Almanya'da ALEVİ isyanı

Almanya'da ALEVİ isyanı

Almanya'da ALEVİ isyanı  Bir Alman kanalında oynayacak film öncesi Almanya'daki Aleviler ayaklandıAlman televizyon kanalı NDR'de bugün...

A+A-

Almanya'da ALEVİ isyanı Almanya'da ALEVİ isyanı
 
Bir Alman kanalında oynayacak film öncesi Almanya'daki Aleviler ayaklandı

Alman televizyon kanalı NDR'de bugün akşam yayınlanacak, ''Wem Ehre gebührt'' (Namusuma Layık Olmak) adlı polisiye film, Alevi toplumunun tepkisine neden oldu.

Aleviler, filmin yayından kaldırılması için NDR binası önünde protesto gösterisi yaptı.

NDR televizyonu önünde bir açıklama yapan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Sekreter Yardımcısı Ali Ertan Toprak, Tatort adlı polisiye filmde Alevi bir babanın kızına tecavüz ettiğini ve söz konusu bu durumun Alevi toplumunu aşağıladığını belirtti. Toprak, şunları söyledi: (FOTOGRAF: http://www.hurriyet.de )

''Aleviler olarak, kıyıma uğradık. Ancak bugüne kadar gelen suçlamaların en alçağı, bu filmin konusudur. Adeta mum söndü olayı gibi gösterilmek istenmektedir. Alevileri rencide eden filme karşı sessiz kalmayacağız. Neden bir Alevi ailesi seçildi? Babası tarafından tecavüze uğrayan bir kız çocuğu eniştesine sığınıyor ve onun etkisiyle başörtüsü takıyor. Olayın can alıcı noktası da bu. Basın ve sanat özgürlüğünden yanayız. Ancak bu şekilde bir inanç grubunu bu denli aşağılayan ve ön yargı ile bakan film karşısında tepkilerimizi devam ettireceğiz.''

Aleviler NDR önünde eylemde

Bu arada, NDR televizyonu önünde uzun süre bekleyen ve protesto gösterilerini devam ettiren Alevi dernek temsilcileri, NDR televizyonu film programları temsilcisi Thomas Schreiber, NDR idari temsilcilerinden Dieter Hütterott, Tatort filmi redaktörlerinden Doris J. Heinze ile bir araya geldi. Basına kapalı sürdürülen görüşmelerin ardından yapılan açıklamada, Alevi toplumunun filme karşı tepkilerinin ciddiye alındığı bildirildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

''Tatort dizisindeki filmde amacımız, Alevilere karşı var olan ön yargıları güçlendirmek değil. Almanya'da yaşayan Alevi toplumunun tepkilerini ciddiye alıyoruz. Bu filmde herhangi bir inanç grubunu aşağılamak gibi bir amaç gütmedik. Bu bir polisiye filmdir. Söz konusu bu olay dünyanın her yerinde yaşanabilir. İster Türk olsun, ister Alman. Filmde baş komiser rolünde oynayan kişinin kendisi Alevidir. Bu tür ön yargılar olumlu çalışmayı gölgelemektedir.''

Ayrıca, NDR yetkililerinin, film başlamadan önce ''Bu filmde, amacımız Alevilere karşı var olan ön yargıları güçlendirmek değil'' şeklinde bir alt yazı geçecekleri belirtildi.

Hamburg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Cengiz Orhan, film yayınlanmadan "Aleviler, filmde rencide oldu, aşağılandı" gerekçesi ile nöbetçi mahkemeye başvurduklarını bildirdi.

internethaber.com - 23 Aralık 2007 - AHA

NOT : HABERDE KULLANILAN FOTOĞRAF http://www.hurriyet.de SİTESİNDEN ALINMIŞTIR. LÜTFEN KAYNAK BELİRTEREK KULLANINIZ.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.