Altınova'da gerginlik sürüyor

Altınova'da gerginlik sürüyor

Altınova'da gerginlik sürüyorBALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'ne bağlı Altınova Beldesi'nde doğu kökenli olduğu bildirilen...

A+A-

Altınova'da gerginlik sürüyorAltınova'da gerginlik sürüyor

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'ne bağlı Altınova Beldesi'nde doğu kökenli olduğu bildirilen Murat Aksu'nun kamyonetle aralarına daldığı gruptan 18 yaşındaki Oğuz Dörtkardeş ve 31 yaşındaki Ezel Kırcalı'nın ölümü 6 kişinin de yaralanmasının ardından başlayan gerginlik sürüyor. Jandarma beldede meydana gelebilecek yeni olaylara karşı geniş çaplı önlemler alırken, ölen Oğuz Dörtkardeş 400 kişinin katıldığı cenaze töreniyle Küçükköy Beldesi'nde toprağa verildi. Olayla ilgisi olmadığı halde, kardeşine bakmak için geldiğinde kamyonetin çarpmasıyla yaşamını yitiren Ezel Kırcalı'nın cenaze töreninde de gerginlik yaşandı, öfkeli vatandaşlarla jandarma arasında arbede çıktı.

Balıkesir 'in Ayvalık ilçesine bağlı Altoınova beldesinde çıkan kavgada yaşamını yitiren Ezel Kırcalı nın cenazesinde gerginlik yaşandı. Cenaze camiden mezarlığa götürülürken öfkeli kalabalık yol üzerindeki doğu kökenli olan vatandaşlara ait işyerlerinin camlarını kırdı. Müdahale eden jandarmayla aralarında arbede yaşandı. Olayların büyümemesi için çaba sarfediliyor.

DÜN NELER OLDU?

Dün saat 17.00 sıralarında İnönü Caddesi üzerinde meydana gelen olayda, iddiaya göre Ayvalık Ticaret Lisesi mezunu Oğuz Dörtkardeş, bir internet kafenin önünde otomobilde yüksek sesle müzik dinlemeye başladı. Doğu kökenli oldukları belirtilen apartman sakinleri Dörtkardeş'i uyardı. Dörtkardeş kendisini uyaranlarla tartıştı. Zaman zaman doğu kökenli gençlerle aralarında gerginlikler yaşanan Altınovalı gençler tartışmayı haber alınca kahveden olay yerine geldi. Bunu öğrenen, inşaat işleri ve mobilyacılık yaptığı öğrenilen doğu kökenli ailenin ferdi Murat Aksu da, birkaç arkadaşını bindirdiği 10 YU 130 palakalı kamyonetle yola çıkıp, internet kafenin önünde bekleyen kalabalığa, özellikle de daha önce aralarında husumet bulunan Oğuz Dörtkardeş'e doğru sürdü. Aracın altında sürüklenen Dörtkardeş olay yerinde yaşamını yitirirken, kardeşinin de burada olabileceğini düşünüp, internet kafenin önüne gelen TARİŞ'te güvenlik görevlisi Ezel Kırcalı, panjurcu Ercan Taşkıran (31), Hamit Timsah (40), Adil Sarıhanlı (27), Mustafa Kaçar (25), Murat Kılınçoğlu (39) ve Enver Ceren (40) vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılardan Ayvalık Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, durumu ağır olan evli ve bir çocuk babası Kırcalı, ambulansla sevk edildiği Balıkesir Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Diğer yaralıların durumları iyi olan 5'i taburcu edildi, Ercan Taşkıran'ın tedavisinin sürdüğü belirtildi. Olayın ardından Murat Aksu jandarma tarafından gözaltına alındı.

HALK TEPKİ GÖSTERDİ

Yaşanan olayın duyulmasıyla tepki gösteren Altınovalılar, doğu kökenlilerin işlettikleri iş yerlerinin ve bu kişilere ait evlerin, araçların camlarını kırdı. Öfkeli kalabalık doğu kökenli bir vatandaşa ait olan evi de ateşe vermek istedi, olay yerinde bulunan itfaiye ekipleri yangını kısa sürede söndürdü. Bir minibüs de yan yatırılıp, hasar verildi. Beldedeki olaylar Balıkesir ve Bursa'dan takviye olarak gönderilen 300 jandarma ve polis ekipleri tarafından önlendi.

EV VE İŞYERLERİNDE ÖNLEM ALINDI

Yerli halkın sakinleştirilmesinin ardından güvenlik güçleri doğu kökenli vatandaşların yoğun olarak bulunduğu bölgelerde önlem aldı. Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mehmet Turhal ile birlikte beldeye gelip gelişmeler hakkında bilgi aldı, vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. Vali Hatipoğlu gece beldeden ayrılırken, Kurmay Albay Turhal burada kaldı. Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant ile AKP'li Altınova Beldesi Belediye Başkanı Mehmet Ali Akçal da olayların sona ermesi için çaba gösterdi.

15 KİŞİ GÖZALTINDA

Gece ilerleyen saatlerde toplanan bir grup, sloganlar atarak yürümeye başladı. Terör örgütü PKK'yı lanetleyen sloganlar atan gruptakiler, jandarmanın müdahalesi ile dağıtıldı, 15 kişi de gözaltına alındı. İlerleyen saatlerde durum sakinleşti, beldenin sokakları boşaldı. Güvenlik güçleri önlemlerini sürdürdü.

