Alevisiz Çalıştaya İslamcı Damgası

Alevisiz Çalıştaya İslamcı Damgası

Alevisiz Çalıştaya İslamcı Damgası 5. Alevi Çalıştayı’nın konusu medyaydı. Alevi medyasının önemli temsilcileri toplantıda...

A+A-

Alevisiz Çalıştaya İslamcı DamgasıAlevisiz Çalıştaya İslamcı Damgası
 
5. Alevi Çalıştayı’nın konusu medyaydı. Alevi medyasının önemli temsilcileri toplantıda bulunmazken Sivas katliamından Aziz Nesin’i sorumlu tutan İslamcılar oradaydı

BAKAN MİTİNGİ ELEŞTİRDİ!

Alevi Çalıştayı’nın 5’incisi gazetecilerin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevilerden yine sabır göstermelerini istedi. Çelik, hafta sonu yüz binlerin katılımıyla gerçekleştirilen mitingi de eleştirdi. Çelik, “Kimi Alevi örgütleri gösterdiğimiz hassasiyeti takdir etmek yerine, meydanlara davet etmeyi tercih ediyor” diye konuştu. Çalıştaya büyük medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleri dışında İslamcı basının yoğun çağrılması dikkat çekti.

İSLAMCI-LİBERAL BASIN ENFLASYONU

Sivas Sloganlaştırılmamalıydı adlı yazısıyla Sivas katliamında İslamcıların suçu olmadığını söyleyen Milli Gazete yazarı Ekrem Kızıltaş ve yine katliamda Aziz Nesin’i eleştiren Dilipak gibi isimlerin dışında irili ufaklı pek çok İslamcı yayın temsilcisi de çalıştaydaydı. ABF Başkanı Ali Balkız, "Alevi çalıştayına yandaş medya temsilcileri çağrıldı” dedi. Çalıştaya çağrılmayan Alevi kanalı YOL TV’den Vedat Kara ise, "Bu durum samimi bir Alevi açılımının olmadığını gösteriyor" dedi

Alevi Çalıştayı’nın 5’incisi de Alevisiz gerçekleştirildi. Medya ve Alevilerin konuşulduğu Çalıştay’a Madımak Katliamı’nın sorumlusu olarak Aziz Nesin’i işaret eden Vakit yazarı Abdurrahman Dilipak da çağırılırken Alevi basının temsilcileri davet edilmedi

Alevilerin somut adımlar atılması taleplerine karşılık Bakan Faruk Çelik, Alevi Çalıştayı’nda bir kez daha sabır gösterilmesini istedi, hafta sonu yapılan mitingi eleştirdi. Alevi medyası temsilcilerinin çağrılmadığı çalıştayda gazetecilerin ortak düşüncesi ise devletin artık Alevilerle barışma zamanının geldiğiydi.

Alevi Çalıştay’ının 5’incisi gazetecilerin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Açılış konuşması yapan Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevilerden bir kez daha sabır göstermelerini istedi. Çelik, hafta sonu yüzbinlerin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen eşit yurttaşlık mitingini de eleştirdi. Çelik şu yorumlarda bulundu:

“Kimi Alevi örgütleri gösterdiğimiz hassasiyeti yeterli düzeyde kavramak ve takdir etmek yerine, meydanlara davet etmeyi tercih ediyor. Kimi Alevi vatandaşlarımızın sorunu radikal bir siyaset lehçesine bağlı kalarak ele almasını, üstlendiğimiz sorumluluk gereği saygıyla karşılasak bile, bu dilin iflah olmaz bir dil olduğunu ve toplumsal barış ve vicdan huzur açısından hiç kimseye asla şifa getirmeyeceğini vurgulamak isteriz.”  Alevi sorununun ‘oldu bittiyle’ çözüme kavuşturulamayacağını belirten Bakan Çelik, “Muradına ermek sabır iledir’ diyen Hacı Bektaş Veli bizlere yol göstermektedir” dedi. Çelik, Alevi kurum ve derneklerinin hükümetin samimi olmadığına yönelik açıklamalarına karşılık “Bizim niyetimiz samimi, attığımız adım tarihidir” yorumunda bulundu.

