'Aleviyim diye ekmeğimle oynadılar'

'Aleviyim diye ekmeğimle oynadılar'

'Aleviyim diye ekmeğimle oynadılar'Hekimhan Devlet Hastanesi’nde satırlı saldırıda elinden yaralanan kadın Güneş Haber’e konuştuHekimhan Devlet Hastanesi’nde...

A+A-

'Aleviyim diye ekmeğimle oynadılar''Aleviyim diye ekmeğimle oynadılar'

Hekimhan Devlet Hastanesi’nde satırlı saldırıda elinden yaralanan kadın Güneş Haber’e konuştu

Hekimhan Devlet Hastanesi’nde temizlik işçisi olarak çalışan bir kadın çalışana “Alevi” olduğu iddiasıyla aşağılanarak ayrımcılık yapılıp satırlı saldırıda bulunulması olayına tepkiler sürerken, Güneş Haber Hekimhan’ın Başkavak Köyü’ne giderek iddiaların sahibi Semanur Takmaz ile görüştü. İddialarını tekrarlayan evli ve 2 çocuk annesi kadın, “Aleviyim diye ekmeğimle oynadılar. Satırla vurup yaraladılar sonrada işten attılar” dedi.

Hekimhan Devlet Hastanesi’nden 2007 yılından beri Hastane mutfağında çalışan ve temizlik dahil verilen her görevi yapan Semanur Takmaz (38) geçtiğimiz Nisan ayında Hastane  Müdürü Nazmi K.'un eski aşçıbaşına kendisi için "Alevilerin ellerinin değdiği yenmez. Bu kadının elini bir şeye vurdurma" diyerek mezhep ayrımı yaptığı ve hakarette bulunduğu iddiasıyla şikayetçi oldu. Eski aşçıbaşı ile bir hastane personeli Takmaz lehine ifade vererek Müdür Nazmi K.'u suçladı. Hastanenin yeni aşçıbaşı İbrahim G.'ün müdürün talimatı üzerine aynı ifadeleri kullandığını, yemekle ilgilenmesini engelleyip hakaret ettiğini savunan Takmaz, tartışma sırasında Gür'ün satırlı saldırısına uğrayarak sağ elinden 25 gün iş göremez şekilde yaralandı. İbrahim G. hakkında kasten yaralamadan dava açıldı ve bu dava hala Hekimhan Adliyesinde devam ediyor.

HASTANE MÜDÜRÜ HAKKINDA

Hekimhan Kaymakamlığına o dönemde vekalet eden Yazıhan Kaymakamı Sabri Uzun, Devlet Hastanesinde meydana gelen olayla ilgili olarak Semanur Takmaz'ın  iddiasını ilgili iki tanığa rağmen "tüm hastane personelinin ifadeleri birlikte değerlendirilmeli" gerekçesiyle Müdür Nazmi K. hakkında işlem yapmama kararı alması dikkat çekerken, Semanur Takmaz, müdür Nazmi K., Başhekim Fatih Birol ve özel temizlik şirketinin patronu Raif Karakuş'un bir odada kendisine şikayetten vazgeçme baskısı yaptığını, kabul etmeyince işten çıkarıldığını öne sürmüştü.

23 NİSAN’DAN BERİ OLAYI ANLATIYOR

Dava konusu olay 23 Nisan 2009 tarihinde Hekimhan Devlet Hastanesi'nde meydana geldi. Semanur Takmaz hastane müdürü Nazmi K. hakkında hem savcılığa hem kaymakamlığa şikayette bulundu. Takmaz savcılığa verdiği suç duyurusunda "Hekimhan Devlet Hastanesi yemekhanesinde temizlik işlerinde çalıştığım sırada sanık benim Alevi olduğumdan bahsederek 'bunlar pistir, Alevilerin ellerinin değdiği yenmez, elini birşeye vurdurmayın' demek suretiyle hem mezhepçilik yaptı hem de hakaret etti. Sanık bu sözleri aşçı Osman Keskin'e söyledi, o da bana iletti' dedi. Takmaz yeni aşçıbaşı İbrahim G.'ün de müdür Nazmi Kurt'un talimatıyla aynı ifadelerle hakarette bulunarak yemeğe elni sürdürtmediğini belirterek kaymakamlığa şikayet etti. Takmaz, 'Adı geçenlerin çalıştıkları yerde mezhepçilik yapmaları gerek İslam dinine ve gerekse yasalara aykırı olduğundan gereğinin yapılmasını arz ederim" dedi.

