Alman Büyükelçisi Aleviler için Hak İstedi

Alman Büyükelçisi Aleviler için Hak İstedi

Alman Büyükelçisi Aleviler için Hak İstedi Alman Büyükelçisi Cuntz, Türkiye'de Din Özgürlüğünün...

A+A-

Alman Büyükelçisi Aleviler için Hak İstediAlman Büyükelçisi Aleviler için Hak İstedi
 
Alman Büyükelçisi Cuntz, Türkiye'de Din Özgürlüğünün Sağlanması Gerektiği Mesajını Verirken "Alevilere de, Aynı Şekilde Hakların ve Özgürlüklerin Tanınması Gerekir" Dedi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Türkiye'de din özgürlüğünün sağlanması gerektiği mesajını verirken "Alevilere de, aynı şekilde hakların ve özgürlüklerin tanınması gerekir" dedi.

Dr. Eckart Cuntz, son dönem Türkiye-AB ilişkilerini ve AB'de yaşanan son gelişmeleri ABHaber ile yaptığı söyleşide değerlendirdi. Müzakere sürecinde Türkiye'ye büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Cuntz, Türkiye'nin reformları ne kadar hızlı gerçekleştirirse, AB'ye katılım sürecinin de o kadar hızlı işleyeceğini ifade etti.

Hem siyasi anlamda hem de ekonomik anlamda reformların sürmesinin önemini vurgulayan Cuntz, reformların sadece teknik anlamda örneğin AB mevzuatının devralınması ile sınırlı olmaması, siyasi ve ekonomik alanda da değişikliklerin yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Bunun ötesinde siyasi anlamda hassas bazı konular var. Din özgürlüğü mesela. Her alanda din özgürlüğü, dini herhangi bir bağlılığı veya bir yönelimi olmayan kişilere de aynı şekilde özgürlük verilmesi gerektiği gibi. İslam'ın içindeki değişik yorumlara, örneğin Alevilere de, aynı şekilde hakların ve özgürlüklerin tanınması gerekir."

-"MALATYA DAVASI SORUŞTURMASINI ENDİŞE İLE TAKİP ETTİK"

Büyükelçi Cuntz, dini anlamdaki özgürlükler çerçevesinde Malatya davasının da öne çıktığını belirterek, "Bu hepimizin dikkatini üzerine topladığımız bir mesele aslında, buna önem veriyoruz. Bu korkunç cinayet, hoşgörüsüzlüğün nelere yol açabileceğini gösteriyor. Dava ile ilgili bugüne kadar yapılan soruşturmaları da dikkatle ve endişeyle takip ettik. Dava, tereddütsüz bir şekilde devam etmeli ve suçlular en ağır şekilde cezalandırılarak, bu cinayetin arkasında başka sorumluların olup olmadığı da tespit edilmelidir" diye konuştu.

301. maddenin önemine de vurgu yapan Cuntz, "301.maddenin ne denli negatif bir etkisinin olduğu ortadadır" dedi. Cuntz, Ek Protokolünün uygulanması beklentisini de dile getirdi.

Büyükelçi Cuntz, diğer bir sorunun, karşısında Almanya'da Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin çeşitli siyasi partilerinin farklı değerlendirmeleri olsa da Federal Hükümetin "somut ve açık" bir politikasının bulunduğunu belirtti. Cuntz şöyle devam etti:

"Türkiye'ye bu müzakere sürecinde destek verilecektir, ucu açık müzakereler sürecektir. Sonucun belirlenmesinde Türkiye'nin de büyük sorumluluğu vardır. Türkiye ne kadar başarılı olursa ne kadar bu reformları hızlı gerçekleştirebilirse, bu katılım sürecide o kadar hızlı işleyecektir." 

(ANKA) - HABERX - 18 Ocak 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.