Almanya'da Alevilik din dersleri yayılıyor

Almanya'da Alevilik din dersleri yayılıyor

Almanya'da Alevilik din dersleri yayılıyorAlmanya’da, Alevilere ayrı din dersi verilmesi uygulamasına geçen eyalet sayısı artıyorAlmanya...

A+A-

Almanya'da Alevilik din dersleri yayılıyorAlmanya'da Alevilik din dersleri yayılıyor

Almanya’da, Alevilere ayrı din dersi verilmesi uygulamasına geçen eyalet sayısı artıyor

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) girişimleriyle ilk kez 2002’de Berlin eyaletinde başlanan Alevilik din derslerinin verildiği yerlere, önceki gün Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti de eklendi. Böylelikle Almanya’da Alevilik din dersi verilen eyaletlerin sayısı dörde çıktı.

İlk kez Ağustos 2002’de Berlin’de başlatılan Alevilik din dersleri, daha sonra Baden - Württemberg, Bavyera ve en son olarak Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletlerinde okutulmaya başlandı. Önümüzdeki aylar içinde iki eyalette daha Alevilik dersi verilmeye başlanacak.

AABF Eğitim Sorumlusu İsmail Kaplan, halen Berlin eyaletinde 12, Bavyera eyaletinde 7, Baden -Württemberg eyaletinde 3 ve KRV Eyaleti’nde 8 okulda Alevilik dersleri verildiğini söyledi.

Şubat 2009’dan itibaren Hessen eyaletinin Giessen, Lollar ve Hanau kentlerindeki üç okul ile yine 2009’da Aşağı Saksonya eyaletinde, Alevilik derslerinin başlatılmasının planlandığını söyleyen Kaplan, okullarda 1’inci ve 10’uncu sınıflar arasında 15 kişilik gruplar halinde dersler yapıldığını, halen Almanya’da 500 Alevi öğrencinin Alevilik derslerine devam ettiğini açıkladı.

Ders müfredatının KRV Eğitim Bakanlığı ve AABF üyelerinden oluşan bir karma komisyon tarafından hazırlandığını belirten Kaplan, ders dilinin Almanca olduğunu, sınıf geçmeyi etkilediğini, etnik köken ve milliyetlerinden bağımsız olarak her öğrencinin Alevilik derslerine katılabileceğini söyledi.

Kaplan, derslerin Almanya’da eğitim görmüş, okullarda kadrolu olarak çalışan Alevi öğretmenler tarafından verildiğini, maaşlarının eyalet tarafından karşılandığını ve bu öğretmenlerin Eğitim Bakanlığı ve AABF’nin birlikte yürüttüğü eğitim derslerinde hizmet içi eğitim aldıklarını belirtti.

Alman Anayasası

Alevilik din dersi, Alman Anayasası’nın 7’inci maddesinde yer alan “Devlet dini cemaatlere karışmaz. Dini cemaatler de devletin şeklini, anayasasını - kendi inanç özgürlüklerini kaybetmeden - kabul etmek zorundadırlar. İnananlar, kendi dini cemaatlerini kimlerle kuracaklarına ve inançlarını nasıl belirleyeceklerine kendileri karar verir; bu hak devletin dışında tamamen kişilerin kendi anayasal haklarıdır” ilkesi gereği başlatıldı.

RECAİ AKSU Köln - Milliyet - 11 Ekim 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.