Almaya Stockholm Büyükelçiliğine Protesto Mektubu Verildi

Almaya Stockholm Büyükelçiliğine Protesto Mektubu Verildi

Almaya Stockholm Büyükelçiliğine Protesto Mektubu Verildiİsveç’teki Alevi Kültür Merkezlerini temsilen Ali Çağan,...

A+A-

Almaya Stockholm Büyükelçiliğine Protesto Mektubu VerildiAlmaya Stockholm Büyükelçiliğine Protesto Mektubu Verildi

İsveç’teki Alevi Kültür Merkezlerini temsilen Ali Çağan, Nevin Kamilağaoğlu ve İsa Turan’dan oluşan bir heyet 9 Ocak 2008 tarihinde saat 16.00 da Federal Almanya Stockholm Büyükelçiliğini ziyaret ederek, aşağıda örneği bulunan protesto mektubunu ve Almanya ABF tarafından hazırlanan bir dosyayı Büyükelçiliği temsilen Hans-Wulf Bartels’e verdıier.
 
Hans-Wulf Bartels; ‘ARD televizyonunda yayınlanan Tatort adlı dizi film ile Alevilerin rencide edilmiş olmasından dolayı üzgünüz. Vermiş olduğunuz bu dosyayı ve istemlerinizi yetkili makamlara aktaracağım. Avrupa Alevileri yeterince tanımıyor. Bu olaydan dolayı Avrupa Alevileri daha iyi tanıma gereği duyacak ve daha iyi tanıyacaktır.’ dedi.

Verilen mektup örneği
 
Federal Almanya Stockholm Büyükelçiliğine

 
23 Aralık 2007 de Alman 1. kanalı ARD'de yayınlanan Tatort adlı dizinin "Wem Ehre gebührt" (Namusuma Layık Olma) adlı bölümünde Alevilere hakaret ediilerek aşağılanmistir. Alevi toplumu yüzyıllardır Anadolu topraklarında Osmanlı Şeyhülislamlarının fetvalarıyla aşağılanmis, dışlanmis, toplu katliamlara maruz kalmislardir. "Alevi toplumunun Osmanlı ulemalarının benzeri bir iftirayla Almanya'da karşılaşması İsveç’te yaşayan biz Alevileri de derinden üzmüştür.
 
Almanya’da yaklaşık  bir milyon, Avrupa genelinde de yaklaşık bir buçuk milyon Alevi yaşamaktadır. Avrupa’nın ceşitli ülkelerinde kurulu 220 derneğin bağlı olduğu 10 ülke fedrasyonun üst kurumu olan merkezi Köln’de bulunan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun  30 Aralik 2007 de Köln’de yaptığı protesto mitingine 50 000 den fazla insan katıldı ve ARD televizyonu ve yönetmeni protesto edildi.
 
’72 milleti bir göz ile gör’ ilkesi ile tüm insanları eşit ve kardeş gören Aleviler yaşadıkları ülkelerdeki yerli halklarla hiş bir sorunları olmamış, bulundukları ülkeye en iyi uyum sağlamış be birey olma sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getirmiş topluluklardir.
 
Yapılan Tatort filminde olayın arkasında birilerinin olduğuna ve senaryonun Alevileri yaralamak amacıyla yazdırıldığına inanıyoruz. Bu film ile Almanya’da yasayan Alevilerin ödedikleri televizyon vergileri kendilerine hakaret ve aşağılanma oalarak geri dönmüş  oluyor.  Bu tavrından dolayı Televizyon yönetimini protesto ediyoruz.
 
ARD Televizyon yönetiminin, kendi televizyonlarinda yayınlanmak kaydı ile Alevilerden özur dilemesini, bu filmin bir daha hiç bir yerde yayınlanmiyacağının garantisini vermesini Isveç’te yasayan Aleviler olarak beklediğimizin, Almanya hükümetine ve ARD televizyonuna bildirilmesini rica ediyoruz.
 
Ali Çağan
İsveç Alevi Kültür Merkezi Başkanı
 
İsveç Alevi Kültür Merkezi
Dalarna Alevi Kültür Merkezi
Malmö Alevi Kültür Merkezi
Göteborg Alevi Kültür Merkezi
Uppsala Alevi Kültür Merkezi

***

Till Tyska Ambassaden i Stockholm
 
Den 23 december 2007 har den tyska kanalen ARD grovt förolämpat Aleviter genom att publicera filmen Tatort med avsnittet ”Wem Ehre gebürt”. Aleviter i Anatolien har sedan det ottomanska riket förtryckts och mördats på grund av sin tro och livsfilosofi. Att Tyskland idag gör det samma mot Aleviter – i en annan form – sårar oss Aleviter som bor i Sverige djupt.

I Tyskland bor det cirka en miljon Aleviter och i Europa totalt lever idag uppemot en och en halv miljon aleviter. Det finns idag Alevi-federationer i tio europeiska länder och konfederationen är belägen i Köln. Den 30 december 2007 anordnade alevi-konfederationen i Köln en demonstration med anledning av den ovan beskrivna händelsen, där mer än 50 000 människor deltog för att öppet protestera ARD-televisionen och dess styrelse.

Alevismens grundfilosofi är jämlikhet och humanism. Aleviter är integrerade i de länder där de lever, arbetar, betalar skatt och fullgör sina skyldigheter som medborgare. I den film ”Tatort” som gjordes i Tyskland har det funnits en medveten strategi att förolämpa Aleviter som folkgrupp. De tv-avgifter som medborgarna betalar kommer alltså tillbaka till dem i form av sådana förolämpande publiceringar. Med anledning av detta protesterar vi och fördömer ARD:s styrelse.

Vi, aleviter i Sverige, kräver att ARD-styrelsen, genom en sändning på ARD, öppet ber om ursäkt från Aleviter för det som har hänt men också garanterar och tillförsäkrar att denna film inte publiceras någon annanstans. Vi begär också att vår begäran om detta förmedlas till regeringen och ARD-televisionen.

Stockholm, 9 januari 2008

Ali Cagan
Ordförande för Kulturcentrum för Aleviter i Sverige 


Kulturcentrum för Aleviter i Sverige
Kulturcentrum för Aleviter i Dalarna
Kulturcentrum för Aleviter i Malmö
Kulturcentrum för Aleviter i Göteborg
Kulturcentrum för Aleviter i Uppsala

Adress:
Box 616   19126 Sollentuna

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.