Altınova olayları: Katilini tanımak

Altınova olayları: Katilini tanımak

Altınova olayları: Katilini tanımakEce TemelkuranHalkımızın birbirini boğazlamaması için Altınova’da adı konmamış bir sıkıyönetim...

A+A-

Altınova olayları: Katilini tanımakAltınova olayları: Katilini tanımak

Ece Temelkuran

Halkımızın birbirini boğazlamaması için Altınova’da adı konmamış bir sıkıyönetim ilan edildi. Askerler ve polisler insanların başını bekliyor ki gidip Kürtlerin evlerini yakmasınlar. İnternet sitelerinde haberin altındaki yorumlara bakınca hemen anlaşılıyor:

Her yer Altınova!

‘Şehit haberlerinden sonra olacağı buydu!’

‘Türkiye Türklerindir. Bunun kafanıza sokun!’

‘Hak ettiler!’

‘Ya sevecekler ya gidecekler!’

Yorumlar bu şekilde. ‘Enginlere sığmayıp taşan’ internet yorumcuları bıraksan soluğu Altınova’da alacak ve Kürt halkına karşı verilen bu şanlı mücadelede saf tutacaklar.

Irkçı kurtlar dökülsün!

Peki memleketimizin valisi ne diyor?

Şöyle diyor:

‘Gençlere uymayın!’

Kürtlere ait 17 işyerinin yağmalanması ve yine Kürtlere ait bir evin kundaklanmasını ‘gençlerin taşkınlığı’ olarak görüyor Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu ve devam ediyor:

‘Acıdan dolayı bazı taşkınlıkları hoş gördük!’

Vali’nin söylediği ilk gün, topyekûn bir kalkışmayla Kürtlerin yaşadıkları yerlerin üzerine yürünmesi. Kabul edilebilir taşkınlığın ötesine geçen ise ‘Altınova’nın adını lekeleyebileceği’ düşünülen daha ağır ‘taşkınlıklar’.

Bir adli kavgayla başlayan ve çoluk çocuk, kadın erkek bir kalabalık grubun Kürtlerin işyerlerine ve evlerine saldırmasına dönüşen ırkçı kalkışmanın başrolünde elbette bayrak var. Dev bir bayrak, ‘Kürdü istemezük!’ diyerek cenaze töreninde açılıyor. Cenaze töreni bayrağın verdiği milli hislerle de geniş bir saldırıya dönüşüyor.

Yukarıda da belirtildiği üzere, bu tür taşkınlıklara ilk gün müdahale edilmiyor ki halkımızın gazı alınsın. Robocoplar, çevik kuvvet, asker, halkımız ırkçı kurtlarını döktükten sonra, geciktirilmiş olarak olay yerine gönderiliyor ki gereken kesimlere gereken dersler verilsin. Herhalde ‘derin devlet’ cenahından bir provokasyon olmadı ki olaylar Maraş Katliamı ya da Sivas Katliamı’na dönüşmeden bitiriliyor. Böyle son derece ciddi bir olay ‘Belde giriş çıkışları kontrol altında tutulacaktır’ denerek şöyle nihayetleniyor:

‘Herkes işine gücüne baksın!’

Bu kaçıncı Trabzon?

Herkes maalesef işine gücüne bakıyor. Belli ki Altınova’da da birileri işine gücüne bakıyor. Tıpkı bir zaman Trabzon’da bakıldığı gibi. Söylenenlere bakılırsa, Ayvalık’tan getirilen bindirme ülkücü kıtaları olayları tırmandırmakta kullanılıyor. Kürtler çocuklarını okula bile gönderemediklerini söylüyorlar. Bu ve bazı diğer haberler, duyumlar, Altınova’dan da bir Trabzon imal edilmeye çalışıldığını düşündürtüyor. Ege bölgesinde tırmandırılan milliyetçiliğin, ırkçılığın ‘yöneticileri’ muhtemelen yine benzer karakterler. Peki bu ırkçı-milliyetçi yuvalanma da mı günü gelince, ‘gerek duyulunca’ bir suikasta damızlık katil üretmek için mi kullanılacak? Altınova ya da Ayvalık da bir ‘gençten katil üretme çiftliğine’ dönüşecek? Diyelim ki bir gün bir Kürt siyasetçinin, aydının, sanatçının öldürülmesinde bu ‘Ege efelerinden’ biri mi kullanılacak? Bu ölümler yaşandıktan sonra biz yine geriye doğru gidip uzun uzun tezgâhlanmış bir cinayetin ayak izlerini mi takip edeceğiz?

Bayrağın altındaki katil

DTP kapatılma davası, yerel seçimler, operasyonlar... Daha sonra anlatacağım Diyarbakır izlenimlerim de zor bir döneme gireceğimizi söylüyor bana. Olaylar olmadan çok önce tetikte durup kurşunun gelebileceği yeri tahmin etmemiz gerektiğine inanıyorum artık. O kurşunların sıkılabileceği yerleri, o kurşunlar hiç sıkılmasa bile çok önceden tıkamak gerekiyor. Dev bayrakların altında saklanan katilleri onlar katil olmaya karar verdiğinde, birileri onlar için karar verdiğinde ortaya çıkarmak gerekiyor.

Ece Temelkuran

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy97086 = 'ecetem' + '@';

addy97086 = addy97086 + 'hotmail' + '.' + 'com';

var addy_text97086 = 'ecetem' + '@' + 'hotmail' + '.' + 'com';

( '' );

97086 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


MİLLİYET - 3 Ekim Cuma 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.