Alevisiz Alevi Toplantısı Sona Erdi

Alevisiz Alevi Toplantısı Sona Erdi

Alevisiz Alevi Toplantısı Sona ErdiAlevi örgütlerinin, "AKP’nin sözde alevi açılımına sahte toplumsal destek sağlamayı amaçladığı...

A+A-

Alevisiz Alevi Toplantısı Sona ErdiAlevisiz Alevi Toplantısı Sona Erdi

Alevi örgütlerinin, "AKP’nin sözde alevi açılımına sahte toplumsal destek sağlamayı amaçladığı ve tek yanlı bir söylemle geçiştirileceğini" ifade ettiği ve bu nedenle katılmadığı yemekli toplantı Ankara Rixos Otel'de gerçekleşti. Sözde Alevi toplantısında Alevilerin gerçek temsilcisi ve yüzbinleri alanlara toplayan alevi örgütleri yoktu. İlahiyatçılar ve din adamlarının ağırlıklı olarak katıldığı toplantıda Alevilerin gerçek temsilcileri yer almadı. Alevi örgütleri dün yaptıkları ortak açıklama ile "AKP, Alevi Sorununun Çözümünde İki Yüzlü Tutumundan Vazgeçmelidir" diyerek bu toplantı organizasyonuna katılmayı reddetmişlerdi.

Daha önceki toplantılara katılan ve özellikle Madımak konusundaki açıklamaları ile Alevi toplumundan tepki alan Arif Sağ'ın neşeli ve espirili hali ise basına "Balık - Ayran" espirisi ile yansıdı. Arif Sağ, garsona "Balıkla ayran içirip bizi zehirleyecek misin?" diye espri yaptı. 2 Temmuz Pir Sultan Abdal Vakfı Başkanı Murtaza Demir'in önceki toplantılar gibi bu toplantıda da "hazır" bulunması dikkatlerden kaçmadı. İşte basına yansıyanlar:

Bakan Çelik'in, Alevi Toplumu Önderleriyle Görüşmesi Sona Erdi

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin yeniden düzenlenmesi ve cemevlerinin statüsüyle ilgili bakanlık bünyesinde danışma heyetleri kurulmasına karar verildiğini belirterek, "Gönül arzu eder ki din kültürüyle ilgili süreç bu önümüzdeki dönem için yetişsin ve bununla ilgili düzenlemeler yapılsın. Cemevlerinin statüsüyle ilgili çalışmayı yapacak heyet de nereye, ne şekilde uyarlanacağı konusunda önümüze bir rapor koysun" dedi.

Bakan Çelik, Rixos Otel'de Alevi dernekleri temsilcileri, akademisyenler ve Alevi toplumunun kanaat önderleriyle bir araya geldi. Yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından bir açıklama yapan Bakan Çelik, toplantıya 58 kişinin davet edildiğini ancak, 52 kişinin katıldığını bildirdi. Birkaç kişinin mazeretinden dolayı katılamadığını, 2-3 kişinin de katılmayacağını beyan ettiğini kaydeden Çelik, birkaç saatlik bir değerlendirme yapmayı planladıklarını ancak, bütün konuların enine boyuna katılımcılar tarafından dile getirildiğini ve zamanın uzadığını söyledi. Toplantının ana konusunun Alevi çalıştayları bittikten sonra yani 30 Ocak'tan sonra yaptıkları çalışmalar hakkında heyeti bilgilendirmek olduğunu belirten Bakan Çelik, Madımak'la ilgili gelinen noktayı temsilcilere anlattığını söyledi. Madımak Oteli'nin kamulaştırılması, otelin kapatılması noktasındaki görüş birliğini hatırlatan Çelik, "O konuyla ilgili çalışmaları başlattığımızı arkadaşlara ifade ettik" dedi.

Diğer iki önemli konunun da Alevilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yalnız din kültürü olarak verilmesi olduğunu belirten Çelik, bu konunun çalıştaylarda karar altına alındığını belirterek, "Anayasa'nın 24. maddesinin 2. bölümünde olan din eğitimi konusunun ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi konusunun bir uzmanlar heyeti tarafından ele alınarak neticelendirilmesi konusunda bir görüş birliğimiz oldu" dedi.

Diğer önemli konunun da cemevlerinin statüsü olduğunu belirten Çelik, "Bunun hukuk sistemimize nasıl uyarlanacağı konusunda da hukukçulardan oluşan, Alevilerden ve diğer kesimlerden oluşan bir danışma birimin oluşması ve o birim neticesinde hukuk sistemimize bunun nasıl uyarlanacağı konusunda hızlı olarak çalışmanın yapılması konusunda karşılıklı değerlendirmeler oldu" diye konuştu.

