Ali Yıldırım: Cumhuriyetin Temel İlkelerine Saldırılıyor

Ali Yıldırım: Cumhuriyetin Temel İlkelerine Saldırılıyor

Ali Yıldırım: Cumhuriyetin Temel İlkelerine Saldırılıyor Alevilik Araştırma Merkezi adına başkan Ali Yıldırım, son günlerdeki türban...

A+A-

Ali Yıldırım: Cumhuriyetin Temel İlkelerine SaldırılıyorAli Yıldırım: Cumhuriyetin Temel İlkelerine Saldırılıyor 

Alevilik Araştırma Merkezi adına başkan Ali Yıldırım, son günlerdeki türban tartışmaları ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı. "Türbana özgürlük adı altında yapılan düzenlemeler Cumhuriyetimizin temel ilkelerine bir saldırıdır" denilen açıklamayı aktarıyoruz:

"Türbana özgürlük" adı altında yapılan düzenlemeler Cumhuriyetimizin temeli olan laiklik ilkesine açık bir saldırıdır…

Alevi toplumu kendi varoluşu için laiklik ilkesini vazgeçilmez görmektedir…

Dini inançlar, dinsel hükümler doğrultusunda hiçbir Anayasal, yasal düzenleme yapılamaz…

Dinsel hükümlerle toplumun yönetilmesi girişimlerine, kendi varlıklarının reddine Aleviler sessiz kalmayacaklardır…

Anayasamız, yasalarımız dinin emrine verilemez…

Siyasal iktidar çevrelerinin siyasal çıkar amaçlı olarak "sözde türban özgürlüğü" adı altında dinsel inançlar, dini hükümler doğrultusunda anayasal, yasal düzenlemeler yapma yönündeki girişimlerini Alevi toplumu büyük bir kaygıyla izlemektedir. Aleviler kırmızı çizgilerinin başında gelen laiklik ilkesinin içinin boşaltılmasını amaçlayan bu tutumu asla kabul etmeyeceklerdir.

Laiklik ilkesi demokrasinin ve cumhuriyetin temelini oluşturur. Tüm din ve inançlar, bütün farklılıkları ile varlık kaygısı duymadan, kendini öteki hissetmeden ancak laiklik ilkesinin devletin ve toplumun tüm katmanlarında geçerli olduğu bir ortamda güvende duyarlar. Laik devlet tüm din ve inançlar karşısında eşit mesafede durmalı, her hangi bir din ve inanca göre kamusal hayatı düzenleme yoluna gitmemelidir.

Bir dinin hükümleri uyarınca anayasal, yasal düzenleme yapılamaz…

Anayasanın, yasalarımızın bir dinin emrine verilmesi sözkonusu olamaz, kabul edilemez…

Dinsel doğmalar tüm insanlar için eşitlik öngören Anayasaların özgürlük alanı içerisinde tanımlanamaz, değerlendirilemez. Kamusal alanın zorunlu bir parçasını oluşturan eğitim öğretim alanının dinsel kurallara göre düzenlenmesi Cumhuriyet kazanımlarının ortadan kaldırılmasına yöneliktir.

Hukukun dinsel kurallara göre düzenlendiği yerde Alevi toplumu varolan mağduriyetinin daha da artacağının bilincindedir.

Anti laik uygulamalar, Cumhuriyet ve laiklik değerlerine yönelik geçersiz kılma girişimleri masum istekler şeklinde "kuran kursları" ile "imam hatipler" ile gündeme gelmiş, o zaman masumane olarak kabul edilen bu kurumlar bugün cumhuriyet için tehdit oluşturan zihniyetin arka bahçesi olmuştur.

Aleviler laiklik, demokrasi ve cumhuriyet ilkelerini kırmızı çizgileri olarak görmekte varlıklarının temeli, teminatı saymaktadır.

Alevi toplumu laiklik, cumhuriyet ve demokrasi ilkeleri doğrultusunda tüm toplum kesimleri ile birlikte ülkemizi karanlığa sürüklemek isteyen zihniyetine karşı durmaktadır ve durmaya devam edecektir.

Alevilik Araştırma Merkezi
Ali YILDIRIM
Başkan

AleviOnline - 31 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.