Alman kanalı NDR'nin filmi Alevileri kızdırdı

Alman kanalı NDR'nin filmi Alevileri kızdırdı

Alman kanalı NDR'nin filmi Alevileri kızdırdıNDR'nin polisiye filmi Alevileri sokağa döktü  Almanya'daki NDR kanalının ''Namusuma...

A+A-

Alman kanalı NDR'nin filmi Alevileri kızdırdıAlman kanalı NDR'nin filmi Alevileri kızdırdı

NDR'nin polisiye filmi Alevileri sokağa döktü
 
Almanya'daki NDR kanalının ''Namusuma Layık Olmak'' adlı polisiye filmi Alevilerin tepkisini çekti. Aleviler, filmin yayından kaldırılması için NDR binası önünde protesto gösterisi yaptı.

Alman televizyon kanalı NDR'de bugün akşam yayınlanacak,  "Wem Ehre gebührt" (Namusuma Layık Olmak) adlı polisiye film, Alevi toplumunun tepkisine neden oldu.

Almanya'nın çeşitli kentlerinden gelen Alevi dernekleri üyelerinin Hamburg'daki NDR televizyonu önünde filmin yayından kaldırılması ile ilgili protesto gösterisi nedeniyle, bina önünde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Dernek yöneticileri, öfkeli topluluğa sakin olmaları konusunda uyarıda bulundu.
 
NDR televizyonu önünde bir açıklama yapan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Sekreter Yardımcısı Ali Ertan Toprak, Tatort adlı polisiye filmde Alevi bir babanın kızına tecavüz ettiğini ve söz konusu bu durumun Alevi toplumunu aşağıladığını belirtti.
 
Toprak, "Aleviler olarak, kıyıma uğradık. Ancak bugüne kadar gelen suçlamaların en alçağı, bu filmin konusudur. Adeta mum söndü olayı gibi gösterilmek istenmektedir. Alevileri rencide eden filme karşı sessiz kalmayacağız" dedi.
 
Bu arada, NDR televizyonu önünde uzun süre bekleyen ve protesto gösterilerini devam ettiren Alevi dernek temsilcileri, NDR televizyonu film programları temsilcisi Thomas Schreiber, NDR idari temsilcilerinden Dieter Hütterott, Tatort filmi redaktörlerinden Doris J. Heinze ile biraraya geldi.
 
Basına kapalı sürdürülen görüşmelerin ardından yapılan açıklamada, Alevi toplumunun filme karşı tepkilerinin ciddiye alındığı bildirildi.
 
Açıklamada,"Tatort dizisindeki filmde amacımız, Alevilere karşı var olan önyargıları güçlendirmek değil. Almanya'da yaşayan Alevi toplumunun tepkilerini ciddiye alıyoruz. Bu filmde herhangi bir inanç grubunu aşağılamak gibi bir amaç gütmedik. Bu bir polisiye filmdir. Söz konusu bu olay dünyanın her yerinde yaşanabilir. Bu tür önyargılar olumlu çalışmayı gölgelemektedir" denildi.
 
Ayrıca, NDR yetkililerinin, film başlamadan önce "Bu filmde, amacımız Alevilere karşı var olan ön yargıları güçlendirmek değil" şeklinde bir alt yazı geçecekleri belirtildi.
 
Hamburg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Cengiz Orhan, film yayınlanmadan "Aleviler, filmde rencide oldu, aşağılandı" gerekçesi ile nöbetçi mahkemeye başvurduklarını bildirdi.

23 Aralık 2007 - CNN TÜRK

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.