Tekrar bir araya gelindiğinde bu heyetlerin kurulmuş olmasını istediklerini belirten Çelik, heyetlerdeki üyelerinin tespiti konusunda aceleci davranılmasını istediğini da bildirdi. Bu çalışmalara ilişkin belirlenen bir takvim olup olmadığının sorulması üzerine Çelik, "Bu görüşmeleri birlikte sürdüreceğiz. Ne kadar hızlı heyet üyelerinin oluşumunu gerçekleştirirsek, onların da çalışıp netice ortaya koymaları o derece seri, hızlı olacak. Gönül arzu eder ki din kültürüyle ilgili süreç bu önümüzdeki dönem için yetişsin ve bununla ilgili düzenlemeler yapılsın. Cemevlerinin statüsüyle ilgili çalışmayı yapacak heyet de nereye, ne şekilde uyarlanacağı konusunda önümüze bir rapor koysun. Bu konuda genelde bir değerlendirme ve konsensüs oldu. Seri olarak da önümüzdeki sürecin daha sağlıklı ve verimli kılınması konusunda diyaloglarımızı ve çalışmamızı sürdüreceğiz" yanıtını verdi.

"HÜKÜMET GEREĞİNİ YAPAR"

Bakan Çelik, 'Bundan sonraki çalışmaları Alevi kuruluşları mı yapacak? Siz onların çalışmalarını mı bekleyeceksiniz?' şeklindeki soruya da, "Alevi kuruluşları yapmayacak. Biz de kendileriyle diyalog halinde olacağız. Bakanlığımızın bünyesinde bu danışma heyetlerinin oluşmasını istediler. Fakat bu danışma heyetindeki isimler kimler olacak, onunla ilgili birlikte bir çalışma yapmamız gerekiyor. Yani takdir edersiniz ki yaygın bir sivil toplum örgütünden oluşuyor bu topluluk. O sivil örgütlerin ortaklaşa ortaya koyabilecekleri isimler ve konunu uzmanlarının olması gerekiyor. O konuda birlikte bir çalışma yapıp, bir danışma heyetini oluşturacağız ve o danışma heyeti nasıl bin Din Kültürü müfredatı ve içeriği, cemevlerinin statüsünü nasıl olacak işin ehli olan insanlar değerlendirme yapıp önümüze koyacaklar. Ona göre de hükümet gereğini yapar" karşılığını verdi.

Bir gazetecinin, 'Bir ay sonra Çalıştay Raporu Bakanlar Kurulu'na gidecekti. Süreç uzadı diyebilir miyiz?' sorusuna ise Bakan Çelik, "Hayır süreç uzamadı. Aksine raporun tamamlanmasıyla ilgili yani bizim çalıştayların nihai raporu 1 ay sonra tamamlanacak. Raporun bitimini beklemeden konu başlıkları bilindiği için bu konuda bir çalışmanın da başlatılmasının zaman kaybını ortadan kaldırma açısından verimli olacağı düşüncesiyle bugün böyle bir toplantıyı gerçekleştirdik" yanıtını verdi.

Kurulacak heyetlerin hazırladıkları raporların, çalıştay raporlarına dahil edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine ise Bakan Çelik, "Hayır bu ayrı bir çalışma olacak. Bunlar spesifik konularla ilgili. Yani Din Kültürüyle ilgili ve isteğe bağlı din eğitimiyle ilgili raporu hazırlayacak olan heyet, spesifik olarak o konuyla ilgili olacak. Cemevlerinin statüsüyle ilgili heyet sisteme nasıl uyarlanacağı konusunda çalışma yapacak. Bu şekilde çalışmalar tamamlanacak" diye konuştu.

Haber Fx - 20.03.2010

Bakan Çelik, Alevilerle buluştu

Faruk Çelik, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin sadece din kültürü olarak verilmesinin çalıştaylarda karar altına alındığını söyledi

ANKARA - Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Din kültürü müfredatı ve içeriği ile cemevinin statüsü nasıl olacak? Bu konularla ilgili danışma heyetleri oluşturulacak. İşinin ehli insanlar değerlendirme yapıp önümüze koyacaklar. Ona göre hükümet gereğini yapacak" dedi.

Bakan Çelik, Alevi çalıştaylarına katılan sivil toplum temsilcileri, yazarlar ve inanç önderleriyle Rixos Oteli'nde bir araya geldiği ve yaklaşık 6 saat süren öğle yemeğinin ardından gazetecilere açıklama yaptı ve sorularını yanıtladı.