İKİ TANIK TAHMAZ LEHİNE İFADE VERDİ

Semanur Takmaz'ın şikayeti üzerine kaymakamlığın talebiyle yazılı ifade veren hastanenin eski aşçıbaşı Osman Keskin olayı şöyle anlattı:

"Hekimhan Devlet Hastanesinde aşçılık yaptığım zaman müdür Nazmi Kurt beni çağırdı, 'Ustam Sema hanım Alevi, elini yemeğe sürmesin' dedi. Niye diye sordum. 'Bunlar pistir' dedi. Ben Sema hanımın temiz ve titiz, işine bağlı ve dürüst bir kişi olduğunu söyledim. 'Ben memnunum, insanlara mezhep ayrımı yapmam' dedim. Müdürle ara sıra cuma namazına giderdik, kendisiyle sorunum yok ama yalan söylemem doğru olmaz. İşten ayrıldığım zaman Sema hanıma 'Müdür bey Alevisin diye senin yemeğe elini sürmeni istemiyor, haberin olsun, dikkat et' dedim."

Hastane memuru Sadık Çavuş da yazılı ifadesinde Semanur Takmaz'ın Alevi olması nedeniyle elini yemeğe sürmemesi şeklinde müdür Nazmi Kurt'un talimatıyla ilgili hastanede sürekli dedikodu olduğunu "Aleviler temiz olmaz, elinin değdiği yenmez" ifadesini Kurt'un ağzından bizzat duyduğunu öne sürdü. Çavuş, Kurt'un Alevilere dair sarf ettiği bir çirkin ifadeyi de açıklamak istemedi.

SATIRLI SALDIRIYA DAVA AÇILDI

Semanur Takmaz 23 Nisan 2009 tarihinde hastane mutfağında çalışırken aşçı İbrahim G.'ün Müdür Nazmi K.'un talimatını hatırlatarak aşağılayıcı şekilde, "Sen elini yemeğe sürme, temizliğini yap" demesi üzerine "Neden elimi sürmeyeyim, elimde ne var?" diye karşı çıktığını söyledi. Takmaz bu tartışma sırasında aşçı Gür'ün elindeki satırla kendisine saldırdığını ve sağ elini yaraladığını, eline 9 dikiş atıldığını, 25 gün iş göremez raporu aldığını, parmaklarını hala uyuşma nedeniyle iyi kullanamadığını söyledi.

Olay sonrası ihbar üzerine polis hastaneye geldi. Aşçı G. hakkında işlem yaptı, suç eşyası satıra el koydu. Gür hakkında kasten yaralamadan Hekimhan Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. 23 Temmuz'daki duruşmaya taraflar geldi. Takmaz şikayetini tekrar etti. Gür yaralamanın kaza sonucu meydana geldiğini iddia etti. İkinci Duruşma 1 Ekim'de yapıldı, dosyadaki evrakların tamamlanması için dava 26 Kasım 2009’a ertelendi.

HEKİMHANLILAR SEMANUR’A DESTEK VERDİ

Bu arada satırlı saldırıda yaralanan Semanur Takmaz’a Hekimhanlılar destek olurken, Hastane personeli de Müdürün tutumunu kınayarak mağdur edilen kadından yana ifade vererek destek oldular. Hekimhan ilçesindeki bu olay Hekimhan’da tüm kesimlerce tepki ile karşılanırken, Müdür Nazmi K.’nin yargılanmasını istediler.

KAYNAK : Gunestv.com -  Güneş TV - 6 Ekim 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.