'Altınova olayları' 6-7 Eylül'ü anımsattı

'Altınova olayları' 6-7 Eylül'ü anımsattı

'Altınova olayları' 6-7 Eylül'ü anımsattıİnsan Hakları Derneği (İHD), Balıkesir’in Altınova beldesinde 30 Eylül’de...

A+A-

'Altınova olayları' 6-7 Eylül'ü anımsattı'Altınova olayları' 6-7 Eylül'ü anımsattı

İnsan Hakları Derneği (İHD), Balıkesir’in Altınova beldesinde 30 Eylül’de Doğu kökenli vatandaşları hedef alan olayların ardından başlattığı incelemeyi tamamlayarak bir rapor hazırladı

İHD raporunda, 60 işyeri ve ev ile 14 otomobilin tahrip edildiği belirtildi.

Raporda, olayların İstanbul’daki Rum azınlığın işyerleri ve evlerinin talan edildiği “6-7 Eylül 1955” olayları ile Alevilere yönelik bir kampanyanın başlatıldığı Kahramanmaraş ve Çorum olaylarını anımsattığı vurgulandı.

Raporda, olayların başlamasına gerekçe gösterilen “Kürt kökenli” bir vatandaşın kamyonetini bir grubun üstüne sürmesi ve 2 kişinin ölmesinin etnik bir temelinin bulunmadığı belirtildi. Raporda, bunu bahane eden bazı çevrelerin beldedeki Doğudan gelen vatandaşlara karşı “linç girişimi” başlattığı kaydedildi.

Jandarma’ya eleştiri

Jandarmaya giden telefonlar konusunda gerekli hassasiyet gösterilmemiştir” denilen raporda, “Tahrip edilen bütün işyerlerinin, evlerin ve otomobillerin Kürtlere ait olması, bunun önceden planlandığı izlenimi yaratmıştır” ifadesi kullanıldı.

Raporda, olaylarda MHP Milletvekili Ahmet Duran Bulut‘un rolü olduğu, belediye araçlarıyla bölgeye taş taşındığı, yürüyüşe katılmak isteyen insanların belediye araçlarıyla götürüldüğü iddialarının aydınlatılması istendi. Raporda, Vali Selahattin Hatipoğlu’nun da açığa alınması talep edildi.

MERİÇ TAFOLAR Ankara / MİLLİYET - 10 Ekim 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.