Son Alevi çalıştayının yapıldığı 30 Ocak'tan bugüne kadar yaşanan gelişmeler hakkında katılımcıları bilgilendirmek için düzenledikleri yemeğe 58 kişiyi davet ettiklerini bildiren Çelik, 50 kişinin yemeğe katıldığını, bazılarının mazeret beyan ederek aralarında bulunmadığını, birkaç kişinin de yemeğe katılmayacaklarını ifade ettiklerini belirtti.

Yemeğin, birkaç saatlik bir değerlendirme yemeği olarak planlandığını, ancak konuların katılımcılar tarafından enine boyuna dile getirildiği için uzadığını anlatan Çelik, ele alınan konular hakkında bilgi verdi.

Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin sadece din kültürü olarak verilmesinin çalıştaylarda karar altına alındığını anımsatan Bakan Çelik, bununla ilgili bir değerlendirme yapıldığını söyledi. Çelik, Anayasa'nın 24. maddesindeki din eğitimi konusunun da bir uzmanlar heyeti tarafından ele alınarak neticelendirilmesinin kararlaştırıldığını kaydetti. 

Cemevlerinin statüsünün hukuk sistemine nasıl uyarlanacağı konusunda da hukukçulardan ve Alevilerden oluşan bir danışma biriminin oluşturulması yönünde konsensüse varıldığını anlatan Çelik, "Toplantı oldukça verimli geçti. Umuyorum bir araya geldiğimizde heyetler kurulmuş olur. Ne kadar hızlı heyet üyelerini oluşturabilirsek onların da çalışıp neticeyi ortaya koyması, o derece hızlı ve seri olacak. Gönül ister ki din kültürüyle ilgili süreç önümüzdeki dönem için yetişsin ve bunla ilgili düzenlemeler yapılsın" diye konuştu.

"Komisyon çalışmalarını Alevi kuruluşları mı yapacak?" sorusunu Bakan Çelik, şöyle yanıtladı: 

"Alevi kuruluşları yapmayacak. Biz de kendileriyle diyalog halinde olacağız. Onlar bakanlığımızın bünyesinde bu danışma kurullarının oluşmasını istediler. Ancak bu danışma kurulundaki isimler kim olacak? Onla ilgili birlikte bir çalışma yapmamız gerekiyor. Takdir edersiniz ki yaygın bir sivil toplum örgütünden oluşuyor bu topluluk, o sivil örgütlerin ortaklaşa ortaya koyabilecekleri isimler ve konunun uzmanlarının olması gerekiyor. O konuda birlikte bir çalışma yapıp, danışma heyeti oluşturacağız. 

Din kültürü müfredatı ve içeriği ile cemevinin statüsü nasıl olacak? Bu konularla ilgili danışma heyetleri oluşturulacak. İşinin ehli insanlar değerlendirme yapıp önümüze koyacaklar. Ona göre hükümet gereğini yapacak."

Madımak Oteli'nin kamulaştırılması

Alevi çalıştaylarında Madımak Oteli'nin kapatılması ve kamulaştırılması konusunda mutabakat sağlandığını hatırlatan Çelik, bu konuda çalışmaların başlatıldığını katılımcılara bildirdiklerini dile getirdi.

Bakan Çelik, bir gazetecinin, "Süreç uzadı mı?" sorusunu, "Hayır. Tam aksine" diye cevapladı. Çelik, çalıştaylar sonrası hazırlanacak nihai raporun önümüzdeki ay tamamlanabileceğini belirterek, raporun bitimini beklemeden komisyon oluşturarak bu konulardaki çalışmayı hemen başlattıklarını söyledi.

Çelik, bir soru üzerine, danışma heyetinin hazırladığı raporun nihai rapora dahil olmayacağını kaydetti.

Dünya Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun da, Diyanet İşleri Başkanlığının özerkleştirilmesi ve cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi yönündeki beklentilerinin devam ettiğini söyledi.

Çalıştaylarda zorunlu din dersi ve cemevlerinin statüsü konusunda Aleviler arasında görüş birliği olduğunu belirten Altun, tekrar komisyon oluşturulmasının, "kendilerini ümitsizliğe sevk ettiğini" belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası ile ilgili bir soru üzerine Altun, "Bu yasanın, başkanlığı daha büyük bir otorite haline getirdiğini, daha katı bir yapıya kavuşturduğunu" savundu.

