştüAKP İstanbul...

A+A-

Alevisiz Alevi iftarı? Alevisiz Alevi iftarı?

Alevilerin tuttukları ‘matem orucu’nun iftarı, dondurmalı kazandibinin yenildiği ziyafete
dönüştü

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun organizatörlüğünde Abdal Musa Vakfı tarafından düzenlenen “Muharrem İftarı”, “Alevisiz Alevi iftarı’na dönüştü. Alevilerin Kerbela’da öldürülen Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşı adına ‘çile çekme’ anlamına gelen Muharrem orucuna AKP’nin açılımı ‘ziyafet sofrası’ oldu. Alevi örgütlerinin protesto ederek katılmadığı iftar, dün akşam 17.00’de beş yıldızlı Bilkent Oteli’nde yapıldı.

AKP’li bakanların, milletvekillerinin, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ve Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un da katıldığı iftarda Aleviler yoktu. İftar saat 17.08’de Başbakan Erdoğan’ın yanında Çamuroğlu ile birlikte salona girişiyle başladı. Hz. Ali fotoğrafının, Atatürk posteri ve Türk bayrağının asıldığı salona davetli temsilciler dışında gazeteciler alınmadı.

Ali Bardakoğlu’nun dini kıyafetiyle katıldığı iftar, Malatya Hacıbektaşi Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli’nin duasıyla başladı. Meşeli, “Birlik ve beraberlik bozulmasın. Bozanları Allah ıslah etsin, etmiyorsa rezil rüsva etsin” diye dua okudu. Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu ile AKP Ankara Milletvekili Salih Kapusuz’un oruç olduğu ifade edilen iftara, Divriği Candostlar Cemevi, Abdal Musa Vakfı dışında çok az sayıda dernek yöneticisi ile çeşitli illerden özel araçlarla getirilmiş bazı Aleviler katıldı.

Mesaj kaygısı

AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit açılış konuşmasında, AKP’nin ve devlet yetkililerinin söyleminin tersine, “Alevilerin ibadet ayini cemdir. İbadet yeri cemevleridir” sözleri dikkat çekti. İftarın organizatörü Reha Çamuroğlu’nun konuşması sırasında salon tüm gazetecilere açıldı.

Çamuroğlu, tarihi bir akşam yaşandığını, tarih yapıldığını ileri sürerek, “Farkında olanlar var, olmayanlar var” dedi. Anlaşmazlıklar, tuhaflıklar ortamında kardeşlik, birlik iradelerini ortaya koyarak geldikleri için katılımcılara teşekkür eden Çamuroğlu, “Alevi Sünni değil biz varız” diye konuştu. “Açık toplumlarda Kürtlerin ve Alevilerin sorunları varsa hepimizin sorunları vardır” diyen Çamuroğlu, isim vermeden iftarı protesto eden Alevi örgütlerini kastederek “Mahallenin ağabeylerinin rantı kaçacaktır” dedi.

Takiye yaptı

“Sevgili canlar” diye sözlerine başlayan Başbakan Erdoğan, AKP değil de başkası organize etmiş gibi, “Nazik davetinize teşekkür ederim” dedi. Sık sık birlik ve beraberlik ifadesi kullanan Erdoğan, “Aynı inanç ikliminde” olduklarını ileri sürdü. “Sizin mateminizi paylaşmaya değil, hep birlikte bizim matemimiz için geldik” diyen Erdoğan, belediye başkanlığı döneminde İstanbul Karacaahmet cemevini yıkmaya çalıştığını unuttu.

Erdoğan, iftarı farklı değerlendirenlerin de olabileceğini, ama kendilerinin kavga için değil sevgi için, gönülleri yapmak için geldiklerini savundu. Farklılıkların altını çizmek için değil müşterek akıl, birlik ve beraberlik için geldiklerini ileri süren Erdoğan, Şair Hasan Hüseyin’e atıfta bulunarak “Acıyı bal eylemiş milletiz” dedi.

Sürekli “Ayrılık-gayrılık yok biz varız” mesajı vermeye çalışan Erdoğan, “Sık sık Hz. Ali efendimiz, hünkar Hacı Bektaşi Veli hazretleri” ifadelerini kullanırken Alevi kültür klasik eserlerini yayınlayan Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu’nu kutladı.

Erdoğan Kerbela’yı ortak acı olarak nitelendirerek “Yüzyıllardır yüreğimiz yandı, dağlandı” ifadesini kullandı.

İftar, Başbakan Erdoğan’ın konuşmasının ardından sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)

Tunceli iftara karşı çıktı

AKP’nin düzenlemek istediği Alevi iftarına Tunceli’den tepki geldi. Yeraltı çarşısı üzerinde toplanan yaklaşık 200 kişi yaptıkları eylemle AKP’nin Alevileri ehlileştirmeye çalıştığını belirttiler.

Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Taşkale’nin de destek verdiği birçok siyasi parti ve kurumun düzenlediği eylemde grup adına konuşan Haydar Beltan, AKP’nin Alevilere yeni bir gömlek giydirmek istediğini söyledi. AKP’nin iftarını Hızır Paşa sofrası olarak niteleyen Haydar Beltan, “AKP, Alevileri kazanıp yedekleme konusunda bir çalışma yapmaktadır, Alevileri kendi tarihlerinden kopararak düşkün hale getirmek istemektedirler ve bu iftar yemeği de onun bir parçasıdır” diye konuştu.

Alevileri AKP’nin ehlileştirme politikalarını boşa çıkarmaya çağıran Beltan, din ve inanç özgürlüğünün bireysel tercih olduğunu ve devlet politikasına alet edilmemesi gerektiğini söyledi. (Tunceli/EVRENSEL)
 
EVRENSEL - 12 Ocak 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.