BAŞKAN: DAHA ÖNCE GERGİNLİK YAŞANMADI

Altınova Belediye Başkanı AKP'li Mehmet Ali Akçal, kavganın iki grup genç arasında ağız dalaşıyla başladığını, birkaç saat sonra İnönü Caddesi üzerinde alevlendiğini söyledi. Başkan Akçal şöyle konuştu:

“Beldedeki gençler arasında zaman zaman kız meselesi, futbol ya da başka sebepler yüzünden yaşanan tartışmalar kavgaya dönüşüyor. Ama Altınova’da daha önce Doğu kökenli vatandaşlarla yerli halk arasında herhangi bir gerginlik yaşanmamıştı. Bu insanlar 30 yıldır Altınova’da birlikte yaşıyorlar. İşi, gücü, ailesi, meşgalesi olan insanlar. Umarız bundan sonra beldemizde bu tür herhangi bir gerginlik yaşanmaz. Emniyet güçleri burada tüm tedbirleri aldı. Belde şu an sakin.”

BAYRAKLAR ASILDI

Altınova'da yaşanan olayların ardından bazı vatandaşlar bugün evlerine Türk Bayrakları astı. Beldede bir ay önce de doğu kökenli bir kişiye ait oldan, plastik ev eşyaları satılan işyerinin kundaklandığı belirtildi.

Olayda yaşamını yitiren Oğuz Dörtkardeş için bugün öğle vakti Ayvalık'a bağlı Küçükköy Beldesi Merkez Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene SHP'li Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, DP'li Küçükköy Belediye Başkanı Nedim Özdemir, Altınova Belediye Başkanı Mehmet Ali Akçal, MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, ölen gencin yakınları ve belde halkı katıldı. Cami çıkışından mezarlığa kadar yürüyen yaklaşık 400 kişilik grup slogan atmazken, Türk Bayrağı açtı. Oğuz Dörtkardeş, jandarma robocop timlerinin geniş güvenlik önlemi aldığı Küçükköy Beldesi Mezarlığı'nda toprağa verildi.

CENAZEDE OLAYLAR ÇIKTI

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'ne bağlı Altınova Beldesi'nde dün akşam çıkan olaylarda yaşamını yitiren iki kişiden güvenlik görevlisi 31 yaşındaki Ezel Kırcalı'nın cenazesi kaldırılırken olaylar çıktı.

Dün akşamki olaylarda ölenlerden Oğuz Dörtkardeş'in öğleyin Küçükköy Beldesi'nde toprağa verilmesinden sonra Ezel Kırcalı için ikindi üzeri Altınova Beldesi'ndeki Selimiye Orta Camii’nde tören düzenlendi.

Ezel Kırcalı’nın ailesi ve yakınları ise cenaze töreni sırasında baygınlık geçirirken, 6 yıllık eşi Meral Kırcalı ise tabuta sarılıp “Sana daha doyamadan gittin” diye gözyaşı döktü. Kırcalı'nın 5 yaşındaki kızının epilepsi hastası olduğu öğrenildi.

3 BİN KİŞİ TOPLANDI

Tören sırasında Cumhuriyet Caddesi’nde toplanmaya başlayan kalabalık yürüyüşe geçmek istedi. Cenaze namazından çıkanlar ve sokak aralarından katılanlarla birlikte sayıları yaklaşık 3 bine ulaşan öfkeli kalabalık, terör örgütü PKK aleyhine sloganlar atarken, Doğulu vatandaşlara yönelik de küfürler yağdırdı.

Beldede yoğun güvenlik önlemi alan jandarma, dün akşamki olayların meydana geldiği İnönü Caddesi’ne doğru yürümek isteyen, daha sonra ise Ezel Kırcalı’nın toprağa verileceği 2.5 kilometre uzaklıktaki Altınova Mezarlığı’na yönelen kalabalığın çevresinde güvenlik kordonu oluşturdu. Ancak, yaklaşık 300 kişilik jandarma ekiplerinin tüm müdahalesine rağmen güvenlik çemberini yaran kalabalık, cenaze aracının arkasından mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. Öfkeli kalabalık, taş ve sopalarla Doğulu vatandaşların ev ve işyerlerine saldırıp camlarını kırdı. Jandarma ekipleri olayları önlemekte zorluk çekti.

KARAYOLUNU ULAŞIMA KAPATTILAR

Olaylar sırasında çıkan arbedede kalabalık arasında bir kişi başına isabet eden taşla yaralandı, hastaneye götürüldü. ‘Altınova bizimdir, bizim kalacak’, ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganları atan ve küfürler savuran öfkeli kalabalık, Altınoava Mezarlığı’na gelindiğinde sakinleşti.

Cenazenin toprağa verilmesi ve okunan duaların ardından öfkeli kalabalık yeniden hareketlendi. Yaklaşık bin kişi mezarlıktan ayrılırken 2 bin kişilik grup, mezarlık çıkışında İzmir- Çanakkale karayolunu trafiğe kapattı. Bir süre burada bekleyen öfkeli kalabalık, ardından belde merkezine doğru yürümdü ve ardından dağıldı.

Taylan YILDIRIM- Ahmet ERTAN- Turan GÜLTEKİN/ALTINOVA, (DHA)
MİLLİYET - 1 Ekim 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.