Almanya'daki Alevilerin tepkisi sürüyor

Almanya'daki Alevilerin tepkisi sürüyor

Almanya'daki Alevilerin tepkisi sürüyor Aleviler, Kölner Dom kilisesinin bulunduğu "Domplatz" adlı meydanda toplandılar  Alman...

A+A-

Almanya'daki Alevilerin tepkisi sürüyorAlmanya'daki Alevilerin tepkisi sürüyor

Aleviler, Kölner Dom kilisesinin bulunduğu "Domplatz" adlı meydanda toplandılar 

Alman 1. televizyon kanalı ARD'de yayımlanan ''Tatort'' adlı polisiye dizinin, bir Alevi babanın kızına tecavüz etmesini konu alan bölümünü protesto etmek amacıyla binlerce Alevinin katılımıyla Köln kentinde miting düzenlendi.

Kölner Dom kilisesinin bulunduğu "Domplatz" adlı meydanda düzenlenen gösteriden önce, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Turgut Öker, Genel Sekreter Ali Ertan Toprak, Alevi Birlikleri Federasyonu kadın kolları temsilcileri ve Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, ARD'ye bağlı WDR yayın kuruluşu binasının önüne siyah çelenk koydu.

Öker, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in 9 Ocak'ta Berlin'de vereceği yeniyıl resepsiyonuna davet edildiğini belirterek, "Evet davetli olarak gideceğim. Alevilerin haklı tepkisini Cumhurbaşkanı Köhler'e de ileteceğim" dedi.
 
Alevi temsilciler daha sonra WDR binasına girerek, filmin yapımcısı olan yayın kuruluşu NDR'nin Televizyon Dairesi Başkanı Doris J. Heinze'ye bir protesto metni sundular.
 
Yazıda, "Tatort" dizisinin tümüyle yayından kaldırılması, Alevilerden özür dilenmesi ve ARD kanalında en kısa zamanda Alevileri anlatan bir program yayımlanması istendi.
 
Görüşmeden sonra, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat'ın da katıldığı mitingde konuşan Öker, filmde konunun tesadüfen seçildiğine inanmadıklarını belirterek, ARD başta olmak üzere, filmin senaristi Angelina Maccarone'nin Alevi toplumundan bir an önce özür dilemesini talep etti.
 
"Televizyon harçlarını ödemeyin" çağrısı
 
Öker, ARD'nin kendilerinden özür dilememesi durumunda televizyon harçlarının ödenmemesi çağrısında bulundu.
 
Alevilere yönelik ön yargıların sona erdirilmesi gerektiğini ve hiç kimsenin dini değerleri rencide etmeye hakkı olmadığını ifade eden Öker, Türk büyükelçiliği ve başkonsolosluklarını bu konuda açıklama yapmadıkları gerekçesiyle eleştirdi
 
Protesto mitingi Haluk Levent'in kısa konseriyle sona erdi.
 
Öte yandan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Meclis üyesi Lale Akgün, Alevilerin söz konusu filmi gerekçe göstererek kendileri için reklam yaptıkları gerekçesiyle filmin yapımcısı Maccarone'ye bir mektup gönderdi.
 
Akgün, mektubunda, Alevi derneklerinin konuyu abarttıklarını öne sürerek, "İnancıma göre dernek yöneticileri, kendi reklamlarını yapmak için bu filmi iyi bir fırsat olarak görüyorlar. Bunu da sizin sırtınızdan yapıyorlar" ifadesini kullandı.
 
Film tepki çekmişti
 
Almanya'daki NDR kanalının ''Namusuma Layık Olmak'' adlı polisiye filmi Alevilerin tepkisini çekmişti.  Aleviler, filmin yayından kaldırılması için NDR binası önünde protesto gösterisi yapmıştı.
 
Almanya'nın çeşitli kentlerinden gelen Alevi dernekleri üyelerinin Hamburg'daki NDR televizyonu önünde filmin yayından kaldırılması ile ilgili protesto gösterisi düzenlemişti.

CNN TÜRK - 30 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.