Altıok için en kalabalık ödül töreni

Altıok için en kalabalık ödül töreni

Altıok için en kalabalık ödül töreniHaydar Ergülen’in (solda) ödül aldığı Metin Altıok gecesine Yaşar Kemal de...

A+A-

Altıok için en kalabalık ödül töreniAltıok için en kalabalık ödül töreni

Haydar Ergülen’in (solda) ödül aldığı Metin Altıok gecesine Yaşar Kemal de katıldı. FOTOĞRAF: MUHSİN AKGÜN

İSTANBUL - Kokteylsiz, dedikodusuz ama şiirli, müzikli ve bol izleyicili bir ödül töreni yapıldı önceki gün. Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Metin Altıok adına, yayıncısı Kırmızı Yayınları tarafından konulan şiir ödülünün ilkini Haydar Ergülen aldı. Ergülen’e, Üzgün Kediler Gazeli adlı kitabıyla aldığı ödülü, seçici kurul başkanı Doğan Hızlan verdi.

İTÜ Maçka Yerleşkesi’nin büyük Mustafa Kemal Salonu tamamen doluydu. Yaşar Kemal, Leyla Erbil, Pınar Kür, Füsun Akatlı, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy gibi pek çok edebiyatçı, şair yazar ve Metin Altıok severler oradaydı. Ve tabii Fazıl Say, Sezen Aksu severler de...

Bu yıl ilk kez verilen ödül için düzenlenen gece, bir anlamda da Metin Altıok anma gecesiydi. Ödül törenin hemen ardından sahneye çıkan sanatçılar, yani Fazıl Say, Genco Erkal, Cüneyt Türel, Sezen Aksu, Güvenç Dağüstün Altıok’un şiirlerini seslendirdiler. Metin Altıok için bir oratoryo besteleyen Fazıl Say’ın piyanosuna Cüneyt Türel ve Genco Erkal Altıok şiirleriyle eşlik ettiler. Güvenç Dağüstün, oratoryadan iki şarkı söyledi. Sezen Aksu ise Metin Altıok şiirlerinden yaptığı çok sevilen iki şarkısını söyledi, Fazıl Say’ın piyanosu eşliğinde ‘El Gibi’ ve ‘Ah Kavaklar’. (Kültür Sanat)

RADİKAL / 26 Mayıs 2008

Ülkenin en derin acısı

Metin Altıok Şiir Ödülü önceki akşam şiirler ve şarkılar eşliğinde verildi

Metin Altıok çağdaş Türk şiirinin en özel şairlerinden biriydi. Ama aynı zamanda da bir biliciydi sanki. İnsanlık tarihinin başlangıcında şairle bilici aynı kişi değil miydi? İşte Metin Altıok öyle biriydi. Yanmaktan, yakılmaktan söz ettiği birçok şiirini anımsıyorum. Ve bu derin acıların şairi -yazgı mı, nedir?- ülkenin en derin acısının odağına yerleşti.

Metin Altıok’u ve elbet Sıvas’ta, 1993’ün o kara 2 Temmuz’unda Madımak Oteli’nde olanları unutturmamak için, Altıok’un ailesiyle kitaplarının yeni baskılarını yayımlayan Kırmızı Yayınları birlikte bir şiir ödülü oluşturdular. İlk yılın ödülü de “Üzgün Kediler Gazeli” adlı kitabıyla Haydar Ergülen’e verildi. Ödülün seçici kurulu Doğan Hızlan, Talat Sait Halman, Eray Canberk, Ülkü Tamer, Gülten Akın, Füsun Altıok ve Enver Ercan’dan oluşuyordu.

Ödül töreni önceki akşam, İTÜ Maçka Yerleşkesi’ndeki Mustafa Kemal Amfisi’nde yapıldı. Salonun nerdeyse tümüyle dolu olması güzeldi. Yaşar Kemal başta pek çok yazar, tiyatrocu, müzikçi ve seçici kurul üyelerinin çoğu Altıok’u yalnız bırakmamıştı.

Tören, Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok’un kısa açılış konuşmasıyla başladı. Onu Kırmızı Yayınları’nın sahibi Fahri Özdemir izledi. Özdemir “bozkır çiçeği” diye betimlediği Altıok’un kitaplarını yayımlamanın ve adına ödül vermenin vicdan borcu olduğunu söyledi. Seçici kurul başkanı Doğan Hızlan ise “Hayatımız yazılsa en iyi Shakespeare yazar. Çünkü acılarla sevinçleri birlikte yaşıyoruz” sözleriyle başladığı konuşmasını “derinliklerin şairi” diye nitelediği Metin Altıok için hem hüzün duyduğunu hem de Metin Altıok’un yeniden okunmasına neden olacağı için bu ödülden dolayı sevindiğini söyleyerek bitirdi.

Ödülünü Doğan Hızlan’ın elinden alan Haydar Ergülen de “Bu ödülü genç bir şair adına, Metin Altıok adına aldım. Onun bir okuru olarak aldım” dedikten sonra Altıok için yazdığı şiiri okudu.

Gecenin son bölümünde şiir ve müzik vardı. “Metin Altıok Ağıtı” oratoryosunun bestecisi Fazıl Say’ın kısa bir dinletisinin ardından; yine Fazıl Say’ın piyanosunun eşliğinde, Cüneyt Türel ve Genco Erkal Metin Altıok’tan şiirler okurken, Güvenç Dağüstün ve Sezen Aksu da Altıok’un şiirlerinden yapılan şarkıları seslendirdiler.

EGEMEN BERKÖZ / CUMHURİYET - 26 Mayıs 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.