Alişan Hızlı davasında saldırgana para cezası verildi

Alişan Hızlı davasında saldırgana para cezası verildi

Alişan Hızlı davasında saldırgana para cezası verildiTürk Cemaati Başkanı Tacittin Yatkın ve Cem Vakfı Avrupa Koordinatörü Alişan Hızlı'nın suç...

A+A-

Alişan Hızlı davasında saldırgana para cezası verildi

Türk Cemaati Başkanı Tacittin Yatkın ve Cem Vakfı Avrupa Koordinatörü Alişan Hızlı'nın suç duyurusu üzerine Berlin Savcılığı’nın Özvural Agasi'ye karşı açtığı dava Berlin Eyalet Mahkemesinde görüşülerek karara bağlandı.

Berlin Savcılığı ile beraber Tacittin Yatkın'ın da  davacı olduğu duruşmada hakim Berlin eyalet savcısının ceza talebini dikkate alarak davalı Agasi'yi Tacittin Yatkın ve Alişan Hızlı'ya "hakaret ve tehditte bulunarak" yasalara aykırı davrandığı konusunda suçlu buldu.

Savcının bir yıla kadar mahkumiyet veya 750,00 Euro para cezası talebinden para cezasını tercih eden hakim, kararı verdikten sonra yaptığı açıklamada siyasi farklı görüşlerin hakaret ve tehditte bulunmak için gerekçe olamayacağını belirtti.

Saldırı Türkiye Cumhuriyeti Berlin Elçiliğinin katılımı ile Cem Vakfı Avrupa Temsilciliği ve  Berlin Türk Cemaati'nin ortaklaşa 11 Şubat 2007 tarihinde düzenlediği Birlik Cem'inden bir hafta önce gerçekleşmişti. Tacittin Yatkın'ın olay yerine emniyet güçlerini çağırarak şikayette bulunması ile hukuki süreç başlamıştı. Davalı Agasi'nin Avrupa Cem Vakfi Koordinatörü Alişan Hızlı ve Tacittin Yatkın'a karşı , "Siz şerefsizsiniz. Siz bizim için bir yüz karasısınız" şeklinde hakarette bulunmasının  kabul edilemez olduğunu ifade eden hakim şiddetin siyasi görüş farklılığını ortaya koymak için kabul edilir bir yöntem olmadığını ifade etti. Mahkeme kararına karşı Özvural Agasi itiraz hakkını kullanmayacağını ifade etmesine karşılık Tacittin Yakın kararın yazılı gerekçesi kendilerine ulaştıktan sonra bir değerlendirme yapacaklarını söyledi. Verilen cezanın hafif olduğunu ifade eden Yatkın, "Biz bunun en az üç misli ceza verilmesini bekliyorduk." dedi.

Bu mahkeme kakarı ile Özvural Agasi'nin suçunun tespit edildiğini ifade eden Alişan Hızlı da mahkemenin kararına saygılı olmakla beraber verilen cezanın caydırıcılığının olmadığını söyledi. Şahit olarak dinlendiğinde benzeri saldırılara bir kaç kez maruz kaldığını ifade ettiğini belirten Hızlı, toplumun farklı kesimlerinin kaynaşması için çalıştıklarını belirterek, "Biz şiddetin her hangi bir şekilde fayda sağlayacağına inanmıyoruz. Anadolu Aleviliği'nin özünde olan sevgi ve hoşgörü ilkelerini bağlı kalarak toplumun her kesimi ile kaynaşmayı hedefliyoruz." dedi.

Duruşmadan sonra gazetemize açıklamada bulunan Özvural Agasi kendisinin Alevi olduğunu belirterek 11 Şubat 2007 tarihinde düzenlenen "Birlik Cem'i" programının "faşistlerle işbirliği" içinde yapılmasına tepki vermek istediğini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile her hangi bir sorununun olmadığının altını çizen Agasi, "Ancak Türkiye'deki sistem faşist bir sitemdir. Benim itirazım programın gerçekleştiği salona ve Birlik Cemi'nin cem evi dışında yapılmasınadır. O gün yaptığım faşist suçlamasının hedefi Türk devleti değil "Birlik Cemi" programının gerçekleştiği salonun sahiplerine yöneliktir." dedi. Süleyman Bağ, Berlin

10.10.2007 - ZAMAN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.