Alman televizyonu Alevileri kızdırdı

Alman televizyonu Alevileri kızdırdı

Alman televizyonu Alevileri kızdırdıAlman ARD kanalında önceki gün yayımlanan "Tatort" dizisinde Alevi babasının tecavüzüne...

A+A-

Alman televizyonu Alevileri kızdırdıAlman televizyonu Alevileri kızdırdı

Alman ARD kanalında önceki gün yayımlanan "Tatort" dizisinde Alevi babasının tecavüzüne uğrayan kızın Sünni eniştesine sığınarak bu inancı tercih etmesi üzerine Aleviler yapımcı kanalı protesto etti

Alman ARD kanalında yayımlanan Tatort dizisinin 'Wem Ehre Gebürt' (Namusuna Layık Olmak) adlı bölümü, Alevileri kızdırdı. Dizide inançlarının karalandığını belirten ve yapımcı kanalı protesto eden Aleviler, protestolarını sürdüreceklerini belirttiler.

Başrolünü ünlü sinema oyuncusu Mehmet Kurtuluş'un oynadığı, Hilmi Sözer, Aylin Tezel, Azad Çelik ve Hakan Çelik'in rol aldığı polisiye dizinin önceki akşam yayımlanan son bölümünde, Alevi babanın kızına tecavüz etmesi, kızın da Sünni eniştesine sığınıp kendini tamamen dine vermesi konu edildi. Dizinin içeriğini önceden öğrenen Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Sekreteri Ali Toprak, yönetim kurulu üyesi Murat Arslan ile Hamburg ve Geestacht Alevi Kültür Merkezi üyeleri, diziyi hazırlayan Hamburg NDR televizyonunun önünde protesto eylemi gerçekleştirdi.

5 saatten uzun süren eyleme katılan Aleviler "Bu bölüm Alevi toplumunun aile yapısını anlatmıyor. İftiralarla nifak tohumları ekilmek isteniyor. Buna müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Alman televizyonu Alevileri kızdırdıYayından kalkmayacak

Eylem üzerine NDR Film Programları Temsilcisi Thomas Schreiber, idari temsilci Dieter Hütterott ve Tatort redaktörlerinden Doris J. Heinze, Alevi örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Basına kapalı görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Alevi toplumunun filme karşı tepkilerinin ciddiye alındığı bildirilerek şöyle denildi:

"Filmde amacımız, Alevilere karşı var olan önyargıları güçlendirmek değil. Almanya'da yaşayan Alevi toplumunun tepkilerini ciddiye alıyoruz. Bu filmde herhangi bir inanç grubunu aşağılama amacı gütmedik. Bu bir polisiye filmdir. Söz konusu olay dünyanın her yerinde yaşanabilir. Filmde başkomiser rolünde oynayan kişi de Alevidir. Bu tür önyargılar olumlu çalışmayı gölgelemektedir." NDR yetkililerinin ayrıca, filmden önce "Bu filmde amacımız, Alevilere karşı var olan önyargıları güçlendirmek değil" şeklinde bir altyazı geçeceği belirtildi.

"Mum söndü" gibi

Görüşmeden sonra açıklama yapan Toprak "Alevilere karşı var olan önyargılar bu filmde de öne çıkıyor. Alevi toplumu rencide edilmiştir. Biz de bu devlete televizyon vergisi veren bir toplumuz. Vergilerimizle bizi aşağılayamazlar. Protestolarımızı sürdüreceğiz" dedi.

AABF Dedeler Kurulu Başkanı Cafer Kaplan da tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Aleviler olarak kıyıma uğradık. Bugüne kadar yapılan suçlamaların en alçağı, bu filmin konusudur. Adeta mum söndü olayı gibi gösterilmek istenmektedir. Alevileri rencide eden filme sessiz kalmayacağız. Neden bir Alevi ailesi seçildi? Babası tarafından tecavüze uğrayan bir kız çocuğu Sünni eniştesine sığınıyor. Onun etkisiyle başörtüsü takıyor ve bu yolun doğru olduğuna inanıyor. Olayın can alıcı noktası bu. Bir inanç grubunu bu denli aşağılayan film karşısında tepkilerimizi devam ettireceğiz."

Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkan Yardımcısı Şeref Erkayhan da, dizinin Alevilere yönelik önyargıları körüklediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"ARD ve NDR'nin bu diziyle 8 milyon insana gönderdiği bu çarpık mesaj, ancak bundan sonraki yapımlarda gösterilecek özenle düzeltilebilir. Kamuya ait televizyonlar, bu gibi hataların bir daha gerçekleşmemesi için farklı inanç gruplarından oluşan uzmanların yer aldığı danışmanlar grubu kurmalı ve fikir almalıdır."

Bu arada, Berlin Anadolu Alevi Kültür Merkezi'nin NDR hakkında "halkı kışkırttığı" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunması üzerine, Berlin Eyalet Kriminal Dairesi konuyla ilgili soruşturma başlattı.

ZAFER ÖZPOLAT Hamburg
MİLLİYET - 25 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.