'Alevli Günler' gerçek oldu

'Alevli Günler' gerçek oldu

'Alevli Günler' gerçek oldu Cem Davran'ın yeni tiyatro oyunu 'Alevli Günler'de anlatılan hikayenin bir benzeri yaşandı....

A+A-

'Alevli Günler' gerçek oldu 'Alevli Günler' gerçek oldu

Cem Davran'ın yeni tiyatro oyunu 'Alevli Günler'de anlatılan hikayenin bir benzeri yaşandı. Cahit Bolat hem kimliğine Şaman yazdıramadı hem de 172 TL cezaya çarptırıldı

Cem Davran sahnede oynadı aynısı yaşandı

Ankaralı Cahit Bolat, kimliğinde Alevi yazdıramayınca buna tepki gösterip, din hanesi bölümüne Şaman ya da Şamanist yazılmasını istedi. Dava açan Bolat'a "Din hanesine tek tanrılı üç semavi dinden (Müslüman, Hırıstiyan, Musevi) başka bir din yazılamaz" yanıtı verildi ve Bolat, 'Hukuk Muhakemeleri Yasası'nda sayılan hallere uymadığı gerekçesiyle 172 lira idari para cezasına çarptırıldı.

Çok kişi var

Bu yaşanan olay akıllara Cem Davran'ın son oyunu 'Alevli Günler'i getirdi. Kanser olduğunu öğrenen ve şaman inancına sahip bir profesör olan Tarık Öztürk'ü canlandıran Cem Davran, "Ülkede bu durumdan mustarip o kadar çok kişi var ki, hiç şaşırmadım bu olana" dedi. 'Alevli Günler'de nüfus cüzdanına Şaman yazdırabilmek için önce diyanetin, ardından nüfus müdürlüğünün sonunda da adaletin kapısını çalan ama yine de 'son isteğini' kabul ettiremeyen Cem Davran, konuyla ilgili şunları söyledi:

Mesaj verdik

"Rolümle ilgili araştırma yaparken Türkiye'de ciddi sayıda Şaman olduğunu öğrendim. Hatta benim oyunda canlandırdığım gibi lenf kanseri gerçek bir Şaman profesör tanıdım. İnançlara saygı duymak zorundayız. Farklı inançlarda da olsak kardeş gibi yaşayabiliriz. Oyunda da Şaman profesör diyanete gidiyor. Herkes, diyanetin bu isteğe tepki vereceğini düşünüyor ama öyle olmuyor. İnancına saygı gösteriliyor fakat mevzuatta onu çözecek bir madde yok."

Git-geller öldürüyor zaten!

Davran, oyunda bürokrasiyi bekleyen karakterin öldüğünü söyledi ve ekledi: "Bizde kurallar ve sistem genellikle kalabalık olanlara göre kurulur. Azınlık olan biri, bir yere gittiği zaman prosedür uygulanmaz; sistemde karşılığı çıkmaz. Çünkü o düşünülmemiştir. Bu koşullar altında, karşısındaki kişiye iyi niyetle yardım etmeye çalışan bile yardım edemiyor çünkü sistem öyle..."

Sabah - 22.03.2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.