Almanya'da Alevilerin 20. yıl sevinci

Almanya'da Alevilerin 20. yıl sevinci

Almanya'da Alevilerin 20. yıl sevinciAlmanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) bugün başkent Berlin'de 20. kuruluş yıl dönümünü...

A+A-

Almanya'da Alevilerin 20. yıl sevinciAlmanya'da Alevilerin 20. yıl sevinci

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) bugün başkent Berlin'de 20. kuruluş yıl dönümünü kutladı.

Berlin'deki belediye sarayında düzenlenen kutlama programına Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Franz Müntefering ve Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir konuşmacı olarak katıldı.

Böhmer, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in AABF'ye selamını ileterek başladığı konuşmasında, ülkesindeki özgür ve çoğulcu demokratik sistemin önemine değinerek, ''Ülkemiz her insanın dini inançlarını uygulamasına izin veriyor. Bundan da hepimiz mutluluk duyuyoruz'' dedi.

AABF'nin bugüne kadar yürüttüğü çalışmaları öven Böhmer, birlikte kadın haklarını savundukları AABF'nin uyum zirveleri çerçevesinde hazırlanan Ulusal Uyum Planı'na büyük katkı sağladığını söyledi.

Almanya'da göçmenlerin uyumunun daha iyi sağlanabilmesi için insanların kalbini kazanmak zorunda olduklarını ifade eden Böhmer, Başbakan Merkel'in de bu nedenle birinci kuşaktan bir grup göçmeni başbakanlıkta ağırladığını hatırlattı.

Müntefering ise konuşmasında, Türkiye'nin AB üyeliğine de değinerek, hala eksiklerin bulunmasına rağmen Türkiye'de çok sayıda reformlar yapıldığını, bu nedenle Avrupa kapısının Türkiye'nin yüzüne kapatılmaması gerektiğini belirtti. Müntefering, ''Avrupa'ya günün birinde Türkiye'nin de dahil olmasını diliyorum'' dedi.

Avrupa'nın yaşanan büyük savaşlardan sonra günümüzde barış ve refah için büyük bir fırsat olduğunu ifade eden Müntefering, Türkiye'nin de bu nedenle Avrupa içinde yer alması gerektiğini kaydetti. Müntefering, Almanya'da uzun yıllar yaşayan tüm göçmenlere yerel seçim hakkı verilmesini de istedi.

Almanya'da yaşayan insanların, farklı oldukları için hiç bir zaman korkmamaları gerektiğini belirten Müntefering, ülkedeki tüm partilerin ve herkesin, kadın hakları, din özgürlüğü ve demokrasi için mücadele etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Cem Özdemir de konuşmasında ''Türkiye'ye AB üyeliği için adil haklar verilmeli. Ancak Türkiye dostu olarak da Türkiye tarafından verilen vaatlerin yerine getirilmesini yakından izliyoruz'' ifadesini kullandı.

Özdemir ayrıca, partisinin diğer eş başkanı Claudia Roth'un hastalığı nedeniyle etkinliğe katılamadığını ifade ederek, ''Biz de bir de bayan eş başkan var. Bu da bizim erkek-kadın eşitliğine yaptığımız katkı'' şeklinde espri yaptı.

Türkiye'de cem evlerinin açılmasını ve çocukların Alevilik dersi de alabilmelerini isteyen Özdemir, Türkiye'deki Mor Gabriel Manastırı'nın faaliyetlerinin sürdürülmesinin de güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

AABF Genel Başkanı Turgut Öker de konuşmasında, Almanya ile ortak değerleri savunduklarını ve bu ülkenin kendi çocuklarına güzel bir perspektif verdiğini belirterek, ''Aleviler, Almanya için bir şanstır, aynı zamanda da Almanya, Aleviler için bir şanstır'' dedi.

Hür Demokrat Partili (FDP) federal meclis üyesi Burkhardt Müller-Sönksen, Almanya'nın bir göç ülkesi olduğunu, göçmenlerin Alman toplumuna uyumu konusunda da en fazla çaba harcayan kuruluşun AABF olduğunu belirtirken, Sol Partili federal meclis üyesi Bodo Ramelow da Özdemir gibi Mor Gabriel Manastırı'nın korunması gereğine işaret etti.

Kutlama programına katılan diğer konuşmacılar da AABF'yi kutlayarak hoşgörünün önemine değindiler.

Almanya'nın her bir yanından çok sayıda Türk kökenli milletvekilinin, Türk dernek temsilcisinin ve vatandaşın katıldığı kutlama programı çerçevesinde semah gösterisi de yapıldı.

HABER7 - AA - 6 Mart 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.