BİRAND: KUCAK AÇMA ZAMANI GELDİ

Çalıştay’a katılan gazetecilerin ortak görüşü ise devletin Alevilerle barışma vaktinin geldiği yönündeydi. Gazeteci Mehmet Ali Birand, ilk defa medyanın devlet ile Alevilerin nasıl barışacağını tartıştığını belirterek, “Devletin Alevilere kucak açmasının zamanı geldi” dedi. Oral Çalışlar ise, Osmanlı’dan bu yana devlet  ve Aleviler arasındaki sorunlu ilişkiye dikkat çekerek, “İlk defa devlet Alevileri tanımak için çaba sarfediyor.” şeklinde konuştu. Taha Akyol ise kısa sürede Alevilerin taleplerinin karşılanamayacağını fakat açılıma karar vermenin önemli olduğunu söyledi. Ali Bulaç ise, asker, CHP ve Diyanet’in sorunun çözümüne olumlu yaklaşmadığını, Devlet’in Sunnileri dinlediği kadar Alevilere de kulak verdiğinde sorunun çözüleceğini söyledi.

Dilipak, Aziz Nesin’i eleştirmişti

Alevi medyası temsilcilerinin çağrılmadığı Çalıştay’a 41 gazeteci katıldı. Çalıştaya çağrılan isimlerden birisi de Vakit yazarı Abdurrahman Dilipak’tı. Alevilere yönelik katliamların örneklerinden olan Madımak Katliamı’nın ardından Dilipak şu açıklamalarda bulunmuştu: “İnsanların öldürülmesini onaylamak mümkün değil. Ancak, bu olayları hazırlayan sebepleri ve şartları da göz önünde bulundurmak gerekir. Aziz Nesin’in Müslümanlara yönelik sözlerini kabul etmek mümkün değil.”

‘Katilleri savunanlar da çağırılmış’

Alevi Bektaşi Federasyonu(ABF) Başkanı Ali Balkız çalıştayla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Alevi çalıştayına yandaş medya temsilcileri çağrıldı. Çağrılan isimler arasında katliamları, katilleri savunan, Alevi mücadelesine karşı duran isimler vardır. Hükümet kendi planı çerçevesinde bir çalıştay düzenlemektedir ve biz buna karşıyız. Bu çalıştaya çağırılan isimler de diyanetin, ilahiyatın sözlerini tekrarlamaktan öteye gitmez.”

YOL TV YAYIN KOORDİNATÖRÜ VEDAT KARA:Çağrılsak da gitmezdik

Çalıştay’a Alevi medyasının çağrılmaması ise tepkilere yol açtı. Yol Tv Yayın Koordinatörü Vadat Kara, uygulamayı eleştirerek, “Alevi medyasından hiç kimse çağrılmadı. Alevi kimliğiyle öne çıkan bir gazeteci de yoktu. Bu da popüler yaklaşımın dışında samimi bir Alevi açılımının olmadığını gösteriyor” dedi.

Çalıştay’a çağrılsalar da samimi bulmadıkları için katılmayacaklarını söyleyen Kara, şu açıklamalarda bulundu:

“Çalıştay’a çağrılan gazetecilerin medyaları, 3-5 kişiyle yapılan basın açıklamalarını manşete taşırken, yüzbinlerce insanın 8 Kasım’da bir araya gelerek taleplerini haykırmasını ya birinci sayfadan görmediler, ya da çok küçük gördüler. Orada çok değerli insanlar var elbette, ama Alevilerin talepleriyle ilgili gerçekten empati kurabilecek hangi isim var, merak ediyorum. Davet edilenler popüler isimler. Amaç, Alevilerle ilgili bir çözüme ulaşmak değil, “biz bir şeyler yapıyoruz”u göstermek. Bu bir halkla ilişkiler faaliyeti. Çalıştaylar başladığında daha iyimserdik, diyalog kurulmalı dedik. Samimiyetle ilgili kuşkularımızı söylemekle birlikte diyalogu koparmadık. Ancak bu kuşkularımız ve samimiyetsizlik iyice su yüzüne çıktı. “Aleviler kardeşimiz, onlar da İslamiyet’in içinde, bizim ne farkımız var” yaklaşımındalar.

Ama bizim bir inancımız, farkımız var. Bu çalıştaylar bizi anlamaya dönük değil, toplumu oyalamaya dönük olduğu için biz bu oyalamanın bir parçası olmak istemiyoruz. Bu sebeple çağrılsaydık da gitmezdik. “

OZAN BİLİR - BİRGÜN - 12 Kasım 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.