Yemeğe, sanatçı Arif Sağ, eski milletvekili Ayşe Gürocak, AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürü İrfan Aycan, SU TV Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Özdemir, 2 Temmuz Pir Sultan Abdal Vakfı Başkanı Murtaza Demir ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Onat'ın da aralarında bulunduğu 50 kişi katıldı.

Dunyagazetesi - 20 Mart 2010

Cemevleri için son söz hukukçuların

Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, bugüne kadar yapılan 7 Alevi çalıştayından sonra gelinen noktayı anlattı.

Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi kanaat önderleri ile bir araya geldi. Çelik, toplantıda bugüne kadar yapılan 7 Alevi çalıştayı konusunda gelinen süreç hakkında karşılıklı değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi. Çelik, daha önce kararlaştırılan 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi' yerine sadece 'Din Kültürü' konulması konusunda yeni dönemde müfredata koyma ve cemevlerinin statülerinin belirlenmesi için uzman heyetler oluşturma kararı aldıklarını açıkladı.

Ankara'da Rixos Otel'de gerçekleştirilen yemekli toplantı yaklaşık 6 saat sürdü. Zaman zaman tartışmaların yaşandığı toplantının ardından bir açıklama yapan Bakan Çelik, çok verimli değerlendirme yaptıklarını söyledi. Toplantının temel amacının daha önce yapılan çalıştaylar hakkında katılımcılara süreçle ilgili vermek olduğunu, ancak konuların geniş bir şekilde ele alındığını anlatan Çelik, şunları söyledi: "57 Alevi kanaat önderinin yanı sıra çok sayıda konunun uzmanı bilim adamı arkadaşımızla bir araya geldik. Aslında birkaç saatlik yemekli, birkaç saatlik değerlendirme toplantısı düşünmüştük önümüzdeki süreçle ilgili. Fakat bütün konular enine boyuna dile getirildi. Toplantının ana konusu çalıştaylar bittikten sonra heyet üyelerini bilgilendirmek oldu. Sivas ziyaretimizi konuştuk ve Madımak'ta geldiğimiz noktayı izah ettik. Oranın kamulaştırılması ve otelin kapatılması noktasında bir görüş birliğimiz vardı. O konu ile ilgili çalışma başlattığımızı aktardık."

Bakan Çelik, toplantıda cemevlerinin hukuki statüsü ve din dersi durumunu da ele aldıklarını söyledi. Bu konularda konunun uzmanlarından oluşan komisyonlar teşkil ettiklerini aktardı. Alevi çalıştaylarıyla ilgili raporun bir içinde şekilleneceğini bildiren Çelik, şöyle konuştu: "Daha önceki toplantılarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yerine sadece Din kültürü olarak öğretilmesi kararı alınmıştı. Bununla ilgili yeni yeni dönemde müfredata yetiştirmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili değerlendirme yaptık. Çok genişçe görüşler ortaya kondu, ayrıca din eğitiminin anayasanın 24. maddesindeki din eğitimi konusunun da bir uzmanlar heyeti tarafından ele alınarak bunun neticelendirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Yine cemevlerinin statüsüyle ilgili hukukçulardan oluşan bir danışma biriminin oluşturulması ve bunun hukuk sistemimize nasıl uyarlanacağı konusunda seri olarak bir çalışmanın ortaya konması noktasında karşılıklı değerlendirmeler oldu. Herkesin hızlı davranmasını istedim. Din kültürü ile ilgili süreç önümüzdeki dönem yetişsin. Bu konuda genel bir değerlendirme ve konsensüs oldu."

İnternethaber.com - 20 Mart 2010

Aleviler bakanla yemekte buluştu

DEVLET Bakanı Faruk Çelik, gerçekleştirilen 7 Alevi Çalıştayı'na katkıda bulunanlarla öğle yemeğinde buluştu. Yemeğe eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, Alevi cemaatinin önde gelenlerinden Mustafa Timisi, İlahiyatçı Prof. Hüseyin Hatemi gibi isimler katıldı.

Basına kapalı yemeğin bitiminde gazetecilere açıklama yapan Çelik, "Din Kültürü müfredatı ve içeriği ile cemevinin statüsü konularında danışma heyetleri oluşturulacak. İşinin ehli insanlar değerlendirme yapıp önümüze koyacak. Hükümet gereğini yapacak" dedi.

Yemekte dil balığı, bahçe salatası ve krem karamel sunuldu, ayran ve meyve suyu servis edildi. Sanatçı Arif Sağ, garsona "Balıkla ayran içirip bizi zehirleyecek misin?" diye espri yaptı.

Sabah - 21.03.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.