Ali Bardakoğlu NTV'ye Konuştu

Ali Bardakoğlu NTV'ye Konuştu

Bardakoğlu: Başörtüsü dini gerekliliktirDiyanet İşleri Başkanı ‘Türban siyasi simge mi?’ tartışmasıyla ilgili görüşlerini...

A+A-

Ali Bardakoğlu NTV'ye KonuştuBardakoğlu: Başörtüsü dini gerekliliktir

Diyanet İşleri Başkanı ‘Türban siyasi simge mi?’ tartışmasıyla ilgili görüşlerini açıkladı. ‘Başörtüsü dini bir gerekliliktir’ diyen Bardakoğlu “Siyasetçiler bunu özgürlük alanı olarak görürler ya da kısıtlama getirirler onların bileceği iş” dedi.

ANKARA - Aleviliğin İslamın içinde bir inanç zenginliği olduğunu söyleyen Bardakoğlu cemevlerinin hiçbir zaman caminin alternatifi olamayacağını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu NTV canlı yanında soruları yanıtladı.

Bardakoğlu gündemdeki ‘Türban siyasi simge mi?’ tartışmasıyla ilgili görüşlerini açıkladı. ‘Başörtüsü dini bir gerekliliktir’ diyen Bardakoğlu “Bu konu akşamdan sabaha değişen bir şey değil. Diyanet İşleri Başkanlığı başörtüsünün dini hükmü konusunda görüş açıklar. Olayın siyasi boyutu, alınması gereken idari tedbirler hakkında değerlendirme yapmayız.” şeklinde konuştu.

Bardakoğlu insanların başörtüsünü nasıl algıladığının önemli olduğunu belirterek “14 asırdan bu yana İslam dünyasında kadınlar başlarını dini gereklilik olduğu için örterler. Bu herkesin görmesi gereken bir realitedir. Bu konunun dini boyutu. Tabii müslüman olmanın ön şartı dinin gereklerini yerine getirmek değildir. Başörtü dini gerekliliktir ama insanların kendi dinlerini gereklerini yerine getirip getirmemeleri kendi iradelerindedir. Siyasetçiler bu konuyu özgürlük alanı olarak görürler ya da bu konuda kısıtlama getirirler o onların bileceği işlerdir.”dedi.

Bardakoğlu, Türkiye’deki türban sorununun da partiler arası diyalog yoluyla çözülebileceğini vurguladı.

ALEVİLERLE İLGİLİ AÇILIM

Bardakoğlu geçen hafta Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı Alevilerin oruç açma toplantısı ve alevilere açılım tartışması hakkında da şunları söyledi: “İftar yemeğine katıldım, Alevi kardeşlerimizi kucaklayan her adımı olumlu bulurum. Biz bu toplumla biz barış havası içinde bu günlere geldik. Hiç kimse kimseyi dışlamadı, inancını tanımlamadı. Biz öteden beri Aleviliğin İslamın içinde bir inanç zenginliği olduğunu söyledik. Dini mistik gelenek zenginliğidir. Bektaşilik, Mevlevilik, Nakşilik gibi. İslamın içindeki bu zenginlikler korunması ve yaşatılması gereken zenginliklerdir.”

Bardakoğlu cemevlerinin hiçbir zaman caminin alternatifi olamayacağını söyledi. Cemevleri ve cem ayinlerine karşı olmadıklarını belirten Bardakoğlu “Tıpkı Mevlevi semasına karşı olmadığımız gibi. Biz hepsine hizmet eden bir kucaklayıcı kurumuz. Hiçbir zaman cemevleri caminin alternatifi olmamıştır ve olmamalıdır. Böyle bir yol ayrımı, hem müslümanlığa hem aleviliğe haksızlık olur. Namazı da cemin alternatifi göremiyoruz. Cemevi camiye ilave. Cem ayini namaza ilavedir. İslam dininin temellerini değiştiremeyiz. Namaz kendisini müslüman olarak gören herkesin ortak ibadetidir. Biz kurumlarımızı mezheplere, ve mistik gruplara göre yapılandırırsak sonu gelmez tartışmalar olur. Falanca grubun ses fazla çıktı diye ayrımcılık yapamayız.” diye konuştu.

Bardakoğlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olması gerektiği görüşünü sözlerine ekledi.

NTV - 17 Ocak 2008 Perşembe

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.