"Alevi'siz Bir Alevi Akademisi Açılıyor"

"Alevi'siz Bir Alevi Akademisi Açılıyor"

"Alevi'siz Bir Alevi Akademisi Açılıyor"  Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Tarafından Açılan Ve "alevi Dedesi Yetiştirileceği"...

A+A-

"Alevi'siz Bir Alevi Akademisi Açılıyor"  "Alevi'siz Bir Alevi Akademisi Açılıyor" 

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Tarafından Açılan Ve "alevi Dedesi Yetiştirileceği" Söylenen Akademi'ye Alevilerin Çoğu Tepkili

12 Ekim'de Dünya Ehl-i Beyt Vakfı tarafından Alibeyköy'deki yedi katlı bir binada açılan, dersliklerin yanında cemevi ve mescit bulunan Alevi Akademisi'nde "çağa uygun, elini öptürmeyen" Alevi dedeleri yetiştirilecek. "İbadette esas, diziyle değil özüyle yapılması" olduğu için cemevlerinde dizüstünde yerde değil, banklarda oturulacak. Alevi dünyasının önde gelen liderleri ise "Dünya Ehl-i Beyt Vakfı'nın Alevilikte reform dönemi"ni başlatmasına tepkili.


Alevi Liderleri Tepkili

"Kurbanın Celladına Sığınma Hali"

Turan Eser - Araştırmacı/yazar, Eski Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı:

"Akademinin ve reformun ciddiye alınacak bir yanı yok. Fermani Altun, Alevi değerleri üzerinden siyasal rant sağlamaya çalışıyor. Kendisinin Aleviliğin toplumsallaşması konusunda çalışması yok. Türkiye ve dünyadaki büyük Alevi etkinliklerinde bulunmaz. Aleviler genelde siyasal İslam'a karşı mesafelidir ama Fermani Altun değil. Onunki kurbanın celladına sığınma hali. Yani onun bireysel girişimiyle, Alevisiz bir Alevi akademisi açılıyor. Aleviler buna itibar etmeyecektir. Kaldı ki Alevi Bektaşi öğretisindeki dedelik kurumunda liyakat belgeyle olmaz. Bir yol vardır, gereklerini yerine getiren dedeler, toplumun inanç önderleridirler. Bence bu projenin bir amacı da yerel seçimlerde Alevilerin algısını değiştirmek."

"Aleviliği Şialaştırma amacı güdüyor"

Turgut Öker - Avrupa Alevi Federasyonları Başkanı:

"Fermani Altun, Alevi dünyasında meşruluğu ve tabanı olmayan, politik olarak son iki seçimde AKP milletvekilliği için çaba gösteren bir kişi. Aleviler arasında düşünsel ve inançsal düzeyde Anadolu Alevisi olarak kabul görmüyor. Kendi kafa yapısındaki insanlara hitap ediyor. Kendisinin İran bağlantılı çalışmaları var ve Aleviliği Şialaştırma amacı da güdüyor; bu yaptığı bir anlamda misyonerlik. Bu açıdan Alevi Akademisi de Aleviler tarafından ciddiye alınmıyor."

"Sorunlarımızı kendimiz çözebiliriz"

Fevzi Gümüş - Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı:

"Fermani Altun'un çizgisinin Alevi çizgisi olduğunu düşünmüyoruz. İran Şiiliğine benzer bir inanç savunuyor. Onun başında olduğu bir kurumun yapacağı dedelik eğitiminin Anadolu'daki Alevilerle örtüşmesi mümkün değil. Kaldı ki Alevi dedeleri böyle sistematik bir eğitim faaliyetinin bir parçası olarak değil, Alevilerin toplumsal yapısı içerisinde, âdet ve gelenekleri ile eğitilirler. Onlara dede sıfatını veren bir kurum veya merci değil, halktır ve bu sıfatı dedeye layık olduğu için verir. Aleviliğin kent yaşamına uyum sağlarken elbette her dini gelenek gibi sorunları var ama bu sorunların çözüleceği kurum kesinlikle Dünya Ehl-i Beyt Vakfı olamaz. Aleviler sorunlarını kendileri çözebilirler."
  
Gökçen Beyinli Dinç /  Yeni Aktüel - 16 Aralık 2008
 
Haberin devamını Yeni Aktüel dergisinin 172. sayısında bulabilirsiniz!

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.